Dlakave svinjeDomestication of pigs, prema arheolozima, započeo je prije 7 do 13 tisuća godina na Bliskom Istoku. Danas brojni svinje imaju malo sličnosti s burnom pretka, divlja svinja, a zahvaljujući radu suvremenih uzgojnih ljubimaca većim, boljim Fed, rastu brže i dobiti na težini.

Svinje širom svijeta uzgajane su za ukusno, sočno meso i masnoće s visokim sadržajem kalorija. Upotreba u industriji je za kožu i čekinje, čak i kosti se recikliraju. Pasmine takvih vrijednih poljoprivrednih životinja podijeljene su u nekoliko vrsta prema njihovoj svrsi.

Budući da je glavna vrijednost za proizvođače stoke meso i lardo, svinje se dijele prema vrsti proizvoda životinja koje se mogu dobiti u većim količinama. Smjer pasmine nužno utječe na izgled prasadi i odraslih. Predstavnici pasmina mesa mogu naučiti:

 • na izduženom prtljažniku;
 • na beznačajno, ako se uspoređuje s dužinom tijela, širinom dojke;
 • lagan tip pršuta i sternuma.

Životinje namijenjene za proizvodnju masti su kraće od njihovih kolicina mesa. Imaju široki, teški prednji dio, iste velike, izlivene šunke. Intermedijarni položaj između masnih i pasmina mesa zauzimaju univerzalne ili mesne mesne sorte.

Fotografije i opisi pasmina svinja pomoći će vam da shvatite postojeću raznolikost tih vrijednih životinja i napraviti pravi izbor prilikom kupnje za vlastite farme.

Velika bijela pasmina svinja

Velika bijela pasmina svinjaZnačajan dio stoke u Rusiji danas pripada svinjama velike bijele pasmine. Ovo je jedna od najstarijih vrsta životinja koje se uzgajaju u Engleskoj sredinom prošlog stoljeća. Rodno mjesto prvih velikih životinja univerzalne svrhe bila je Yorkshire županija.

Izvedene svinje bile su karakterizirane snažnom kosti, skladnim dodavanjem i sposobnošću da dovede tov, s ciljem dobivanja masti, mesa ili sočne slanine. No, rezultati rada britanskih uzgajivača, koji su svijetu dali pas Yorkshire svinje, gotovo su izgubljeni u drugoj polovici 19. stoljeća. Samo uz uvođenje strogih standarda i pravila selekcije utvrđene su karakteristike pasmine, a svinje su bile zvane velike, bijele.

U Rusiji su životinje uvezene krajem stoljeća prije posljednjeg. U lokalnim uvjetima, izrazito drugačiji od Velike Britanije, entuzijasti su uspjeli dobiti dobro aklimatizirane plemenske linije. Zahvaljuju domaćim uzgajivačima da je pasmina velikih bijelih svinja toliko popularna već desetljećima u zemlji i širom svijeta.

Posijati veliku bijelu pasmicu sa svinjamaPrema fotografiji i opisu uzgajališta svinja, karakteristične osobine tih životinja univerzalne svrhe uključuju:

 • široka, ispupčena prsa;
 • dugi široki leđa;
 • moćna zbijena magarca;
 • jake kratke noge;
 • tanak, gusti da pokriva prtljažnik s čekinjama;
 • velika glava na dugom, debelom vratu;
 • uočljive, ali ne i droopy uši;
 • gusta, ali ne i gruba koža.

Dobri životni uvjetiTijelo odraslog svinja dosegne dužinu od 190 cm, a ženke su nešto manje – do 170 cm. Svinje bijele velike pasmine razlikuju se od izvrsne plodnosti. U prosjeku se ženka rađa za 12 praščića, koja po mjesecu dosežu težinu od 20-25 kg, a pola godine povlače se na cijeli centner.

Uz dobru njegu i održavanje, životinje se brzo prilagođavaju osobitostima hrane i klime, dovoljno su izdržljive i plodne. Međutim, oni zahtijevaju kontrolu hrane, inače pretjerano postaju masti.

Pasmina svinja Landras

Pasmina svinja LandrasMeđu moderni meso pasa danske vrsta dobivenih na početku prošlog stoljeća, smatra se jednim od pionira smjeru. Osnova iste pasmine landras svinja – bijelih krvnih engleski i danski lokalne životinje, a za dobre performanse u odnosu na meso pri odabiru uzeo u obzir ne samo linija je prešao, ali metoda se koristi hranjenja uz uključivanje velikih količina proteina.

Pasmina svinja Landras karakterizira:

 • minimalna količina masti;
 • dugo tijelo, koje je svojstveno životinjskoj orijentaciji mesa;
 • svjetlo prilično rijetko čekinje;
 • tanka koža;
 • dugo, progib prema ušima na oku.

Duljina tijela nešto više od 165 cm, težina je 260 kgDuljina tijela odraslog muškarca može prelaziti 180 cm, a težina može doseći 310 kg. Žena, kako se očekivalo, manja je. S duljinom tijela od nešto više od 165 cm, njihova masa je 260 kg. Svinje od Landras pasmina u potomstvu, u prosjeku, imaju oko 11 prasadi. Mladi rast je vrlo pokretan, brzo raste, stekao je 100 kg težine nakon 189 dana.

Međutim, sa svim pozitivnim osobinama ove pasmine mesa, ima nedostataka. Izvrsni rezultati i najviša kvaliteta mesa mogu se postići samo uz stalnu brigu i kompetentno odabranu prehranu.

