bonsai manik hebatPokok bonsai miniatur adalah ciptaan tangan tukang kebun yang mahir, yang dikhususkan untuk mengekalkan bentuk ideal mereka selama beberapa dekad. Penciptaan bonsai dari manik memerlukan kerja yang sungguh-sungguh, tetapi kesan hiasan dalaman seperti itu tidak kurang!

Sebagai sangat kecil, bonsai sebenar menyalin pokok atau sekeping alam semulajadi. Dalam kes ini, maple, ficus, pain atau sakura kekal tumbuhan yang hidup, memerlukan perhatian dan penjagaan yang berterusan. Beadwork dari pokok manik pada siang hari tetap kekal indah, menarik dengan bermain cahaya pada manik kaca kecil.

Apa yang anda perlukan untuk bonsai manik?

bahan untuk membuat bonsaiMemilih pokok untuk jiwa, mempunyai kesabaran yang cukup dan segala yang diperlukan untuk kerja, anda boleh menenun bonsai dari manik-manik dengan tangan anda sendiri. Walaupun hobi semacam ini tidak dapat dipanggil dengan mudah, dengan adanya skim dan bimbingan terperinci, walaupun dengan sedikit pengalaman, anda dapat mengatasi kerja dan menghias rumah dengan sesuatu yang asal.

Untuk kerja, anda perlu membuat stok:

 • manik warna yang berbeza;
 • dawai nipis untuk tali manik;
 • dawai tebal dalam penebat untuk rangka cawangan besar dan batang;
 • Benang yang kuat atau reben khusus untuk Gourmet, yang akan dikepala oleh bingkai;
 • alabaster atau campuran gipsum untuk menghantar sokongan dan menetapkan batang bonsai yang diperbuat daripada manik;
 • cat akrilik;
 • periuk yang sesuai;
 • segala macam elemen hiasan yang akan memberikan hiasan itu kelihatan naturalistik.

Sebagai filem selophane bahan sokongan akan diperlukan, dan gam segera tujuan sejagat akan membantu untuk menetapkan hiasan.

bonsai mekarAntara alat: pemotong wayar, berus dan sarung tangan untuk melindungi tangan semasa bekerja dengan gipsum. Satu bantuan penting untuk tuan ialah skema menenun bonsai dari manik-manik.

Bonsai menenun manik

manik-manik bulu lembut manikBingkai bonsai buatan manusia terdiri daripada dawai, luka ketat dengan benang atau pita pelekat. Pokoknya dilekatkan pada plaster berat.

Related  Bagaimana untuk membuat pengumpan terbaik untuk memancing feeder?

Daripada manik kaca, hanya bahagian yang nipis ditenun – daun, dan juga perbungaan, jika bonsai manik mekar akan dibuat.

Dari pilihan jenis pokok bergantung kepada palet manik:

 1. Untuk warna hijau pain yang diperlukan.
 2. Dedaunan maple memainkan warna merah, oranye dan kuning.
 3. Dalam mahkota bunga ceri, nada merah jambu mendominasi.
 4. Di atas pokok-pokok kastanya, selain dari kehijauan yang rimbun, berus putih-merah jambu mesti mekar dari manik-manik.
 5. Cawangan Birch adalah sayuran segar dan anting-anting coklat emas.

Setiap jenis daun bonsai mempunyai skim menenun manik, tetapi pendekatan untuk memasang cabang dan seluruh pokok adalah biasa.

Bagi pemula, paling mudah untuk menggunakan cara menggelegak untuk membuat ranting, yang sangat sesuai untuk meniru mahkota yang subur. Direka oleh orang-orang yang mula-mula mengambil pemasangan bonsai dari kelas induk bead akan membantu menguasai teknik asas dan menguasai teknik umum:

 1. Pada sekeping 45-sentimeter kawat nipis atau talian memancing tali 8 manik.
 2. Memindahkannya ke pusat, manik-manik pada kedua-dua belah manik itu tetap dalam bentuk gelung.tenunan dedaunan dari manik
 3. Kemudian prosesnya diulang beberapa kali, dan gelung dawai kecil dibuat dari setiap tali manik.satu cawangan sudah siap
 4. Untuk setiap ranting membuat dari 6 hingga 10 gelung, selepas itu bahagian-bahagian yang tersisa dari wayar disamakan dan dipendekkan hingga 10 sentimeter.Peringkat kerja pertama selesai
 5. Hujungnya disambungkan dan dipasangkan dengan teliti agar topi berongga yang menawan muncul di atas.kesatuan tangkai di batangnya

Bergantung pada pokok yang dipilih untuk bonsai, ia dikehendaki membuat dari 50 hingga 200 ranting kecil. Daripada ini, memutarkan bahagian-bahagian wayar antara satu sama lain, membuat cawangan, pucuk dan cabang yang lebih besar.

Mengumpul cawangan, perlu diingat bahawa setiap daripada mereka mempunyai bahagian atas. Oleh itu, kerja bermula dengan memutar tiga kosong kecil. Kemudian serpihan lain ditambahkan kepada mereka.

