Tuna je češće izložena različitim oboljenjima od ptica odraslihMladi peradi uvijek zahtijevaju veću pozornost od odraslih osoba, a purani nisu iznimka. Važno je da poljoprivrednici peradi znaju bolesti purana, njihovih znakova i liječenja, koje će brzo i učinkovito podići stoku na nogama.

Preventivne mjere su još značajnije. Oni će spriječiti nastanak opasnih bolesti i kao posljedica slabljenja i smanjenja rastućeg stada.

Proljev u puranima: liječenje i prevencija

Poremećaj slabljenja probavnog traktaZa krhke piliće, svaka nesreća nosi ozbiljnu opasnost, pa se mladi pažljivo promatraju i strogo nadgledaju. U prvom mjesecu života, purani ne samo da brzo dobivaju tjelesnu težinu već se prilagođavaju i novim uvjetima, vlažnim prženjem i suhom hranom, što može postati ozbiljan stres.

O slabosti pilića tijelo signalizira: letargija, odbijanje hrane, probavni poremećaj, koji je dvostruko opasan zbog pranja s izmetom hranjivih tvari i mineralnih soli. U ovom slučaju, uzroci proljeva mogu biti mnogi.

Kako možete saznati zašto je pile bolesno na vanjskim znakovima? Od liječenja proljeva u puranima, i kako to od sada ne priznati?

U proljevima kod mladih purana najčešće je krivnja prehrane s niskom kvalitetom ili dobi, kršenje uvjeta zadržavanja, kao i bakterijskih i virusnih infekcija, koje se ponekad javljaju kao posljedica prva dva razloga.

Kada znakovi probavne smetnje, iskusni uzgajivači peradi se savjetuje da obratite pozornost na boju stolice.

Ako purani imaju smeđu proljev s gnojem slabo probavljene hrane, to signalizira neravnotežu u hrani. Često takva reakcija je otkrivena uvođenjem velikog broja novih hranjivih tvari. Međutim, moguće je da se hrana daje u višku, a pilići jesti već pokvarene grozdove. U svakom slučaju, trebate prilagoditi brzinu distribucije i uravnotežiti sastav hrane. Kao preventivna mjera, kalijev permanganat je dodan u vodu za turkeje, a biovit se ulijeva u hranu. U posebno teškim slučajevima, pribjegavajte proljevu u puranima s antibioticima.

Žute ili zelenkaste stolice su slične prirode, sa zelenkasto je znak uznapredovale bolesti, dobili osloboditi od taj jedan izuzetak osumnjičenog proizvod je vjerojatno da će uspjeti.

Smeće tamne, gotovo crne u kombinaciji s nemarnost puretina, pospanost i neuredno obeshrabrenje opasni su znak trovanja. No, najatraktivniji znak za uzgajivača peradi su bijeli izmetovi – simptom pokretača i drugih ozbiljnih bolesti ptice.

Related  Pčelarski proizvodi i njihova upotreba od strane čovjeka

Pulloroz ili bijeli proljev u puranima: liječenje i simptomi

U gnoju puriceOva akutna, prijeteća brza smrtna bolest najčešće utječe na stoku prije 20 dana starosti. Pored oštro smrdljive stolice bijele boje, pulloroza je karakterizirana promjenom ponašanja prethodno živućeg mobilnog purana. Ptica odbija hranu, pati od žeđi, a gotovo se ne kreće i, sjedi u kutu, sjedi, pokrivajući oči.

Na bliskom pregledu moguće je vidjeti da perje i dolje u blizini cloaca u slučaju puallorose izgleda neuredno i lijepe zajedno.

Ako odmah ne počnete liječiti proljev u purana, bolest izaziva napade, pogoršanje i smrt. Čak i nakon liječenja, pilići ostaju nositelji bolesti dugo vremena.

Kokcidoza kod purana: simptomi i liječenje

Pilić ima kokcidiozuAko je u odrasloj stoci ova bolest praktički asimptomatski nevidljiva, tada je za mladunčad kokcidioza ozbiljna prijetnja životu. Infekcija pilića javlja se uz uporabu ptica, hranilice, pa čak i stelje same sa bolesnom pticom. U ljeto i kada zalijevate puran s toplom vodom, rizik od infekcije dramatično se povećava.

Koji su znakovi bolesti u purana i liječenje peradi u domaćinstvu?

