Postavljanje pčelinjeg zamke na stabloBijeg pčelara se percipira kao problematična situacija, jer je s jedne strane rezultat prirodne reprodukcije, as druge – rizik od gubitka nekih insekata koji žive na pčelinjoj. Zamka za pčele osmišljena je kako bi uhvatila zalutali roj. Jednostavan uređaj, koji podsjeća na malu prijenosnu košnicu, postavlja se na mjestima gdje se pčele vjerojatno nalaze. A ako pčelar uspije stvoriti atraktivne uvjete za insekte, a nakon temeljitog nadzora, oni mogu preživjeti zamku, pada u ruke ptičjeg brige. Danas se pčelari poštuju tehnikama koje sprječavaju formiranje i bijeg rovova. Ali u nekim slučajevima to se ne može izbjeći.

Prebrzo se može dogoditi iz raznih razloga, među kojima nije samo rast obitelji pčele, kada stari maternica s dijelom radne pčele odlazi u potragu za novim stanovima. Povećani rizik od migracije rojstva promatra se u vrućim godinama, kada nema dovoljno mita, i kada se obitelji čuvaju u vrlo skučenim uvjetima.

Što je zamka za pčele? Mogu li to učiniti sami, i gdje da to kažem, tako da je vjerojatnost zarobljavanja najveća?

Kako napraviti zamku za pčele?

Zamke za pčele s palubeUčinkovite zamke za pčele mogu imati drugačiji uređaj i izgled, glavna je činjenica da su atraktivni za insekte koji se odlučuju na novo mjesto.

Kako pravilno napraviti zamku za pčele sa svojim rukama? U otvorenim izvorima postoji mnoštvo točnih, provjerenih crteža i shema privremenih skloništa za roj. Počevši od samostalnog rada, pčelar treba zapamtiti da bez obzira na dizajn, to bi trebalo biti dovoljno za smještaj obitelji pčela, ali istodobno pogodno za nošenje i ugradnju na stablo. Stoga je volumen zamke najčešće ograničen na 30-60 litara.

Nacrtaj zamke od šperpločePostojeće opcije su preferirane vertikalne strukture koje nalikuju šupljini. Kao materijal za gradnju primjenjuju se niske listove vrsta dobro sušenog drveta, šperploče i iverice. I građevni materijali i sredstva za njihovo učvršćivanje i vezivanje ne bi trebali imati oštre, odbojne pčele mirisa.

Dodatna atrakcija pričvršćena je na zamku, trljajući unutarnje površine i površine s Apiaryom, propolom, mlijekom ili bazilom. Iskusni pčelari opskrbljeni su kore, koja se koristi za prekrivanje ili lijepljenje površine pčelinjeg zamke od šperploče, fiberboard-a ili drva.

Kakav je izgled zamke za pčele i njezinu unutarnju strukturu? Vani, privremeni sklonište roda izgleda kao da je kutija zatvorena sa svih strana jednim slavinom, opremljen jakim preklopom ili zasunom. Unutar, pčelar stavlja okvire sa saće i voska, pružajući način da ih izvadi iz zamke za prijenos na trajnu košnicu. Za transport strukture, zamke su često pričvršćene na zamke.

Skupština pčelinjeg zamkaKljuč za uspješno stvaranje zamke za pčele s vlastitim rukama su dizajn crteži. Ako su točne i razvijene od strane poznatog, konstrukcija neće dugo trajati i neće uzrokovati poteškoće ni za početnika pčelara.

Related  Čínske hodvábne kura – úsmev prírody

Pored dokazanog točnog crteža, za stvaranje zamke za pčele vlastitim rukama bit će potrebno:

 • šperploča debljine od najmanje 4 mm ili sušene ploče od 20 mm;
 • bruski 20 x 20 mm;
 • polistiren za izolaciju strukture;
 • materijal za zaštitu poklopca trape od prodiranja vlage;
 • noktiju, kao i sve alate potrebne za rad.