Bingkai kawat berpusing dengan berkas-berkas manik di bahagian atas adalah seperti cawangan sebenar, jadi ia dibalut ketat dengan benang yang kuat atau pita bunga yang akan menjamin struktur dan melegakan pelepasan. Secara selari, batang diberi bentuk yang dikehendaki, selekoh dibuat, “daun manik” diluruskan. Kerja-kerja diulang di semua cawangan.

Related  Bagaimana untuk membuat sorotan untuk benih?

Memasang dan memasang pokok bonsai dari manik-manik

reka bentuk dan bonsai pengikatCara menenun bonsai manik sudah jelas. Tetapi bagaimana untuk menyatukan cawangan berasingan dan menjadikannya pokok kecil?

Perhimpunan bermula dari atas, mengingat bahawa batang ke pangkalan mengembang, menjadi lebih kuat dan lebih kuat. Kawat tebal ditambah secara beransur-ansur kepada struktur dawai. Dia bukan sahaja akan membuat bonsai manik lagi sahih, tetapi juga akan menguatkannya. Lebih dari bonsai dawai dibalut dengan pita bunga yang sama atau pita cat sempit, jika pita itu tidak di tangan.

Apabila pokok itu dikumpulkan, ia diberikan bentuk yang dimaksudkan, sudah tiba masanya untuk memasang batang pada pendirian yang dibuat dari gipsum atau alabaster. Pada peringkat ini, anda memerlukan pot yang dipilih untuk bonsai manik. Pokoknya ditutup dengan filem selophane dan, penyebaran dawai berakhir dengan arah yang berbeza, bonsai diletakkan di dalam mangkuk.

Komposisi perlahan-lahan dituangkan dengan penyelesaian gipsum atau alabaster. Komposisi yang sama boleh diproses barel. Kaedah ini membolehkan anda mensimulasikan kulitnya dengan sempurna, mencipta permukaan yang tidak rata dan jejak rami di permukaan.

Susunan komposisi selama kira-kira satu hari dibiarkan sehingga campuran kering sepenuhnya. Dicipta oleh tangan, bonsai yang diperbuat daripada manik adalah benar-benar kering, dan sudah tiba masanya untuk melakukannya dengan lukisan dan menghias.berdiri untuk bonsai dari manik-manik

Apabila tumbuh batu bonsai hidup sebenar sering digunakan. Simulasikan serpihan batu dengan buih atau potongan papan gipsum berliku-liku yang dilekatkan bersama-sama dan dirawat dengan tampalan tebal berdasarkan gipsum. Pada “batu” yang berlapis itu mudah untuk mengurai akar dawai berpintal, dibuat dengan cara yang sama seperti cawangan.

kerja pada bonsai telah selesaiBatang manik yang diperbuat dari manik-manik ditutup dengan cat akrilik, ia juga diperlukan untuk mewarna asas gipsum dalam warna tanah atau rumput. Pendirian dihiasi dengan:

 • ditenun dari warna manik;
 • manik berasingan dan batu kecil;
 • kaca, dengan sempurna menghasilkan pemandangan takungan;
 • tokoh manusia, haiwan dan burung;
 • bangunan hiasan.

Untuk bonsai manik tidak takut masa dan cahaya matahari, komposisi ditutup dengan lakuer akrilik tanpa warna. Di mana pokok itu berwarna, rawatan ini dilakukan dua kali, selepas lapisan awal telah kering sepenuhnya.

bonsai ditutup dengan lakuer akrilik

Foto bonsai dari manik-manik: sumber fantasi tidak habis-habisnya

Pokok buatan manusia – hiasan dalaman yang terang, yang walaupun dengan menggunakan satu skema menenun bonsai dari manik sentiasa menjadi unik. Lebih menarik lagi untuk membuat salinan pelbagai jenis pokok. Kebun semacam ini tidak akan meninggalkan acuh tak acuh walaupun orang jauh dari berkebun dan kerja tenun!

Related  Kelebihan penggunaan dan arahan langkah demi langkah untuk membuat buaian untuk kaki

bunga ceri lembutDibentangkan dalam foto bonsai beaded warna merah jambu kelihatan menyentuh dan lembut sebagai bunga ceri sebenar.

Maple Japanese BonsaiLimpahan warna-warna musim luruh yang terang adalah pokok yang meniru maple Jepun.

pokok pain bonsaiDi atas pinus gunung, ditenun dari manik hijau, walaupun ada kerucut kecil. Bonsai menghasilkan semula jenis pokok, bertentangan dengan semua daya alam, yang tumbuh di pinggir tebing.

bonsai mekar bunga mekarSangat luar biasa dan hiasan di pedalaman bonsai mekar dari manik dalam bentuk wisteria.

Tidak sukar untuk merawat bonsai dari manik-manik. Ia cukup untuk menghilangkan habuk secara teratur dan jika tidak terdapat unsur-unsur yang takut air pada komposisi, kadang-kadang melakukan pembersihan lembap yang lembut.

Pembuatan Kelas Sarjana Bonsai dari Manik – video