Узрочник кокцидиозе је род најједноставнијих организама ЕимериаБолести повезане са патогеном активношћу бактерија и протозоа код пилића – веома честа појава. Један од озбиљних проблема код живинарских кућа је кокцидиоза у бројлерима, симптоми и лечење ове болести морају бити познати свим пољопривредницима перади. Узрочник кокцидиозе је род најједноставнијих организама Еимерије који улазе у тело птице са загађеном водом или храном.

За почетак кокцидиозе бројлери имају пуно активних патогена. Истовремено, неколико врста микроорганизама може се одмах смањити у цревима птице.

Број пилића утиче на кокцидиозуСви они, у процесу виталне активности, уништавају епителну мембрану дигестивних органа, што резултира:

 • до губитка крви;
 • до некрозе ткива;
 • до интоксикације;
 • на ризик ширења секундарних инфекција.

Посебно велика оштећења болести узрокују младе животиње. Због дигестивних поремећаја, пилићи пате од исцрпљености. Ако не узимате у обзир симптоме болести, без третмана, пилићи бројлера могу умријети.

Симптоми кокцидиозе у бројлерима

Лечење птице са кокцидиозомОпасна карактеристика ове болести код птица је да у почетној фази, чак и ако знате све знаке кокцидиозе, практично је немогуће препознати. Болест се наставља без видљивих симптома:

 1. Међутим, ако пазљиво пазите на пилиће, испоставља се да су смањили апетит, перје се разблажују и рашири.
 2. У следећој фази се одгајивач живине открива промена врсте отпадака. Постаје течност са додатком крви и непријатно мирисном пеном.
 3. Грб у птици је надувана, необична жеђ је примећена.
 4. Млади бројлери заустављају раст, њихова тежина се не повећава.

Након идентификовања карактеристичних симптома, као што је на слици, болести, одмах се третирају бројлери. Животиња има око четири дана да предузме хитне мере, иначе ће млади пилићи умрети петог дана.

Да би потврдили дијагнозу, отворена је мртва птицаУ случајевима када се несрећа и даље десила, мртве пилиће се отварају. Да се ​​успоставља у дијагнози кокцидиозе код бројлера дозвољава:

 • цијанотични изглед окученог трупца;
 • окућена црева, често испуњена течном стомаком;
 • црвене тачке у заглављу очуване у труп;
 • повећана јетра са неуобичајеним мрљама на целој површини.

Третман кокцидиозе у бројлерима

Код првих симптома болести бројлера за лечење пилића користе специјализоване лекове активне против кокцидиозних патогена.

Данас, на располагању фармерима перади, велики број средстава значи да када се додају у храну птица, брзо зауставља репродукцију кокцидије. Када се прописивање терапије придржава чињенице да је лек одабран за лечење, превенцију и превенцију смртности бројлера:

 • не би требало да се акумулира у телу птица;
 • не могу бити токсични за птице и људе;
 • нема негативан утицај на развој и развој младих животиња;
 • не узрокује зависност у птици;
 • може се дати с храном, а не мијења своје укусне особине и не губи свој ефекат.

Броилерс у кокцидиози прописују коктсипродин, уништавајући структуру узрочника и заустављају развој кокцидије. Овај препарат се разблажи у води према дозама наведеним у примедби. Терапијски напитак птицама даје се два дана, ау посебно тешким ситуацијама, након пет дана, бројлерима се поново напаја водом са кокципродином.

Када се лечи болест, птица се третира специјалним лековимаДо смрти патогена води до употребе птица Аватек дроге 15% СС. Хемијски састав се не апсорбује у црево и излучује се из тела, а делује само на штетне протозое. Стога се Аватек даје практично од првих дана до 4 месеца живота. Код потврђивања симптома кокцидиозе за лечење бројлера, лек се помеша са храном брзином од 5 грама на 10 кг мешавине хране.

Једно од најпопуларнијих начина борбе против кокцидиозе и његове превенције је Баикок. Овај лек се даје и питком водом, додавањем 1 мл по литру течности, а бројлери пацијента се лете два дана. Курс се понавља у случају тешке болести.

Храни се додаје и делотворно против кокцидиозе код бројлера лекова као што су Коктсидиовит и Мадикокс. Ампролиум 30% је разноврснији и може се убризгавати у храну и храну за живину.

Правовремено превентивно одржавање ће помоћи избјегавању птичје болестиУ неким случајевима, лечење ове страшне болести користе дроге широку акцију. Пример се додаје храни метронидазола, њен досаге фор бројлера треба давати ветеринар, поготово од почетка непромишљено употреба лека може оштетити птицу. Слично томе, широка акција има Трицхополум која удобно примењује у пиће.

Нажалост, уз поновну употребу средстава у кокцидији, произведен је имунитет активних супстанци. Да би превазишли овај проблем, лекови се на посебан начин замењују.

Спречавање кокцидиозе код пилића бројлера

Заливање бројлера ради спречавања обољењаКако не би се суочити са симптомима кокцидиозе у бројлера и третман опасног, и понекад фаталне болести, важно је да врши сталну циљану превентивни рад.

Конвенционални дезинфекција мере и ниске температуре не могу убити патогене болести, тако да је обрада живине све опрема, зидови, пребива и ћелије сагоревају са лет-лампом.

Посебно пажљива живина треба да буде у кишним топлим временима, доприносећи брзој репродукцији и сазревању узрочних агенаса кокцидиозе. У случају високе влажности, корисно је да се смјеста замјењује и започне превентивно кориштење лијекова.

Значајну улогу у отпорности инфекције игра држава имунитета птица. Да пилићи постепено расте брзо, понуђени су витамини за бројлера, а такође се брину о балансираној исхрани, квалитету хране и воде.

Превенција болести бројлера – видео