Diffenbachia uočljiv u prirodiRod diffenbachia uključuje nekoliko desetaka vrsta pronađenih prirodno u tropskim područjima američkog kontinenta. Kao sobi lončarina kultura uzgajaju se samo nekoliko sorti, od kojih je najpopularnija i najčešće rasprostranjena uočena uočena duhova.

Opis i značajke diffenbachia spotted

Zbog neke nedosljednosti u modernoj klasifikaciji tih biljaka, vrsta se može pojaviti pod nekoliko naziva:

 • diffenbachia uočena ili Dieffenbachia maculata;
 • diffenbachia od Seguin ili Dieffenbachia Seguine var. Seguine;
 • diffenbachia variegated ili Dieffenbachia picta.

S pravilnom skrbi, diffenbachia uočena kod kuće raste do visine metra. U postrojenju:

 • snažno uspravno, i sa znatnim izduženjem, smještajne izbojke;
 • velike točkasto-eliptične listove naizmjenično sjedeći i istaknute raznobojnim platnenom pločicom;
 • cvjetnice u obliku klaonice, prekrivene zelenkasto-bijelim izduženim zavjesom;
 • narančaste crvene srednje veličine sočne plodove.

Osim prekrasnih lišća, biljka ima neobičan cvijetPosebnost svih vrsta diffenbachia je jedinstvena boja gustog lišća. Izgleda raznolikost nijansi i uzoraka. Ovisno o raznolikosti na zelenilu diffenbachia uočene, možete vidjeti velike i male točkice, obrube i vene različiti od pozadine. No, s godinama, neka od lišća neizbježno stare i padaju, otkrivajući izloženu bačvu na oči. Biljka ima oblik tankih stabala s lijevom kapom na vrhu.

Gubitak lišća je prirodan proces, ali s nedovoljnom pažnjom, bez obzira na to je li to nedostatak gnojidbe, zalijevanja ili obratno, prekomjerno vlaženje tla, biljka počinje intenzivno se riješiti lišća. To također promiče cvjetanje uočene diffenbachia.

Kako diffenbachia cvjeta?

Postati vlasnik diffenbachia, mnogi početnici i neki iskusni cvjećari ne znaju da biljka ne samo daje dekorativne lišće, već povremeno cvjeta. I cvjetnica diffenbahii uočena dovoljno velika, i ne primijetiti ih je nemoguće.

Duljina cvjetne diffenbachia doseže 18 cmKada i kako diffenbachia cvjeta? Poput drugih Aroida, oni imaju oblik tanke, izdužene kuglice smještene unutar pokrova. Duljina cvatnje doseže 15-18 cm, a poklopac je nešto duži od kugle. Cvjetovi su podijeljeni na muško i žensko, ali ih je teško promatrati golim okom, toliko su mali.

Cvjetanje se često događa u drugoj polovici proljeća. No, ako se cvjećar dugo diviti, kako diffenbachia cvjeta, na fotografiji, prijeti slabljenje biljke i brzi gubitak njegove ukrasnosti. Stoga se preporučuju buduće cvjetnice koje se pojavljuju iz listopada.

Ako je kugla ostala na stabljici, nakon oprašivanja, okruglo-ovalne narančaste bobice s crnim sjajnim sjemenkama unutar su pričvršćene i zrenje.

Uočeno je sorta dienenbachia

Dieffenbachia CamilaU prirodi je nemoguće vidjeti biljke s lišćem, obojene sa svim nijansama zelenog, srebrnkastog i kremastog bijelog, kao u kultiviranoj, raznovrsnoj diffenbahiji, uočeno.

Većina uzgajivača cvjetova koji vole ukrasne listopadne usjeve u zbirci imaju Camilleovu diffenbachia ili, kako ime ovog popularnog Camille ispravno zvuči. Za sve uočene difenzije, karakterističan je jedan ili drugi stupanj raznolikosti listova. Ali ovdje su svijetle žilavice i udarci u središtu ploče listova spojeni, dajući biljci svijetlo, jedinstveno i sunčano izgled.

Raznolikost promijenjenog diffenbachia Tropical Tiki ima svoju osobitost. U sredini lista, zelena boja postaje sivkasto-srebrnasto. I na pozadini, jasnije ili potpuno bijele mrlje jasno su vidljive.Raznolikost uočenih diffenbachia Tropical Tiki

Diffenbachia Tropic Marianne može se smatrati najlakšim od dostupnih cvjećara. Zelena boja očuvana je samo na samom rubu listova, a ostatak ima mekanu žutu, kremastu boju. Bijele crte naglašavaju kombiniranu teksturu ploče listova.Tiffany Marianne Diffenbachia

Lišće Tropic Sun ima tamno zelenu platnu uz rub listova i isti svijetli središnji vrč. U sredini, list ima lakši, travnati ton.Diffenbachia od Tropic Sunca

Na pistaciji, s tamnim i svijetlim pjegama, dienenbachia uočenih Rudolph Roehrs razlikuje izrazito tamne margine i središnji venu.Diffenbachia pjegavi sorti Rudolph Roehrs

Da bi se dobile tako lijepe i nezaboravne biljke, cvjećar mora osigurati kompetentnu i stalnu skrb za diffenbachia uočenu kod kuće, osiguravajući da sadržaj cvijeta bude što udobniji.

Jedan od uvjeta za dekorativne raznovrsne sorte jest uzgoj svijetlog, ali ne i užarenog sunca. Ako uklonite lonac u hladu, lišće gubi svoju inherentnu boju, mrlje postaju izblijedjele, a stabljike se proporcionalno protežu.

Kako se brinuti za dienenbachiju? Koji su uvjeti optimalni za dobro zdravlje i rast cvijeta u sobi?

Njega za Diffenbachia uočena kod kuće

Da bi biljka ukrasila unutrašnjost, treba joj dobro pazitiPored ispravno organizirane rasvjete, biljke trebaju:

 • toplina i odsutnost nacrta;
 • vlaga u tlu i zraku;
 • nutrijentno tlo, sadržaj u kojem se makro i mikroelement redovito nadopunjuju uz pomoć gnojenja.

Tijekom ljeta diffenbachia spotty je udobna na 20-25 ° C. No, s početkom hladne sezone, temperatura u sobi može se smanjiti ili premjestiti cvijet gdje će biti na 16-18 ° C. U ovom slučaju, biljka ne bi trebala patiti od nedostatka sunčeve svjetlosti ili umjetne svjetlosti.

Dieffenbachia s laganim lišćem treba staviti u najsvjetlije mjesto sobeNavodnjavanje ukrasne kulture:

 • ljeti se provodi kada se površinski sloj supstrata isušuje;
 • zima kada je tlo suho na dubini od nekoliko centimetara.

Važno je ne sipati cvijet, inače diffenbachia uočena pati od nedostatka kisika i propadanja korijenskog sustava. Njezin lišće postupno postaje žut i umire.

Po potrebi, naročito kod grijanja, zrak u prostoriji dodatno se navlaži, a lišće se raspršuje ili obrisati vlažnom krpom.

Biljke s tamnim lišćem mogu rasti u dubini prostorijeAko zbirka sadrži raznovrsne sorte s dominantnim svijetlim bojama, s njihovim gornjim presadom, cvjećar mora precizno dozirati dušična gnojiva. S jedne strane, oni pomažu da rastu gornji dio, s druge strane mogu negativno utjecati na ukrasne svojstva cvijeta. Pod djelovanjem ovog elementa, čak i gornji, tradicionalno svjetliji lijevi promatranih diffenbachia su zamjetno zeleni.

Njega za promatranom diffenbachia – video