Za uspješan razvoj tovnih pilića potreban je vitaminizirana hranaKombinirana hrana je suha uravnotežena mješavina koja se sastoji od zrna različitih kultura, hrane s visokim sadržajem proteina, aminokiselina i proteina, kao i raznih masti, minerala i vitamina. Za svaku fazu rasta hranjenje broilera sastavlja se pojedinačno, tako da ptica raste zdravom i brzo dobiva na težini. Suha smjesa može se kupiti u gotovom obliku ili izrađenu ručno. Potonja opcija je poželjna, budući da je poznato točno koji su sastojci pomiješani, a nema sumnje o njihovoj kvaliteti i podrijetlu.

Granulirana hranaPogotovo jer mnogi proizvođači koriste sintetičke analoge umjesto prirodnih sastojaka u gotovim hranama, koji se slabo miješaju i smjeste na dno napojnika. Osim toga, stvaranje hrane sa vlastitim rukama je profitabilnije, dovoljno je kupiti zrno i dodati joj vitamine i mineralne dodatke. Čak iu tom slučaju, cijena će biti niža od one gotove kombinirane mješavine.

Metode i norme hranjenja, kao i osnovni sastav hrane za životinje

Optimalne metode hranjenja su dvostupanjske i trofazne. U prvom slučaju, početna smjesa hrani piliće do mjesec dana od trenutka njihovog pojavljivanja. Nakon toga postupno se prenose na konačni sastav za skupinu mišićne mase. Tri-fazna metoda sastoji se od premješavane mješovite hrane za brojlere, koje se koriste za jačanje imunološkog sustava i aktivnog rasta. One se hrane do tri tjedna. Sljedeća dva faza su ista kao u dvofaznoj metodi hranjenja.

Pilići za hranjenje dulje od tri mjeseca se ne preporučuju, jer su prije toga vremena u potpunosti rasli i dobili maksimalnu moguću težinu.

U sastavu mješovitih krmiva za brojlere moraju biti prisutne sljedeće komponente:

 • pšenica i kukuruz;
 • kolač ili obrok;
 • kosti ili riblji obrok;
 • masti;
 • kreda;
 • sol.

Sastojci za proizvodnju miješanih krmnih smjesaOvisno o stupnju rasta pilića, postotak svakog sastojka također će varirati. Najvažnije je ispravno izračunati potrebnu količinu hrane za životinje, jer nedovoljna prehrana ili preopterećenje uzrokuju odstupanja u zdravlju i rastu broilera. Iz donje tablice možete saznati koliko se hraniti jednim piletinom, ovisno o dobi.

Uzgoj tovnih pilića na mješovitoj hrani

U prvom tjednu nakon izlijeganja, potrebno ih je hraniti 8 puta dnevno. U drugom tjednu se hrane 6 puta, trećim 4 puta, četvrtom i do klanja 2 puta dnevno. Možete dati kao suhu smjesu ili mokri kašu, ali se uzgaja u takvoj količini da ptica može jesti sve odjednom. Zbog produljenog vremena zastoja, komad mješovite krme za broilere je kisela i to može izazvati uznemirenost crijeva. Razrijeđena je iz izračuna 1 kg suhe smjese pola litre mlijeka, sirutke ili bujona. Sadržaj vlakana u bilo kojoj vrsti hrane trebao bi iznositi do 4%, budući da ga crijeva broilera u potpunosti ne probavljaju. Stoga ne sipajte puno ječma, zobi ili brašna.

Da bi se povećala hranjiva vrijednost hrane, preporučuje se kvasac ili klijanje zrna. Za 2 litre vode, upotrijebite 1 kg smjese i 10 g kvasca. Ostavite da se napunite 7-9 sati, povremeno miješajući u isto vrijeme.

 Recepti za kombiniranu hranu

Načini pripreme mješovitih krmiva za puževe s vlastitim rukama su ogromni, a glavna stvar je da su svi sastojci kvalitetni i prirodni. Čim se pilići izlegu, hranjeni su sitno sjeckani kuhana jaja, sir, proso, male krumpiriće, kao i mlijeko na bazi mlijeka. Glavna stvar je da je hrana lako probavljiva. 3 dana nakon pojave pilića mogu se dodati sitna mljevena trava (maslačak, djetelina, sijena).

Dobivanje pilića punog obroka brzo se povećavaKombinirani feed za njih mora se sastojati od sljedećih komponenti:

 • kukuruz – 50%;
 • pšenica – 16%;
 • kolač ili obrok – 14%;
 • kefir – 12%;
 • ječam – 8%.

Recept za početnu smjesu:

 • kukuruz – 48%;
 • pšenica – 13%;
 • suncokretovo brašno ili kolač – 19%;
 • kostni obrok – 7%;
 • masnoća – 1%;
 • biljni brašno – 3%;
 • kvasac – 5%.

Kukuruz i kolač pružat će broileri vitamina, biljni obrok s proteinima (umjesto njega možete koristiti lucerne) i kosti ili riblji obrok s proteinima. Da bi kombinirana smjesa bila visokoenergetska, ona mora imati najmanje 40% žitarica, s dvije vrste.

