penggerudian lubang bor Anda membeli sebidang tanah dengan rumah padat yang baik, tetapi ada masalah dengan bekalan air. Sistem bekalan air pusat telah lama tidak teratur, dan air itu perlu dibawa ke tapak tersebut. Bagaimana untuk menyelesaikan isu bekalan air tetap dan adakah mungkin untuk melakukan apa-apa? Menyelesaikan masalah ini akan membantu melengkapkan dacha dengan tangan mereka sendiri untuk air minuman. Dari artikel ini anda akan mengetahui apa kerja yang perlu dilakukan untuk menyediakan bahagian dacha dengan air minuman yang baik.

Penentuan lokasi penggerudian telaga

Pertama sekali, adalah bernilai untuk berkenalan dengan jiran-jiran dan untuk mengetahui bagaimana mereka menyelesaikan masalah bekalan air. Jika mereka sudah mempunyai telaga di laman web, lihat lokasi mereka. Ada kemungkinan jiran menggunakan air yang diimport. Dalam kes ini, anda perlu mengkaji lapisan tanah di laman web ini. Hasil penyelidikan biasanya dilaburkan dalam projek pembinaan. Dari dokumen-dokumen anda akan mengetahui tahap berlakunya akuifer dan garis aliran air bawah tanah permukaan.

Langkah seterusnya ialah menentukan lokasi pengeboran sumur di negara ini. Kaedah yang paling mudah dan sering digunakan dalam kaedah mencari air ialah kaedah bingkai atau kaedah rod. Seorang lelaki memegang dua lengan logam melengkung dalam lengannya yang terulur. Cuba untuk tidak mengubah lokasi tangan, bergerak di sekitar laman web ini. Di tempat di mana aliran bawah tanah mengalir hampir ke permukaan, wayar akan mula berputar dan salib. Setelah menentukan tempat pengeboran, perlu memilih jenis sumur yang sesuai untuk Anda di bawah air.

Pilihan yang tepat dari lokasi, kedalaman dan bahan sumur di dacha adalah jaminan mendapatkan air minuman yang bersih dalam jumlah yang mencukupi.

Jenis telaga

Dari kedalaman akuifer bergantung pada pilihan jenis sumur, jumlah kerja penggerudian dan teknologi penggerudian.

Jenis telaga di negara ini

1 – primers kalis air, 2 – pengambilan air dari VADOSE, 3 – bertenggek, 4 – baik untuk akuifer atas 5 – tanah kalis air, 6 – akuifer pertama 7 – air bor, 8 – lubang gerudi, 9 – pasir juga.

Telaga Abyssinian dilengkapi jika akuifer berada pada kedalaman 3 hingga 12 meter. Dua orang boleh menggali secara manual. Di dalam orang ini lubang bor seperti ini disebut jarum. Kedalaman kecil pengambilan air memerlukan penentuan lokasi pengeboran yang sangat berhati-hati.

 Lokasi jarum yang baik mestilah jauh dari lubang sampah, lubang sampah musim panas, paip pembetung.

Salah satu pilihan untuk penggerudian telaga boleh mengeborannya tepat di bawah tanah di bawah rumah. Dalam kes ini, mudah dan mudah untuk mengumpul air walaupun dalam fros yang paling teruk. Pemilik kotej musim panas memasang pam dan tiang tangan di atas telaga.

Jarum bawah lubang

Hidangan pasir digunakan apabila akuifer tidak melebihi 50 meter. Pembinaan telaga sedemikian di dacha perlu dilakukan dengan bantuan peralatan khas. Nama telaga itu menunjukkan bahawa air diekstrak dari akuifer pasir. Kualiti air yang dihasilkan boleh berbeza. Ia perlu membuat analisis di Stesen Sanitari dan Epidemiologi untuk menentukan kesesuaian air untuk diminum. Selepas penggerudian selesai, pam dengan penapis diturunkan ke dalam telaga. Ia perlu dikeluarkan secara berkala untuk pembersihan.

Proses pengeboran sumur di negara ini

Sumur artesian adalah yang terdalam. Diri menggerudi mustahil, jadi ia mengupah satu pasukan pakar dengan pelantar berkuasa. Plast membawa air pada kedalaman 50 m. Kedalaman paling besar baik 200 m. Jika ada jiran telaga jenis ini, membuat suatu perintah untuk penggerudian lubang perintis untuk menentukan kedalaman akuifer. Untuk menjimatkan wang, ia bernilai berunding dengan jiran-jiran untuk menggerudi satu ke beberapa rumah. Ada air yang mencukupi untuk semua orang.

Apa yang lebih baik ialah sumur atau lubang di negara ini dan mana yang sesuai dengan spesies anda harus menentukan sendiri. Jika anda tidak merancang untuk mengambil air dalam kuantiti yang besar dan di tapak tanah yang sesuai, hentikan pemilihan pada telaga, lubang jarum atau pasir. Penggunaan air besar hanya boleh disediakan oleh sumur artesian.

