En granne förra året gav mig en vacker röd pelargon. Men busken sträckte sig ut över vintern och förlorade sin form. Den gamla älskarinnen rådde på våren att skära steklingar och föryngra växten. Berätta för mig hur man klipper pelargon på våren?

Trots att naturen pelargon är en flerårig, erfarna odlare rekommenderar föryngra blomma vartannat år, och ännu oftare. Detta beror på det faktum att ju äldre busken blir desto högre bladen är. Till en kompakt buske “ålder” inte förvandlas till en lång käpp på bladen i toppen, på våren pelargon sticklingar. Dessutom är det det enklaste sättet att sprida en blomma genom metoden för uttagning av sticklingar.

Stenlingar på vår eller hösten?

sticklingar

Geranium är väldigt bra rotad, men det är bäst att göra det på våren när sapflödet är det mest aktiva. Vissa sorter kan rotera inom två veckor efter skärning. Hösten sticklingar är också lämpliga för reproduktion, men sedan fortsätter processen två gånger längre.

En annan fördel med vårförökning är att växterna växer ut ur brist på ljus under vintern och blir inte så vacker. Med hjälp av sticklingar kan du snabbt föryngra pelargon.

Hur man skär en stjälk?

förberedelse av sticklingar

Från moderplantan välj en hälsosam stam med 3 mellanrum. Med en vass kniv, skära av skottet inte längre än 7 cm (i rät vinkel).

Om det finns pilar med knoppar, ska de vara avskurna, annars kommer stjälken att dö och inte rotad.

Skär stekarna på ett mörkt ställe i flera timmar för att torka skärplatsen. Strö sedan med Kornevin eller krossat aktivt kol.

Related  Vi planterar plantor av nasturtium: när det är möjligt och hur det är nödvändigt

Plantering av sticklingar

planterade sticklingar

En liten kruka eller plastglas med hål i botten fylls med näringsjord blandad med sand, med neutral surhet. Om trädgårdsjord används, spill det med kokande vatten eller en lösning av kaliumpermanganat för neutralisering.

För att fördjupa skärningen i marken för 2 cm, skära av alla blad i botten av skottet. Det kan vara ett par dagar för att täcka glasfilmen att förfölja lättare att överleva förändring av miljön, men inte nödvändigtvis. Vattning av plantan är nödvändig när jordens övre lager torkar upp, vilket förhindrar att vatten faller på bladen. Det är bättre att göra det i en pall.

Under rotationsprocessen kan de nedre löven torka ut – det här är en naturlig process. Tecken på framgångsrik rötning är utseendet på unga löv.

Transplantation ingrained sticklingar

transplantatskurvor

Unga buskar pelargoniums transplanteras i krukor med en diameter på 12 cm. I är viktig för genomförandet av bevattning inte fylla anläggningen, eller den kan ruttna från överskott av fukt. Geranium, erhållen genom vårspridning, klämma tre gånger. I början av sommaren skär av toppen för att stimulera bildandet av laterala skott och bilda en kompakt busk. I slutet av sommaren plockas skotten över 5 cm andra gången, och knopparna avlägsnas också. Och mitt i vintern, till frodigare blom, nypa ut toppar i alla grenar.

Korrekt rotning av pelargon i våren – video