Za hranjenje broilera u različitim fazama razvoja, miješana hrana različitih frakcijaRecept za konačnu mješovitu krmnu smjesu za brojlere, koje možete učiniti sami:

 • kukuruz – 45%;
 • pšenica – 13%;
 • suncokretovo brašno ili kolač – 17%;
 • koštani obrok – 17%;
 • masnoća – 3%;
 • biljni brašno, kreda – 1%;
 • kvasac – 5%.

Related  Baykox a iné lieky na liečbu kurčiat

Kada ptica dosegne posljednju fazu tova, mora se hraniti s više kaloričnih smjesa, tako da brzo dobiva maksimalnu težinu (2-2,5 kg).

Pored kanala mora uvijek biti svježa i čista voda na sobnoj temperaturi.

Feedovi peradi razlikuju se ne samo u sastavu već iu veličini. Na primjer, dvodnevni pilići ne mogu jesti velike granule, samo ih neće progutati. Osim toga, njihov se probavni sustav ne može nositi s takvom grubom hranom. Stoga je nužno odabrati kombiniranu smjesu za svaku dob od ptice odvojeno.

Tablica s veličinom i strukturom mješovitih krmiva za broilere izrađene vlastitim rukama.

Starost broilera Struktura i veličina hrane
Do 10 dana Mikrogranule ili male rogovine
Od 11 do 30 dana Pelleti od 2-3,5 mm
Od 30 dana Pellets 3,5 mm

 

Najbolji način hranjenja broilera kombinira se kada se suhe mješavine i vlažni kaša naizmjenično proizvode. Mješovita hrana se može stalno držati u ulagaču, a napajati se 2 puta dnevno.

Koji feed je najbolji za brojlere i koliko košta?

Kvaliteta komponenata ovisi o kvaliteti miješane krmeSmjesa za hranjenje je odabrana ovisno o dobi. Prehrana za piliće broilera označena je s PK5-1. One se hrane pticama do 14 dana. Njezina glavna komponenta je sjeckani kukuruz, a također sadrži i ječam, grašak i krupnu pšenicu. Svi ti sastojci pridonose aktivnoj formiranju kostiju kostura i imaju pozitivan učinak na rad crijeva i želuca pilića. Nakon što se broileri polako približavaju početnoj mješovitoj hrani s oznakom PK5-2, budući da imaju vremena intenzivnog rasta. Čim ptica dosegne dob od jednog mjeseca, oni se prenose na stalno hranjenje prije klanja uz konačni feed PC6-1.

Da biste saznali koji je feed za broilere najbolji, pažljivo proučite sastav proizvoda. Mora sadržavati samo prirodne sastojke. Također je bolje kupiti krmu od velikih proizvođača koji imaju kvalitetne certifikate. Ako kupite proizvode malo poznate tvrtke, onda postoji vjerojatnost da ptica neće dobiti dovoljno vitamina, kao rezultat toga, može se razboljeti.

Related  Učenje rasti i skrbiti za goslings kod kuće

Kao početni hranu za brojlere uz cijenu 1350 rubalja 40 kg radio dobro pomiješa smjesa BR-1 (Start) za piliće s dobi do 14 dana. Kao osnova upotrebljava kukuruza i pšenice, a također sadrži riblje brašno, suncokretovo i sojino brašno, sol, krede, vitamina i minerala premiks, aminokiseline i biljno ulje. Za perad s dobi od 14 do 30 dana često dobivaju kombiniranu mješavinu PK-5. Također se temelji na pšenici i kukuruza, ali ima i pšeničnih klica, meso i koštani obrok i kvasac. Cijena mješovite stočne hrane za brojlere počinje sa 1100 rubalja za 40 kg. Kao konačni feed, BR-3 (Finish) se koristi – 1300 rubalja, ili PC-6 po cijeni od 1000 rubalja po vrećici.

Korisni savjeti

Broileri se uzgajaju najviše tri mjesecaDa biste brzo rastili brojlera, trebate kombiniranu smjesu. Na normalnoj hrani, ptica će rasti mnogo dulje i ne može postići maksimalnu težinu do vremena klanja. Nemojte hraniti broilerije dulje od tri mjeseca, jer to nije korisno. Uz glavno hranjenje, nužno je koristiti medicinske pripravke protiv pojave bolesti, kao i provođenje dezinfekcije olovke. Nemoguće je da je pristup hrani bio otežan, a u kavezu je došlo do sudara. Uz pravilno i racionalno hranjenje, mjesečni pilići trebali bi težiti od 500 do 700 grama, a dva mjeseca stari 2 kg.

Ako hranite broiler samo mješovitom hranom, a nakon 40 dana dostižu maksimalnu težinu od 2,5 kg, a mogu se poslati u klanje. Uočeno je da peleta bolje apsorbira ptica pa stoga, ako se planira uzgajati veliku količinu peradi, preporučuje se kupiti strojeve za granuliranje.

Feed za broilere – video