Penggerudian telaga di negara ini

Pakar menggunakan pelantar penggerudian khas, dan untuk menggerudi dengan tangan mereka sendiri, perlu menyediakan win, gerudi dan tripod yang boleh dipercayai. Sebagai alat penggerudian memilih pemecah ais yang padat.

Untuk pembelian susunan:

 • beberapa jenis paip berbeza diameter;
 • injap;
 • pam air dalam yang kuat;
 • penapis kualiti yang baik;
 • caisson.

Penggerudian manual telaga

 1. Nombor peringkat 1. Di tapak penggerudian, menggali lubang dengan sisi bersamaan dengan 1.5 m dan kedalaman 1 m. Cat di dalam dengan papan lapis atau papan.
 2. Nombor peringkat 2. Tetapkan tripod di atas lubang gergaji dan selamatkan win. Menggunakan struktur yang terdiri daripada rod yang disambungkan dalam satu tiub, gerudi dinaikkan dan diturunkan. Betulkan bar dengan kuk.

Diameter telaga bergantung kepada peralatan pam yang digunakan. Keperluan asas adalah pergerakan bebas dari pam dalam paip. Saiz pam mesti 5 mm. kurang diameter dalaman paip.

Adalah lebih baik untuk menggerudi telaga di dacha dengan cara kejutan. Adalah dinasihatkan untuk melakukannya bersama-sama. Satu menghidupkan barbell, menggunakan kunci gas, dan pasangan dari atas mengalahkannya dengan pahat. Adalah wajar untuk mengeluarkan dan membersihkan gerudi setiap setengah meter. Semasa laluan lipit, gerudi boleh ditukar untuk memudahkan kerja dan mempercepat proses. Tanah liat lebih mudah dilalui oleh gerudi spiral. Tanah pepejal dengan kandungan kerikil melonggarkan pahat. Untuk lapisan berpasir, gunakan sudu. Dengan bantuan bailer, tanah itu diangkat.

Nombor peringkat 3. Tanda pertama mendekati akuifer adalah penampilan batu lembap. Kerja terus sehingga gerudi tidak mencapai lapisan kalis air.

Baik pembinaan di kampung

selesai dengan baik

Setelah mencapai tahap yang diperlukan, lanjutkan kepada pembinaan telaga untuk air di negara ini. Penuras kualiti yang baik boleh dibuat dengan tangan. Untuk melakukan ini, anda memerlukan grid selongsong, perforasi dan penapisan. Kumpulkan lajur penapis dari paip, penapis dan peneroka dan turunkan ke dalam telaga.

Penapis untuk baik

Sekarang adalah perlu untuk menyediakan campuran pasir berbutir kasar dan runtuhan halus. Tambah campuran ruang antara paip dan dinding telaga. Secara serentak tuangkan air untuk membilas penapis.

Borehole

Borehole dibuat dengan menggunakan pam emparan skru. Pam air sehingga sampai ke permukaan bersih, jelas. Pam tetherkan ke garis keselamatan dan turunkannya ke dalam paip. Kini adalah mungkin untuk menyambungkan telaga ke dacha dengan air utama di dalam rumah.

Peralatan untuk pembinaan telaga

Model dan kuasa pam untuk perigi bergantung pada saiz selongsong, kedalaman telaga dan jaraknya dari rumah. Pam permukaan digunakan untuk telaga cetek. Untuk semua yang lain, model tenggelam bawah tanah diperlukan.

Nasihat pakar

 • Ketahui tahap bawah tanah tapak anda.
 • Untuk menggerudi lubang yang cetek sehingga 5 m dalam, gunakan gerudi taman.
 • Peranti penggerudian mekanikal lebih baik untuk disewa.
 • Pipa paip air tidak boleh mencapai bahagian bawah sumur di maksimum 0.5 m.
 • Melengkapkan lubang-lubang pengudaraan pada paip yang membawa kepada telaga.
 • Selepas memulakan telaga, berikan air untuk pemeriksaan.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menggerudi lubang di dacha sendiri dan membuatnya swing. Sediakan keluarganya dengan air minuman di dacha untuk setiap lelaki. Perkara utama adalah tidak perlu takut dan meminta sokongan saudara-mara dan rakan-rakan. Tanpa mereka, sangat sukar untuk menyelesaikan masalah bekalan air. Dan bagaimana anda menyelesaikan masalah dengan air di kawasan pinggir bandar? Kami berminat untuk mempelajari pengalaman anda. Tinggalkan komen mengenai artikel itu.

Bagaimana Mengebil Yah (video)

Pembinaan di atas air (video)