Rad počinje pripremati sve detalje dna i trupa napravljene prema crtežima s vlastitim zamkama za pčele:

 1. Trup i dno su povezani bez praznina, ali ne treba zaboraviti na raspored slavina. Izrađen je na prednjem zidu kako bi osigurao nesmetan pristup jednom insekatu. Češće kao slavina osigurana je jaz od 100 širina i 10 mm visok.
 2. Okvir u kutovima fiksiran je s rešetkama, a istim letvicama s utorima popunjavaju se uz vrh bočnih stijenki kako bi se postavili okviri.
 3. Dio poklopca je izrezan malo više od dimenzija kućišta, a mostovi koji čine rubove moraju biti pričvršćeni tako da je veza poklopca i tijela što je moguće što je moguće.
 4. Unutarnja površina poklopca je izolirana slojem pjene. Vanjski dio prekriven je gustim vlažnim filmom ili krovnim materijalom.
 5. Zatim se poklopac pričvrsti na gotovo spremnu zamku za pčele izrađene od šperploče ili drva.
 6. Da bi se izbjegla delaminacija i deformacija materijala od vlage promjena temperature, tijelo, dno i pokrov moraju se tretirati uljem za sušenje i temeljito osušiti. Nakon toga, moguće je slikati zamke u suptilnim, maskiranim bojama.
 7. Za nošenje kutije i njegovo pričvršćivanje na stablo ili postolje, potrebno je osigurati odgovarajuće pojaseve, šarke ili ručke.
 8. Gotova zamka za pčele uspostavlja se pomoću okvira. Njihov broj varira ovisno o dizajnu i veličini strukture. Naprijed mora nužno biti 1 2 okvira sa saonicama, a zatim je vosak već stavljen.

Related  Odaberite uzgajivač prepelice za svoju farmu po fotografiji s opisom

Zamka tijela je začepljena čišćenom koraPrefabricirani, očišćeni od mogućih slučajeva štetočina leđa pokrivaju tijelo i krov zamke. U ovom obliku, kutiji će manje privući pažnju nepozvanih gostiju, ali će pčele s velikim zadovoljstvom izgledati i svladati stambeno zbrinjavanje.

Video o zamkama pčela i kako izraditi ovaj uređaj vlastitim rukama bit će korisna pomoć početnicima pčelara koji ne žele potrošiti ozbiljan novac kako bi nadopunili stanovništvo svoje farme.

Odabir mjesta i vremena postavljanja zamke za pčele

Pažljivo promatranje ponašanja njihovih odjeljenja, iskusni pčelara s velikom vjerojatnošću ukazuju na mjesta gdje će njegova zamka za pčelama nužno raditi.

Najbolje mjesto za postavljanje zamke je čvrsta stabla na rubu šume ili u vrtu u kojem se nalazi pčela čistom vodom. Pčele se ne uklapaju u potpuno osvijetljene prostore bez ikakve sjene. Za postavljanje zamke za pčele treba nužno letjeti na južnu stranu.Maksimalna visina postavljanja zamke nije veća od 8 metara

Visina zamke može biti drugačija, ali pčelari ne savjetuju postavljanje kutija iznad 6-8 metara.

Ako se pasti ne ljuljaju daleko od farme na stražnjem dvorištu, zamka se može postaviti na mjestima njihove česte potonjice. Primjer je malina, prtljažnik jake stabla jabuka, borova ili smreka koja se uzgaja na farmi, krovu ili šupljini stana ili staje. Jedini uvjet u ovom slučaju je udaljavanje od elektroenergetskih linija, koje insekti ne favoriziraju.

U blizini ugrađene zamke, trebalo bi biti mjesta za sakupljanje meda ili je kutija pričvršćena za stabla poznata po aktivnom cvatu. Može biti akacija, jabuka, kesten, kruška, šljiva i marelica, kao i davanje prvog mita za vrbe i druge vrste vrba.

Zamke se postavljaju na obilno cvjetanje stabalaKada postaviti zamku za pčele, tako da je vjerojatnost nagodbe u njemu maksimalna? Najbolje je provesti ovu operaciju par tjedana prije prosječnog leta roda u regiji. Tijekom ovog vremena pčele-izviđači će imati vremena za pregled svih objekata prikladnih za život, koji će biti svjedoci prisutnosti pojedinih insekata u zamku i tragove njihove vitalne aktivnosti.

Related  Môžem sama pripraviť krmivo pre ošípané

Zamke za pčele – video