Uzročnik ove bolesti je kokcidija, protozojski mikroorganizmi, što uzrokuje devastiranje oštećenja probavnog sustava malih pilića. Simptomi kokcidioze u purana i liječenje bolesti određeni su svojstvima života ovog mikroorganizma. Budući da se patogen aktivno širi u blagotvornom okruženju, bolest je iznimno opasna akutna. Bez odgovarajućih mjera za liječenje u kratkom vremenu, do polovine purana umire.

O kokcidiozi u puranima kaže:

  • smanjenje ili gubitak apetita;
  • letargija ptice, nedostatak pokretljivosti, pospanost;
  • nerazumna cviljenje pilića;
  • pohlepno nepopustljivo piće;
  • neuredan izgled;
  • proljev s tragovima krvi.

Jedan od razloga za širenje bolesti može nazvati zagušenja u kući, temperatura povećana vlažnost, koje izazivaju proliferaciju Coccidia i drugih patogenih organizama.

Za turkeje su bili manje izloženi bolesti, trebate prostrane ogradeŠto ako turke padne na noge, rugaju se, odbijaju jesti i oslabiti svaki dan? Prije svega, potrebno je utvrditi uvjete pritvora, sjetiti se pilića s očitim znakovima bolesti i započeti kompleksno liječenje koje imenuje liječnik.

Related  Која је потреба за пролећним храњењем пчела?

Sličan uzorak nastaje kada je bolest paratifna. Među simptomima ove bolesti – trzajne šetnje, proljev, letargija. Naime, poljoprivrednik peradi može promatrati slične znakove za mnoge bolesti, ali liječenje purana je individualno određeno prema rezultatima pregleda veterinara.

Mladunčad opasno bolesti kao što aspergiloza, kandidijaza, zarazne sinusitis.

Poremećaji metabolizma i nedostatka vitamina

U mladoj dobi, nedostatak vitamina i minerala, poremećaj metaboličkih procesa zbog neuravnotežene prehrane ili specifičnog sadržaja u ograničenom prostoru prijeti turkiji ne samo da zaostaje za rastom već i na smrt.

Poremećaji metabolizma i nedostatka vitaminaKada zdravi pilići iznenada promijene svoje ponašanje, uzgajivača peradi ima puno važnih i hitnih pitanja:

  1. Što učiniti ako su dijelovi puretine noge i ptica gubi mobilnost za nekoliko dana, prestane jesti?
  2. Zašto se purani međusobno muče krvlju?

Iako pitanja opisuju različite situacije, razlozi neobičnog ponašanja kućnih ljubimaca obično su sami. Pored zaraznih bolesti koje dovode do poremećaja u koordinaciji kretanja, nedostatak kalcija i nedostatka vitamina D dovode do pada i neuspjeha u kretanju.

Rakovi utječu na stanje zglobova. Zato su se noge puretina ispale. I želeći nadoknaditi potrebu za mikronutrijentima, pizza pljunuo pero i ponekad se vrlo agresivno ponaša.

Za hranjenje purica, morate koristiti zelje i mineralne sirovineMožete promijeniti situaciju aktivnim uvođenjem u hranu za ishranu hrane i zelenila, dok stoka pokušava zadržati na suncu, a također dodati komplekse vitamina za perad.

Sprječavanje bolesti purana

Kako se nikada ne suočiti sa strašnim znakovima bolesti purana i njihovom liječenju, važno je od prvog dana života pilića nastaviti s prevencijom.

Skup preventivnih mjera uključuje zaštitu pilića cijepljenjem protiv najopasnijih, često fatalnih bolesti. Da bi održali imunitet, uvedeni su brzi rast i dobitak na težini u prehrani, vitaminskih dodataka, specijaliziranih kompleksa i mineralnih dodataka u obliku krede i školjaka.

Cijepljenje pilića pomoći će rastu zdravog broja pticaNe smijemo zaboraviti da je sva hrana treba biti svježa, purani u izobilju daje čistu vodu i hranjenja korita i police se redovito čistiti i dezinficirati. Očistiti i prostorije u kojima se ptica nalazi. Osim zamjene posteljine, kućice za perad obrađuju se od glodavaca, helmintih jaja i štetnih insekata. Ključ za zdravlje mladih postat će mjesto udaljeno od odrasle populacije gdje će uzgoj purana biti prostran, suh i toplo.

Related  Učiť sa liečiť kokcidiózu u kurčiat nezávisle

Prevencija bolesti – video