Bekantelsen behandlade mig med sylt från Physalis, som växer i hennes dacha, och gav några frön. Jag gillade hans ovanliga smak, bestämde mig för att späda mig själv. Berätta för mig, hur man odlar spirer physalisa hemma?

Physalis är en representant för familjen Solanaceae och kan antingen vara dekorativ eller ätbar. Tack vare god frostmotstånd och anspråkslöshet i vården av växten har blivit populär bland trädgårdsmästare. Till exempel, fin kvalitet är perfekta dekoration blomsterrabatter, och arter av matvaran för att framställa läcker sylt, inlagda och torkade frukter och medicinska ändamål.

vuxna plantor

Båda typerna av physalis hemma odlas oftast i plantor. För att få kvalitetsplantor bör du kompetent närma sig följande frågor:

  1. Urval av lämplig mark för sådd av frön.
  2. Framställning av frön med efterföljande sådd.
  3. Frösprutning.
  4. Skötsel av plantor.

Urval och förberedelse av mark

Att odla plantor använder physalis jord, vilket är lämpligt för tomater och paprika. Ett färdigt underlag kan köpas i blomstaffärer, och du kan göra det själv genom att blanda:

  • torv – 2 delar;
  • trädgårdsmark och kompost – 1 del;
  • sand – 0,5 delar;
  • 2 msk. l. aska för varje 5 kg substrat.

Med ökad surhet av torv bör träaska tillsättas.

Förberedelse och sådd av frön

utsäde sådd

Fröer för plantor såddas i slutet av mars – i mitten av april. Före såning bör de förbehandlas i en svag lösning av kaliumpermanganat i 20 minuter. För att förbättra groning, är kornen placeras över natt i en lösning baserad tillväxt stimulator (t ex 2 EPIN droppar per 100 ml vatten).

Behållaren fylls med det beredda substratet, lätt komprimeras och utsädes, vilket håller samma avstånd mellan dem. Strö över jorden (inte tjockare än 1 cm), tryck lätt på jorden och häll. För att skapa växthusförhållanden, täck behållaren med en film och sätt den på en väl upplyst fönsterbrädan.

Related  Plant asters på plantor: när du kan börja plantera

Efter att skotten har uppstått, ta bort skyddet. Den lämpligaste temperaturen för växande plantor är inte mindre än 15, men inte mer än 20 grader av värme. Marken bör vattnas regelbundet, vilket inte tillåter fullständig torkning.

Frötransplantation

fäktning

Efter att de 3 plantorna har formats på plantorna måste de dras från en vanlig behållare till separata koppar. Marken är förberedd på samma sätt som för fröerna, men sanden läggs till hälften så mycket. Att plantor är lättare att genomgå transplantation och väl etablerade, gör mineralgödsel med en hastighet på 1 msk. l. per 5 kg substrat.

Vård av plantor av physalis

omplantering

Glasögon med plantor placeras på solsidan i ett rum med en temperatur på 20 grader Celsius. Reglervattning, upprätthållande av markfuktighet. Under några veckor efter transplantationen kan skott matas med löslig. Applicera om efter 2 veckor.

Innan plantor planteras på permanent plats bör de härdas. För detta är de dagligen under ett par timmar på gatan. Plantera dem först efter att nattfrismerna slutar. Vid denna tid är plantans ålder ungefär 30 dagar.

Dykspiraler physalis – video