Садржај пилића у загрејаном броодеруСамо ново рођени пилићи захтевају посебну пажњу и бригу. За брзу адаптацију и почетак раста у првим данима живота, температура за пилиће треба повећати.

Ако је кокошак поред пилића, он пружа такве “стакленичке” услове. Пилетина са бебама 2-3 дана након њиховог наступа требало би да буде у соби, а затим породица у топлој сезони неограничено пуштање на рампу, знајући да ће хладни и лоши временски пилићи увек спасити одраслу птицу.

Али шта је са тиме када пилетина долази из инкубатора? Такве пилиће су рањивије, готово немају природног отпора пре флуктуације влажности и температуре, а сваки надзор над живином може постати фаталан. Стога, што је пре могуће, након напуштања јајета, пилиће носе освијетљено и загрејано мјесто, затворено од врећа, са сувим леглом.

Температура пилића

Употреба лампе за загревање пилићаУ првих пет дана режим температуре за пилиће одржава се на 29-30 ° Ц. Мерења се најбоље врше помоћу термометра који је фиксиран нешто изнад површине легла. Затим, почев од шестог дана, ваздух се постепено охлади тако да је до десетог дана живота пилића његова температура била 26 ° Ц. До месеца старог, температура пилића се смањује за 3-4 ° Ц сваке недеље док не достигне 18-20 ° Ц.

О здрављу кућних љубимаца се могу проценити не само индикације мерних инструмената, већ и понашање птице, узимајући у обзир његову узраст и старост.

У угодним условима, пилићи су активни, померају се задовољством, пију и хране се без уласка у групе и не седе на угловима кавеза:

 1. Чим температура пилића падне испод максимално дозвољеног нивоа, или пилиће осјећају непожељан вибрационо, покушавају притиснути близу једно другом у близини сијалице или гријача.
 2. Када ваздух у просторији постане претјерано врућ, можете видјети обрнуту слику. Птице проросхцхат перје или доле, кљуцеве се држе широко отворене, пожељно пију и покушавају да се држе даље од својих колега племена, седећи на леглу дуж граница куће или кавеза.

Related  Odber husi umelými prostriedkami v domácom inkubátore

Пилићи се ухвате под лампом

И хипотермија и превише врућ ваздух – ово је озбиљна опасност за пилиће. Птица је мање хранљива и слабија, што као резултат постаје лак плен за инфекције и друге болести.

Системи грејања за пилиће у првим данима живота

За загревање ћелија или кутија користе различите начине. Мали капацитет запремине, где је довољно лако одржавати угодну температуру за пилиће у првим данима живота, можете се загрејати са:

 • вода или електрични подметач за грејање, заштићен од влаге;
 • бочице са топлом водом завијене у неколико слојева ватрене вуне, памука или вунене тканине;
 • жаруље са жарном нити;
 • један или два рефлектора, фиксирана на месту неприступачно за пилиће.

Посебну пажњу треба обратити на правилну монтажу сијалицаБез обзира да ли је кутија загревана, мора се запамтити сигурност, способност појединачних извора топлоте да се охлади или напротив прекомерно загреју, а такође и да загревање ваздуха најчешће иде неједнако. У близини гријача на 3-6 ° Ц температура за пилиће ће бити већа него у супротном углу кутије.

Пилећи јаја су обично покретнији од њихових бројлера. Стога, како би се у првих неколико дана уштедела велика кућа за пилиће може се подијелити на дијелове. Ово не само да штеди струју, већ и деци уштеде драгоцене силе. Грејање кавеза или кутије је неопходно до мјесец дана, затим:

 • ћелије постављају температуру за пилиће до 18 ° Ц;
 • на дубокој литици птице живе на температури од 15 ° Ц.

Удобни услови за пилиће

Режим осветљења за пилиће

Поред одржавања високе температуре код пилића у раним данима живота, константно осветљење је важно. На тако једноставан начин, птица се гурне у активну храну и раст. Свјетским даном трајања од 9-10 сати постепено долази до два мјесеца старости, уз пилиће веома корисне шетње на сунцу, које су мјера очвршћавања и превенције рахитиса.

Правилно одабрани режим температуре за пилиће у комбинацији са довољно освјетљења и исхране је кључ за брз раст, добро здравље и активну тежину.

Грејање и расвета су организовани на разне начине, али све већи број одгајивача живине склони да даје предност црвеним лампама за грејање пилића.

Related  Simptomi bolesti koza i njihovo liječenje kod kuće

Коришћење црвених лампи за грејање пилића

Црвена лампа као извор топлотеИзвори инфрацрвеног зрачења који се користе у домаћинствима треба да имају сигуран и поуздан дизајн, заштићен од пенетрације влаге, могућих удара, удара и радозналости птица која се гаји. Не треба заборавити на ризик од пожара, што ће неизбежно довести до тешких последица.

Инфрацрвена лампа за пилиће прекривена је заштитним кућиштем и решетком на висини. Данас се одгајивачима перади нуде више опција за такву опрему.

Огледало, црвена лампа за грејање пилића може се направити са провидном или црвеном сијалицом. У првом случају, извор даје не само топлоту, већ и светлосни ток, у другом – практично сва потрошена енергија иде да добије топлоту. Такве светиљке имају довољно велике снаге и век трајања до 5 хиљада сати. Ово омогућава поуздано и непрекидно грејање младих пилића, без страха да ће лампа у најнеповољнијом моменту пропасти.

Лампе с руби куполом сијалице се одмах загреју и, захваљујући рефлективној снази, помажу уштеде до једне трећине долазне струје. Светлост од сличних лампе за пилиће није фактор иритације, испод ње расте лепо од првих дана до тренутка преласка на одраслу птицу.

Топлотни флукс лампе зависи од висине причвршћивањаПриликом постављања светиљки за грејање пилића обратите пажњу на чињеницу да параметри протока топлоте директно зависе од висине фиксирања извора зрачења:

 1. Од рођења до недеље живота, лампица изнад пилића се причвршћава на висини од 50 цм.
 2. У другој и трећој недељи се преноси више, приближно до нивоа од 75 цм од легла.
 3. Затим се извори зрачења постављају на висину метра.

Као резултат овог преноса, температура пилића се смањује, а површина осветљења и грејања значајно повећава.

Коришћење црвених сијалица за загревање пилића стимулише брз раст птице. Нестлингс се активније хране, добијају бољу тежину, имају добар имунитет и конзистентно позитивну динамику.

Такав ефекат није случајан, јер је инфрацрвено зрачење што ближе ономе што би птица добила од Сунца у слободном домету. Поред већ доказаних црвених лампи, ту су и комбиновани уређаји који дају ултраљубичастом спектру, што им омогућава да се користе за дезинфекцију.

Related  Uzgoj svinja u uvjetima osobne farme

Садржај пилића у броодеру – видео