Pasmina svinja Duroc

Pasmina svinja DurocAmerička crvena pasmina svinja pojavila se krajem XIX. Stoljeća. U početku je pretpostavljeno da će svinje biti uzgajane za slaninu, ali rastuća potražnja za mesnim proizvodima mijenja smjer selekcije. Danas su glavne karakteristike Duroc svinja:

 • izvrsna kvaliteta mesa;
 • rana zrelost;
 • izdržljivost i mogućnost držanja u uvjetima pašnjaka;
 • sposobnost prenošenja svojih najboljih osobina na potomke, pa se Duroc svinja aktivno koristi za hibridizaciju.

Životinje imaju jaku kralježnicu i snažnu tjelesnu građu, koja mora biti održavana s ispravno odabranim proteinima. I svinje i odrasle ženke ne prelaze 185 cm duljine.

Sirloin Duroc s svinjamaZa razliku od plodan bijelih svinja i životinja koje pripadaju pasmine landras, Duroc žena legla ne više od 11 prasadi, Krmače mirno, brigu i divno gledati preko brzo podmlatka, nakon 170-180 dana teže više od 100 kg.

Svinje pasmine Mangal

Svinje pasmine MangalU povijesti uzgoja svinja bilo je nekoliko pasmina vunenih životinja. Jedan od najboljih u usporedbi s uzgajalištem svinja Yorkshire, u drugoj polovici XIX stoljeća, smatraju se životinjama iz županije Lincolnshire. Gusta kosa ovih svinja nalikovala je na ovčju vunu i čak se koristila za proizvodnju grubog domaćeg prediva. Ali 1972. godine službeno je priznato da su se Lincolnshire svinje izgubile.

Svinje pasmine Mangal izuzetno su neugodnoSrećom, on je ostao u blizini izumrle pasmine ili različitim mađarske Karpata, vunastih svinja – mangalica ili mangalitskaya vune. Životinje mogu biti različitih boja, oni su izbirljiva, zahvaljujući debelom vunenom Hardy i proizvodnju mesa izvrsne kvalitete.

Svinje pasmine Mangal izuzetno su letargične, imaju snažan imunitet, što vam omogućuje odbijanje cijepljenja mladih životinja i korištenje raznih vrsta hrane.

Jedini nedostatak je relativna rijetkost svinja pasmine mesa i mali broj prasadi u potomstvu. U prosjeku, ženka daje samo 4-5 potomaka, u budućnosti će se broj malenih beba u pasmini lagano povećati.

Azijske svinje

Azijske svinjePoznavanje sa azijskim globusima svinja iz europskih krznaša započelo je tek krajem prošlog stoljeća. Chunky, s moćnim tijelom i velikim životinjama, poznatim kao vijetnamski, kineske ili korejske svinje, izazvalo je pravi zanos divljenja i iznenađenja.

Male životinje, u usporedbi s tradicionalnim pasminama svinja, su rane, daju fino meso, čiste i prilično nepretenciozne.

Prasci globularne stijeneS prosječnom težinom odraslog mužjaka od 150 kg i ženke – oko 120 kg, prinos sočnog mesa s niskim sadržajem masti može premašiti 75%, što je neka vrsta zapisa među pasminama mesa. U ovom slučaju, ženke su spremne dati prvu leglu već 4 mjeseca, a broj svinja kod prignječenja ponekad doseže 20 glava. Bezbrižne životinje jesti zrno, sijeno i zelene krupice, ne trebaju cijepljenje i posebne uvjete pritvora.

Ako prasci dobiju pravilnu njegu, za 7 mjeseci dolaze do težine klanja, uz održavanje koraka s stopama rasta Duroc svinja ili velikih bijelih svinja.

Vijetnamski ili azijski vislobryuhye svinje, nedavno su se pojavili na europskim farmama, odmah izazvao interes uzgajivača.

Patuljasti prasadiTrenutno, na temelju tih životinja i malih europskih divljih svinja, dobivene su patuljaste svinje. Minijaturne životinje postaju sve popularnije u različitim dijelovima svijeta. Fotografije i opis pasmine svinja dodiruju i iznenađuju čak i ljude daleko od uzgoja životinja, a mini svinje širom svijeta se uzgajaju kao ukrasni kućni ljubimci.

Pasmina svinja Karmal

Hibrid, dobiven iz složenog prijelaza viskozne grubljive svinje i vunene mangalite, nazvan je Karmal. Životinje imaju rekordnu ranu zrelost azijskih predaka, ali mnogo teže i veće. Odrasla svinja Karmalove pasmine može povećati težinu od oko 200 kg, a preferirajući jeftinu povrtnu hranu i ne pokazuje čudne sadržaje.

Pasmina svinja KarmalOd karpatskih svinja, hibridne životinje naslijedile su prilično gustu vunenu kaputu i dječje prugaste pruge. Svinje ne trebaju izolirane sobe čak i za zimu, a jaki želuci dopuštaju probavu čak i grubih krmnih smjesa koje nisu dostupne predaka vijetnamske pasmine. S takvom množinom pozitivnih svojstava, ova se vrsta još ne može nazvati potpuno oblikovana. Uzgojni rad na uzgoju svinja Karmal se aktivno provodi kako bi se konsolidirao i pomnožio najbolje znakove.

Pregled svinja različitih pasmina na izložbi