Ena od vrst alokazij domaRod Alocasia združuje in majhne rastline, višine ne več kot 15 cm, in velikani pod tri metre višine. V tem primeru so vrste alokacije s listji, podobne afriškim maskom ali kopalnim mestom, v večini majhnih rastlin, ki lahko okrasijo domačo zbirko amaterskih cvetličarjev. Toda sorte, ki so zaslužile vzdevek “slon ušesa”, ne bodo vedno lahko prilegale v mestno stanovanje.

V prostornih sobah hiš v hišah so ljubitelji vikend lahko razdelijo velike in male vzorce.

Alocasia odora

Alocasia odoraEna izmed najbolj priljubljenih in zanimivih vrst je prikaz alokacije miru, prikazanega na fotografiji. Rastline imajo v obliki srca, usnjastih listov in debelih stebel. Listne plošče dolžine meter se držijo na sočnih pokončnih čebelnjakah. Kot druge vrste, se rastline raje usedejo v vlažnih subtropskih in tropskih predelih.

Res velika, kot je na fotografiji, Alokaziya dišeče najdemo v deževnih gozdov v vzhodni in jugovzhodni Aziji, na primer, v tropskih predelih Japonske in Kitajske, v zvezni državi Assam, Bangladešu in Borneo.

Velika alokazija dišečaAlocasia odora je znana kot “nočni lilij”. Ta vzdevek rastline in njeno uradno ime se je pojavil zaradi nastajajočih dišečih, kremastih socvetij. Potiskanje te vrste alokazije je svetlo rožnato ali rumenkasto smetano, peranat dolžine 20 cm pa ima srebrno ali modrikasto-zeleno barvo.

Cob alocacia dišečeVišina odrasle alokacije lahko doseže 3,65 metra, razkošni listi pa lokalno prebivalstvo se uporabljajo kot ventilator ali dežniki v sezoni deževnega obdobja. V severnem Vietnamu so peclji alokacije v vonju namenjeni pripravi ljudskih zdravil za kašelj, zvišano telesno temperaturo in vse vrste bolečin.

Obrat je neužiten zaradi visoke vsebnosti zelenja in podzemnega dela kalcijevega oksalata. In na Japonskem je lokalno ministrstvo za zdravstvo izdalo tudi dekret, ki prepoveduje porabo alokacije v hrani. To je posledica podobnosti vrste odora z užitnimi rastlinami Colocasia Gigantea in Colocasia esculenta.

Alocasia gageana

Alocasia gageanaVrste alokazije, predstavljene na sliki, so zelo podobne že opisani rastlini, vendar je veliko nižja od alokazije dišečih rastlin. Vrste, ki so padle v vrtove Amerike in drugih držav iz Malezije, rastejo le do 1,5 metra. Listi te vrste so svetlo zeleni, z valovitimi robovi in ​​koničastim vrhom. Na listi listov, dolg 50 centimetrov, so razkosane črte dobro ločene. Rastlina je termofilna in zahtevna za sestavo zemlje in obilo vlage.

Alocasia Calidora

Alocasia CalidoraZaradi selekcijo pridelovalci Leary Ann Gardner prejel hibridni Alokaziya Calidora, natisnjene s križanja Alokaziya dišečega in Alokaziya gageana.

Ta rastlina proizvaja velike vertikalno razporejene liste na trdnih listih, ki lahko rastejo do dolžine enega metra. Alokazijske plošče kaliforne, kot je na sliki, so dovolj debele, z zaobljenim zgornjim robom in elegantnim ostrim konico. V toplih tropskih podnebnih rastlinah dosežejo višino 160-220 cm.

Hybrid Alocasia odora in Alocasia reginula

Hybrid Alocasia odora in Alocasia reginulaTemno ali rjavkasto hrbtno stran listne plošče ima tudi medvretenčni hibrid, pridobljen s prečkanjem alokazije odore in alokazijske reginule. Zdi se, da je bil rastlina bližje dišeči alokaciji, a precej manjša. Na bolj gosto kot v vonju so listi te vrste alokazije jasno vidni v značilnostih za tekstilnost Regilin in proge, ki puščajo lahke vene.

Alocasia goii

Alocasia goiiSlika na sliki, alocasia vent, čeprav podobna opisani vrsti, ni mogoče primerjati z njimi niti v višini niti v velikosti listov. Ta rastlinska rastlina redko presega 120 centimetrov. Ima velike srčne oblike, podolgovate liste sivo zelenega odtenka z opaznim srebrnim refleksom in vijolično hrbtno stranjo.

Alocasia brancifolia

Alocasia brancifoliaSrebrni odtenek listja je povezan z mnogimi vrstami alokacije. Ni izjema in rastlina je predstavljena na fotografiji. Poleg tega Alokaziya branhifolia dosegel meter visok, barvita, zelene ali rjave stebla in nenavadno za člane vrste Alokaziya oblikovanimi listi. Listne plošče so globoko raztegnjene, poudarjene, gladke. rastline cveti, ki tvorijo belkasto-roza socvetje, skrite z večjimi zelenimi tančicami.

