Imam dugogodišnji delfinium u mojoj dacha, nekoć sam to odvajao od svog susjeda. Ove godine primijetio sam da je posteljica postala vrlo rijetka, a mnogi su grmovi nestali. Želim ažurirati sadnju, jer su ta cvijeća vrlo lijepa, u isto vrijeme i pronaći nove sorte, u našoj trgovini vidio sam druge boje od moje. Recite mi, kada je moguće da biljka delphinium na sadnice iz sjemena i kako to ispravno?

delphinium sjemenaSadnice se koriste za biljke godišnjih delphiniums, ali čak i višegodišnja vrsta ove biljke treba redovito ažurirati, jer tijekom vremena mnogi grmlje umiru, osobito ako je pad bio kišovit i dugotrajan. Jedan od načina multiplikacije biljaka, koji omogućuje istodobno stjecanje novih vrsta trajnica, jest uzgoj sadnica.

Kada saditi sjeme delfinija na sadnicama?sjemenke dupina

Vrijeme kada je moguće započeti s uzgojem dupina, ovisi o klimatskim uvjetima. Prije uspostave stabilnog toplog vremena, kada je vrijeme za sadnju sadnica na otvorenom terenu, sadnice moraju biti na vrijeme da rastu i rastu. Na području gdje je proljeće rano i toplo, moguće je započeti sjetvu krajem veljače. Ako je zima dugotrajna, bolje je odgoditi sjetvu za ožujak ili čak travnja.

Kako pripremiti sjeme?priprema sjemena

Sjemenke delfinija, osobito ako su prikupljene samostalno ili primljene kao dar od prijatelja, nužno moraju biti dekontaminirane. Da bi to postigli, moraju se staviti u vrećicu za tkivo i staviti u otopinu kalijevog permanganata 20 minuta. Ovaj postupak pomoći će uništiti moguće bakterije i zaštititi sadni materijal od bolesti.

Granulirano sjeme, kupljeno u trgovini, ne zahtijeva prethodno liječenje – one se mogu odmah posijati.

Koji primer treba koristiti?sjetva sjemena

Kako bi sadnice imale odgovarajuću prehranu, korijenski sustav mogao bi disati, a grmlje se lako može ukloniti iz rasadnika bez da oštećuju korijenje, tlo mora biti plodno i umjereno lomljivo.

Za uzgoj sadnica delfinija, gotova univerzalna podloga se može kupiti u spremištu ili samostalno proizvesti, miješajući u jednakim omjerima takve komponente:

  • vrtno zemljište;
  • humus;
  • treseta;
  • malo perlita.

Voda u vrtu najprije mora biti parena na parnoj kupelji da biste dobili osloboditi od mogućih gljivica.

Kako sijati sjeme i brinuti se za sadnice?sadnice dupina

U niskim posudama prelijte pripremljenu tlo i jednu po jednu kako bi položili sjeme delfinija na malu udaljenost jedan od drugoga. Napunite ih tankim slojem zemlje i obilno posipajte iz pištolja za prskanje.

Prije pojave lonaca sa sjemenom posijano je bolje držati tamni film na osamljenom mjestu s temperaturom od 10 do 16 stupnjeva Celzijusa – u mraku i hladnom, cvjetovi izlaze bolje. Ali čim prođu klice, spremnici moraju biti otvoreni i stavljeni na sunčano mjesto.

Briga za sadnice je jednostavna i sastoji se od takvih aktivnosti:

  1. Redovito navodnjavanje
  2. Izbori u zasebnim posudama, kada se stvara pravi lišće na sadnicama.
  3. Zakalyvanie za 2 tjedna prije slijetanja u zemlju.

Stvrdnute sadnice su spremne za sadnju na krevetu.

Video o uzgoju sadnica dupina