På sommaren stannade jag med en vän och såg vackra kaffe av alissum. Jag kunde inte motstå och frågade mig själv om frön, de var bara mogna. Berätta för mig, är alissum en flerårig eller en årlig? Kommer växterna att överleva våra vintrar i trädgården?

typer av alissumBland underskatta blommande växter är det värt att markera alissum – kompakta frodiga buskar upp till 40 cm höga, vilken gren starkt. Det tillhör familjen cruciferous, och används ofta som en växtskyddsmedel. Genom att snabbt expandera och släppa sina långa halvlånga skott i olika riktningar bildar buskarna en vacker matta av små långa löv och små blommor. Blommar alissumet genom våren och sprider sig runt en mild doft. Att färglägga blomställen i form av panik kan vara den mest mångsidiga: från mjukt vit till rika lila.

Idag finns det cirka 200 arter av växter, bland dem finns både ettåriga grödor som kräver årliga plantering och förnyelse, och fleråriga sorter som kan leva i flera år i det öppna fältet. Alla är ganska opretentiösa och behöver inte specialvård. Men beroende på om den fleråriga är alissum eller årlig, finns det fortfarande vissa skillnader i odlingen, och de bör noteras.

Långblommande ettårigt alissum

Årliga arter av växter präglas av en längre period av blomning, de flesta sorter är nöjda med sina doftande blomställningar fram till mitten av hösten. Deras enda nackdel – respekt för låga temperaturer, de kan inte överleva vintern på det öppna marken.

De reproducerar årliga alissum med frön, främst genom plantor, transplanterar den till blomman i maj. Under planteringssäsongen, 4 gånger matad med mineralgödsel, och efter blomningsperioden skärs buskarna för att förhindra kaotisk självsåtande.

Av ettåriga år odlas en lobularia eller ett marina alissum oftast – en liten växt upp till 40 cm hög med krypande skott. Blommar från mitten av våren till början av hösten har många hybrider, de mest populära bland dem:

  • Esther Bonnet Deep Rose;ester bonner dip rose
  • Tiny Tim;Tiny Tim
  • Violett Quinn.violett drottning

Related  Utomhus sallad växer

Också populär är alissum Snömattan – höjden på busken överstiger inte 30 cm, blomställningen är vit, tätt täckande skott.snö matta

Frostbeständigt flerårigt alissum

Fleråriga växtsorter kan dvala på det öppna marken, eftersom de skiljer sig åt ganska gott motstånd före låga temperaturer. Men i regioner med kalla vintrar behöver de även skydd.

Sådana alissum fertiliseras dubbelt så mycket som årliga arter, och efter korta blommande buskar skärs.

Bland de kända arterna av fleråriga växter är det värt att uppmärksamma sådana sorter:

  • alissum rock Golden placers;guldläggare
  • Alissum Ampelnye Clea Crystal White.limkristaller

Nästan alla typer av Alyssum kan också odlas som krukväxter, men det är nödvändigt att beakta att de blir automatiskt annueller, som till vintern inomhus, är inte lämplig ingen klass.

Video om att odla ett alissum