En granne i landet delade frön av mallow. Berätta för mig hur man odlar mallowplantor hemma?

Malva, eller som det kallas också rod-ros, är en vacker lång blomma, som har både dekorativa och medicinska egenskaper. Växten är en eller två år gammal, växer till en höjd av mer än en meter, har vackra stora blommor av olika färger och former. Malva multiplicerar frön. Om du uppnår blomning i planteringsåret är inte uppgiften sås frön direkt i marken. Men ett mer tillförlitligt sätt hemma – att växa mallow genom plantor, och då blommar det redan i slutet av sommaren.

malva

Regler för odling av mallardplantor hemma

Såning av mallow plantor är nödvändig i början av våren. För att mallow-fröna ska spira snabbare, bör de hällas med varmt vatten från kvällen och vänster om natten. På morgonen planteras de svullna fröna i torvkrukor enligt principen: ett frö – i en kruka.

Treåriga frö av mallow kommer att spira bättre än frö som samlas senare. Men mer än tre år för att lagra frön rekommenderar inte.

För bättre frösprutning är det bättre att köpa jorden ganska lös, eller göra det själv från marken från trädgården, sand och humus i en andel av 2: 1: 1.

Eftersom mallow har ett ganska långt rotsystem och inte tolererar transplantationen, kommer krukor av torv att föredra för den gemensamma behållaren för den. Om de plötsligt inte var hemma kan du så i en gemensam låda och sprida frön med ett avstånd av 4 cm.

skott av mallow

Generellt måste plantor fröas tidigt i enskilda behållare – innan de är sammanflätade med rötter. Vanligtvis planteras groddar efter bildandet av tre löv. Begrava frön av mallow är inte nödvändigt, det är tillräckligt att strö lite över jorden. Nu är de vattnas och täckt med en film för att skapa ett minikväxthus. Den optimala temperaturen för frösprutning är 20 grader Celsius. När mallow har stigit (ungefär två veckor), ta bort filmen och ombilda plantorna på en ljus fönsterbrädan.

mallow plantor

Malva är en lättälskande växt, så det behöver ytterligare belysning. Solen är fortfarande liten på vintern, den lätta dagen är kort och så att plantorna inte sträcker sig och blir sjuk, behöver den konstgjord belysning.

Skötsel av mallowplantor är som följer:

  • Vattning som nödvändigt, förhindrar fullständig torkning eller vattentäppning av marken.
  • gradvis stabbning av plantor i frisk luft.

Planterar mallow plantor i det öppna marken

krullad huvudmallow

Ettåriga mallowplantor planteras i öppen mark i maj. Flerårig morbär transplanteras i slutet av sommaren eller början av september. Om fröna sås i torvkrukor kan de planteras med dem.

Placera för plantor att plocka upp väl upplyst och utan drag. Idealiskt alternativ är blom sängen längs staketet, då behöver du inte ta hand om extra stöd för garter av vuxna växter.

Ta hand om plantor av mallow

Malva är den perfekta blomman för dem som inte har mycket ledig tid. Växten är väldigt opretentiös, det är nog att följa följande rekommendationer:

  1. Vattning som nödvändigt, i torrt och varmt väder – oftare.
  2. Snurra och lossa jorden runt busken.
  3. Ta bort blommorna som är uttorkade.
  4. Före påfyllning av knoppar befrukas med mineralgödsel.

För att få en flerårig växt från en årig mallow, rekommenderas erfarna blommaodlare att skära alla blomstänger omedelbart efter blomningen.

Hur man korrekt sår frön av mallow på plantor, titta på videon