LEDFaktor yang paling penting dalam kehidupan tumbuhan adalah menyegarkan, kerana bagi mereka cahaya berfungsi sebagai sumber tenaga. Terima kasih kepada cahaya, tumbuhan bertukar menjadi karbohidrat air dan karbon dioksida. Akibat tindak balas ini, tisu mereka terbentuk, dan proses metabolik berlaku.

Walau bagaimanapun, untuk penanaman yang berjaya benih yang kuat, sebagai tambahan kepada jumlah cahaya, spektrum dan tempoh cahaya juga penting.
Dengan mengawalselia panjang siang, ada kemungkinan untuk berjaya menguruskan keseluruhan proses pertumbuhan dan perkembangan benih.

Pengaruh spektrum lampu LED pada perkembangan anak benih

Spektrum cahaya memberi kesan kepada perkembangan tumbuhan dengan cara yang berbeza.
Sumber LED untuk tumbuh-tumbuhan menghasilkan sinar dalam spektrum merah dan biru. Ia adalah sinar ini yang paling diperlukan untuk benih, kerana ia menyumbang kepada pembangunan yang berjaya.

Khususnya, spektrum biru mengaktifkan pertumbuhan sistem akar, merah memberi pengaruh yang positif terhadap pembentukan keseluruhan anak benih. Warna seperti kuning atau hijau hampir tidak diserap oleh tumbuh-tumbuhan.

Panjang gelombang cahaya yang diperlukan untuk tindak balas fotosintesis berbeza dari panjang gelombang yang dipancarkan oleh lampu pijar konvensional, faedah yang sangat kecil. Oleh itu, mendapat banyak cahaya, tumbuhan sebenarnya mengalami kekurangannya.

Video tentang membuat lampu LED untuk anak benih

Kelebihan penonjolan LED untuk anak benih

Lampu kilang LED sesuai kerana:

  • Dengan cara dioda, adalah mungkin untuk mendapatkan gelombang cahaya panjang dan kecerahan yang diperlukan. Mereka memberikan spektrum yang sangat sempit, kecekapan mereka mencapai hampir 99.9% – ini adalah ciri lampu LED. Dan ini bermakna bahawa benih menyerap hanya gelombang cahaya, keperluan yang dialami pada masa ini.
  • Penggunaan tenaga sumber LED jauh lebih rendah (sehingga 8 kali) daripada lampu konvensional. Ia juga penting bahawa tidak perlu menukar mentol terbakar.
  • Mempunyai voltan bekalan yang rendah, yang, apabila air melanda, menjadikan litar selamat. Ini membolehkan anda mempunyai sumber yang cukup dekat untuk anak pokok, yang, bagaimanapun, tidak membawa kepada terlalu kering atau, sebaliknya, air yang lebih kerap, kerana LED untuk tumbuhan hampir tidak panas, tidak boleh dikatakan tentang lampu lama.
  • Ketiadaan flicker adalah hujah lain yang memihak kepada lekapan LED (yang dipanggil pencahayaan LED).
  • Luminaa LED tidak membentuk radiasi ultraviolet dan inframerah. Ini adalah faktor yang sangat penting, kerana sesetengah tumbuh-tumbuhan agak sensitif kepada mereka, kelebihannya menjejaskan perkembangan keseluruhan mereka.
  • Ia menarik kebersihan ekologi lampu LED – mereka tidak mengandungi merkuri, gas, bahan toksik lain, pelupusan mereka tidak memerlukan syarat khas.
  • Hayat perkhidmatan sangat panjang – sehingga 50 000 jam.

Related  Kelebihan penggunaan dan arahan langkah demi langkah untuk membuat buaian untuk kaki

Semua kelebihan LED backlighting untuk benih menarik semakin ramai pengguna.
Alasan utama untuk pengedaran tidak mencukupi ialah kos yang tinggi.

Diingati bahawa kesan pencahayaan LED untuk anak benih dipelihara walaupun ia ditanam di tanah. Daripada anak benih ini tumbuh lebih banyak tumbuh-tumbuhan yang berdaya maju, yang dengan cepat mendapatkan warna, mereka mula berbuah awal dan tuaian yang lebih banyak.

Graf kecekapan spektrum untuk anak benih

Graf menunjukkan bahawa LED dengan panjang gelombang 660 nm – adalah paling berkesan sebagai sintesis klorofil, fotosintesis, photomorphogenesis dan (keupayaan untuk membentuk buah-buahan). Ie dalam lampu LED harus mengatasi cahaya merah 650-660nm + sedikit biru (nisbah 3:01)

Lampu LED untuk tumbuh-tumbuhan di rumah

benih di bawah LEDCara yang paling mudah dan murah untuk membuat backlighting dari dioda dengan cara anda sendiri adalah menggunakan jalur LED.

Untuk melaksanakan kerja yang kami perlukan:

  • Panel kecil, sepadan dengan kawasan yang akan diserlahkan;
  • dua pita LED – merah dan biru;
  • Bekalan kuasa untuk menyambungkan pita ke rangkaian.

Penting: Untuk tumbuhan, nisbah warna diod harus 1: 8, iaitu satu bahagian diod biru, 8 bahagian merah.

Luminair LED tidak boleh disambungkan secara langsung kepada 220 volt. Gunakan hanya unit khas yang mampu mengubah voltan kepada nilai 12 volt (kurang daripada 24 volt) dan menukar arus ganti menjadi satu yang tetap.
Anda boleh membeli pemandu, yang berbeza daripada bekalan kuasa konvensional kerana ia dilengkapi dengan penstabil semasa dan direka bentuk untuk jenis LED tertentu. Pemandu memberikan lebih banyak perlindungan yang boleh dipercayai sekiranya, contohnya, overvoltage, atau bencana lain.

Bagaimana untuk memasang reben LED pada panel?

Panel LEDTeknologi pemasangan jalur LED untuk benih sangat mudah, anda boleh memasangnya sendiri.

Related  Bagaimana untuk membuat granulator isi rumah untuk memberi makan dengan tangan anda sendiri dan apakah harga yang baru

Sebelum melekatkan pita itu, perlu membersihkan panel di mana anda akan melekinya, dari kotoran dan degrease.
Jika perlu, potong pita itu, potong di antara kawasan mengetuk. Tempat-tempat ini ditandakan di permukaannya. Sambungkan kepingan pita, menyolder mereka dengan wayar, atau menyambungkannya dengan penyambung khas.

Pita, tidak seperti lampu LED tidak memerlukan kipas penyejukan, bagaimanapun, apabila ruang pengudaraan yang terhad dan tidak mencukupi di dalam bilik, untuk penyingkiran haba perlu dipasang pada profil aluminium, kerana diod terlalu panas sangat mengurangkan sumber.

Di bahagian belakang pita terdapat lapisan pelekat. Dengan itu, keluarkan lapisan pelindung dan tekan pita ke atas kapal panel, memohon usaha kecil.
Semasa pemasangan lekukan yang kuat, jalur LED harus dielakkan – adalah mungkin untuk merosakkan laluan konduktif yang membekalkan LED.
Panel dengan LED reben untuk pencahayaan tanaman dipasang pada kaki dan di bawah adalah bekas dengan anak benih.

Menentukan lokasi pemasangan bekalan kuasa, menyediakannya untuk sambungan kepada rangkaian 220, menyambung jalur LED dan menyediakan voltan, kutub.

Membuat lampu LED – video