Den här säsongen har jag en pumpad morot – och skörden är inte rik, och smaken är inte så som den borde vara. Min granne rådde mig att foder henne med gödsel från sågspån. Jag har inte hört något om detta. Berätta för mig hur man använder sågspån som gödningsmedel för morötter.

Morötter växer bra på lösa markar. Men den tunga jorden måste förberedas i förväg. Så här används sågspånet. Tillagd till marken, de gör det lättare och lös, förbättra vattenpermeabiliteten.

Sågspån används också som gödningsmedel för morötter (och inte bara), för att öka jordens bördighet, vilket utan tvekan påverkar utbytet. Vid ruttning ökar sågspånets kolhalt i jorden. Genom sin åtgärd liknar de torvgödselmedel.

sågspån

Marken som behöver lösas med sågspån:

  • torv;
  • svartjord;
  • lera;
  • podsolisk.

Inte allt sågspån är lämpligt som gödningsmedel. Till exempel är barr sågspån inte lämplig för alla grödor, förutom de kommer bara att förstöra jordens sammansättning, vilket ökar dess surhet. Rekommendera inte användningen av sågspån från spånskiva, ek och hassel.

Sätt att använda sågspån

sågspån på morotbäddar

Sågspån används oftast i form av gödningsmedel och för att torka marken. Bland sätten att använda sågspån är:

  1. Gödsel från sågspån.
  2. Under vårflödena kommer fräsch sågspån att hjälpa till att rädda trädgården från översvämning, om du fyller dem med spår längs trädgårdens omkrets.
  3. Utbredd användning av sågspån och för mulkning av växter, inklusive morötter, för att förhindra förlust av fukt under torr sommar. En sådan mulch kommer också att fungera som ett skydd mot ogräs och skadedjur.
  4. Sågspån kan föras under vintern så att de får tid att blekna innan det började morotplantningen och inte surgjorda jorden, annars blir moroten inte saftig och inte söt.
  5. Det är också möjligt att tillsätta fjädersågspån 3 veckor före sådd av morotfrön. Sängen ska sedan grävas upp. Vid våranvändning måste sågspånet först blötläggas i en speciell lösning.

Related  Cosmos Sensation – beskrivning och bilder av de bästa sorterna

Hur man gör en sågspångödsel

införande av sågspån i marken

För användning av sågspån som gödningsmedel i form av deras färska måste först förbereda och impregnera dem med mineralgödningsmedel, späddes med vatten (en hink vatten – 200 g superfosfat, 200 g ammoniumnitrat och 50 g kaliumklorid). Denna lösning är tillräcklig för att fuktar sågspånen i en mängd som motsvarar 3 hinkar.

Hur man förbereder kompost på basis av sågspån

kompost av sågspån

Från sågspån kan du också förbereda ett unikt gödningsmedel i form av kompost. Det tar lite tid, två månader, men resultatet är värt det. För att göra kompost baserad på sågspån, bör de lagras högst 15 cm tjock och vattnas med ureainfusion per 1 hink vatten 200 g. Täck det impregnerade sågspånet med en film på toppen. En gång vartannat vecka, en massa tråkiga.

Du kan förbereda kompost från sågspån och nyklippt gräs: Blanda sågspån med gräs, blöt väl med gödselinfusioner och täck i två månader med en film för förfall. I stället för gräs används också fågelavfall.

Video om effekten av sågspån på förändringen i marksammansättningen