Alocasia portei

Alocasia porteiŠe bolj zanimiva listja enega največjih predstavnikov vrste – alocacia Potrei. Močna rastlina z višino od 2 do 6 metrov je v spodnjem delu skoraj lignificirana, njegova trdna stebla pa je lahko premera do 40 cm.

Alocasia Sheet PotreiDolžina močne temno zelene barve s črtami čebel je en in pol. Listne plošče lahko odrastejo tudi do metra in pol, in so pinjate, globoko vrezane in pustijo vtis iz usnja. Robovi listov so valoviti, kar samo dodaja dekorativnost tej nenavadni vrsti alokazije.

Na odraslih osebkih, lahko do 6 do 8 velikih, dolg do 30 cm, lahko štejemo socvetje. Tovrstna alokazija, kot je na sliki, se rada naseljuje v gostih grmovjah, kjer jo okoliška vegetacija daje senci in pomaga vzdrževati vlago v tleh.

Alocasia Portodora

Alocasia PortodoraDobljena v središču študije aroid hibridne alokazije odora in alocasia portei se je imenovala alocasia portodora. Zmogljive rastline vzrejene vrste mnogih ljubiteljev alocacij so prepoznane kot bolj zanimive kot znani alokazijski makrorrhizos ali grobi koren.

Gigantski listi se hranijo na navpičnih rjavih ali vijoličnih žrebčarnah. Oblika listne plošče je blizu listi alokacije v vonju, vendar iz ponthee ima lepe valovite nazobčane robove.

Rastline imajo dobro stopnjo rasti. Že v prvem letu, če to dopuščajo razmere, raste do 1,5 metra. In potem lahko zlahka prečkamo bar 2,5 metra. Da bi to naredili, ta vrsta alokazije zahteva visoko vlažnost zraka in tal, bogato hrano in toploto.

Alocasia macrorrhiza

Alocasia macrorrhizaTa vrsta Alokaziya, ki spada v družino Araceae, seveda, je bil eden prvih odkril in znanstveniki opisali. Življenje v džungli Indije in drugih držav v južni Aziji so velike, do 5 metrov v višino, so rastline v različnih regijah imenuje Alokaziya Indijanec, kot je na fotografiji, gore, krupnokornevischnoy ali terapevtsko. Uradno priznana po vrsti imena – to Alokaziya macrorrhiza.

Njene debele, sočne rastline rastejo na dolžino 120 cm, listi alocacia grobo koren oval-fusiform, gosto. Dolžina listnih plošč je 50-80 cm, njihova površina je gladka, enakomerno zelena.

Alocasia IndianKo Alokaziya indijski, kot je na sliki, se bo cvet iz prsi se pojavi močna, pokončna stebla, dolgi približno 30 cm. Dolžina rumeno-zelena kožica doseže 18-25 cm, svetlo smetanaste socvetje malo krajši tančico. Zorenje jagode so večje kot pri drugih vrstah Alokaziya. Ločeno rdeče sadje vsebuje svetlo rjavkaste semen s premerom do 10 mm.

Gnojila alocazija kurativnaV lokalnih populacijah se jedo korenike, gomolji in spodnji deli stebla alocacia montana. Za to je očiščena celuloza mlet in ocvrte, da nevtralizira oster okus, ki ga daje kalcijev oksalat. V surovi obliki zelenice jedo hišne ljubljenčke in opice, kar je bil razlog za pojav drugega imena rastline – opica drevo.

Gomolji zdravilne alokazije, na fotografiji, veljajo za zdravilno zdravilo za mnoge bolezni in se uporabljajo v kitajski, indijski in vietnamski ljudski medicini.

Poleg rastlin s celo zeleno listje lahko danes vidimo fotografije alocacij z nenavadnimi pestrimi listi, na katerih zelene površine zamenjajo belo ali rumeno. Alokazija velikega korena Variegata je najbolj cenjena, saj ima tako kot na sliki spektakularno listje in razmeroma majhne velikosti.

Aloccasia velikega korena VariegataSliki Alokaziya macrorrhiza razreda Črno stebla se pridobiva iz številnih sorodnih rastlin temno vijolično ali rjavo stebel in peclji listov, in da je bil razlog za ime sorte.

Alocasia macrorrhiza sorte črnega steblaNajvečja velikost korenaste grozdne alokacije te sorte je 2,5 metra, kar omogoča rast kulture v velikih posodah. Listi rastline so zeleni, veliki in dosegajo dolžino 90 cm.

Alokazija je bogata vrsta plumbee ali metalliceAlokazija je grobozrnata sorta plumbea ali metallica, ki okuži goste liste z izrazitim kovinskim odlivom. Na hrbtni strani listnih plošč je prisoten tudi srebrni odtenek. V tej sorti so češnje rjave ali vijolične. Višina rastline za odrasle ne presega 2 metra, divji vzorci pa so bili srečni, da bi videli znanstvenike v tropski džungli na otoku Java.

Alokazija iz družine Aroids – video