растући бројлери у кавезимаПочетни фармери перади питају се шта је боље – расте бројлери у кавезима или на посебном паддоцку. Да бисте преузели пондерисану одлуку, морате имати потпуне информације о исправности садржаја пилића. У циљу повећања телесне тежине у кратком времену, бројлери се узгајају, па је важно стварати повољне услове за правилно развијање пилића.

За и против

бројлари у кавезимаЕкономичнији је целуларни садржај бројлера, у поређењу са подом. Али то, заједно са заслугама, има своје недостатке.

За плусе, можете укључити низ критеријума:

 1. Простор је спасен. Из тога следи да ће се трошкови енергије такође смањити, будући да је за пилиће потребно лагати, грејање и вентилацију.
 2. Потрошња хране значајно смањује. Ово је због чињенице да пилићи не растављају храну и не газе на то.
 3. Због ограниченог кретања, масовна добит је бржа, пошто се енергија троши на раст, а не на кретање.
 4. Када расте бројлери у кавезима, они су мање у контакту са другим појединцима. Ова комуникација је ограничена на комшије у кавезу, што вам омогућава да предузмете правовремене акције приликом ширења инфекције.
 5. Лакше свакодневно чишћење. Ово такође помаже у смањењу ризика од инфекције, а пилетина не угризе своје легло и не удише амонијак.
 6. Брига о живини је оптимизована. Ово укључује не само пиће и храњење, већ и ветеринарску инспекцију, која се мора обављати свакодневно.

За производњу велике количине, већа предност ће бити бржи скуп тежине, што ће значајно повећати профит, јер ће товање бити мање недељу дана, у поређењу са одржавањем пода.

садржај бројлера у кавезуНедостаци укључују такве показатеље као што су:

 • велики трошкови опреме и ћелија;
 • стварање посебне климе у соби са птицама – светлост, температура, вентилација;
 • морате купити специјалну храну за уравнотежено храњење пилетине;
 • појаву проблема са ногама када се постигне велика тежина, због присуства на поду мреже;
 • обавезно је свакодневно чишћење лежишта у измету;
 • Окус је нижи од кокоши слободног домета.

После отпуштања ћелија са кокошака, дезинфекцију их спречава могућност контаминације следеће серије бројлера.

Кавези за приватни дом

кавезни броодер за мале пилићеКако би се осигурало да садржај бројлера у ћелијама код куће буде тачан, морате се припремити унапред. Пре свега, покупите собу, купите неопходну опрему и купите ћелије. Можете их сами градити или купити готову индустријску варијанту. Можете користити просторије, на пример, штале. У току лета, на улици је могуће растући бројлери у кавезима.

Неопходно је запамтити температурни режим. Прегревање ће негативно утицати на здравље птице.

Опрема укључује:

 • светиљке за осветљење, јер су пилиће потребно квалитетно константно светло за правилан развој;
 • специјални елементи за грејање, јер пилића требају високу температуру ваздуха – од 36 степени, што се постепено смањује на 18 степени током одраслог доба;
 • вентилациони механизми неопходни за угодан и здрав развој птице.
 • хранилице и пивце.

Узгајање бројлера код куће у ћелијама подразумева аквизицију или само-производњу ћелије. Можете га купити тако што ћете изабрати различите моделе произведене у фабрикама. У овој варијанти остаје само да бирају димензије и опрему ћелије. Многи произвођачи продају ћелије са уграђеним хранилицама за храну и храну, као и аутоматским уклањањем легла из легла.

За производњу ћелије ручно, препоручљиво је да се прво упознате са видео бројлерима у ћелијама код куће. Постоје различите варијанте ћелија. Биће лакше навигирати у типовима – од којих материјала је лакше производити и лакше користити.

вишеслојни кавези за бројлереЗа почетак, изграђен је скелет. Може се направити и из шипке и из металног профила. Затим је причвршћен на мрежу за зидове и под. Зидови се могу направити од шперплоче, али када је уградња вентилације на грилу много боље. За доњи део ћелија потребна је мала ћелија, како би се избјегло појаве повреда код пилића. Неки произвођачи стављају пластичне палете заједно. Припремљени и уграђени поцинчани лимови испод пода кавеза. Пожељно је учинити их уклоњивим, за једноставно руковање и чишћење стеље.

Стандарди садржаја

санитаријеКада се бројлари гајимо у кавезима потребно је придржавати се зоотехничких норми:

 1. У просеку, 1 квадрат. м мора да има просек од 23 главе, док тежина на крају не сме бити већа од 40 кг.
 2. Уз храњење жице за 1 кокош, неопходно је издвојити око 2,5 цм. Приликом исхране из округлог контејнера, појединци у просеку треба да буду 50 комада.
 3. Са усисивачем који се производи у раним данима, потребно је да посматрате однос од 50 пилића по 1 пивара. Надаље, са пробојном верзијом, довољно је поставити 2 цм на глави.
 4. Усклађеност са стандардима температуре. Када су пилићи још увек мали, температура се одржава око 36 степени. Након тога, смањите за 0,2 степена сваког дана. Тако, у 7 недеља температура треба да достигне 17-18 степени. Са њом у будућности и садрже одрасле особе.
 5. Потребно је обратити пажњу на влагу. Требало би да буде око 60%. Одговарајуће стање птице, њен респираторни систем и осећај температуре зависе од тачности подешавања влажности.
 6. Важно је пратити светлосни режим. Ако је за мале пилиће неопходно да се осветли кружно осветљење, то јест, 23 сата дневно треба осветлити висококвалитетно светло. Док одрастете, на дан 7, потребно је да се пребаците на дан / ноћ. Светлосни период биће око 17-19 сати.

Да би бројили бројке у кући у ћелијама, потребно је око 70 дана. После овога, пилетина почиње да добија тезину спорије и конзумира више хране. Сходно томе, нема више смисла да га расте. Али у овом добу тежина бројлера биће око 2,5 кг.

Броколи од пилића до клања у кавезима – видео