Cvjetovi Wallera balsamBrzo rastući, gotovo kontinuirano cvjetanje i uvijek elegantni balsamini smatraju se jednim od najboljih unutarnjih biljaka za početnike. Svjetleći svijetli, sretni s našim baka, i danas dobrodošli stanovnici prozorskih dasaka, loggija i vrtnih ploča. Za jednostavnu njegu reagiraju stvaranjem novih pupova i sjajnog lišća.

Ali čak i ova nepretenciozna biljka ponekad postaje žrtva insekata i patogena raznih bolesti. Koje opasnosti prijeti cvijetom balsamom? Kako ih identificirati, i ako je potrebno, pružiti tretman za ukrasne biljke?

Najčešće, razlozi za slabljenje zelenog kućnog ljubimca, njegovo sušenje ili prestanak rasta jesu neispunjavanje potrebnih uvjeta zadržavanja ili nedostatka pažnje. U prirodi balsamani žive u područjima s toplom, prilično vlažnom klimom, gdje nema oštrih promjena temperature i, osobito mraza.

New gvineja balsam u posudi za cvijećeMinimalna dopuštena temperatura za cvijet balsamina iznosi 13 ° C, ako je unutarnji ili vrtni balsam ukrašen raznobojnim listovima, tada se zrak ne smije hladiti ispod 15 ° C. Optimalna temperatura za cvatnju je 18-20 ° C. U toploj prostoriji cvjetovi padaju brže, a formiranje novih pupova usporava. Osim toga, drugi ozbiljni problemi su neizbježni.

Nije uzalud da se balzam zove Vanya Wet. Biljke nisu samo izuzetno kritične za isušivanje tla, nego također vole vlažan zrak.

Postavljajući pitanje: “Zašto balsam pada lišće?”, Cvjetnica treba analizirati uvjete pod kojima se cvijet nalazi. Radni uređaji za grijanje utječu na sobnu temperaturu i vlažnost zraka. Što je niža, to je jače isparavanje vlage iz lišća, a balsam brzo slabi. To se događa češće sušenje tla, posebno tijekom aktivnog rasta.

Balsam cvijet na suhom tluKao rezultat toga, cvjetanje i rast novih izbojaka su inhibirani, a lišće, počevši od nižih, postaje žuto i pada. Ovu situaciju često koriste kukci i grinje.

Prekomjerni pad temperature zraka također je nepovoljan faktor. Balsam ne podnosi ni kratkotrajno hlađenje, stoga je bolje od noći očistiti vrtne biljke ili balkon od druge polovice ljeta u sobu.

Balsamske bolesti i njihovo liječenje

Na niskim temperaturama potražnja za vlagom se smanjuje, pa se zalijevanje nužno smanjuje. Ako to nije učinjeno, nemojte izbjegavati pojavu truljenja, drugih, kao na fotografiji, bolesti i štetnika balsama.

Related  Značajke rastuće Kalamondine kuće

Blaga pepelnica na balsamovim listovimaMeđu bolestima balsam, najštetnija šteta za biljke izvan prostorija uzrokovana je plamenom plijesni.

Prije nekoliko godina, pravi epidemija ove bolesti pogodila je balsam u Sjedinjenim Državama. Razvoj infekcije olakšan je:

 • hladno vlažno vrijeme;
 • gustoća slijetanja, pri kojoj vlaga nema vremena da se isparava s površine tla;
 • nedovoljna pozornost na njegu biljaka.

Prvi znakovi bolesti uzrokovani štetnim gljivicama pojavljuju se na temperaturi ispod 16-18 ° C pri 100% vlažnosti. Patogeni bolesti s vlagom pridržavaju se tkiva lišća, a nakon nekoliko dana zdravi cvijet balsam se transformira. Prvo, bijelo izbjeljivanje pojavljuje se na stražnjoj strani lišća, a zatim se crne i padne.

Učinci plijesni plijesni na balzamNova lišća se smanjuje, ili se rast potpuno zaustavlja. Kao rezultat cvjetanja balsam, ostaju samo neodrživi ostaci izbojaka. Kako bi se spriječila smrt biljaka, tijekom hladnog udarca:

 • smanjiti učestalost navodnjavanja;
 • Zaštitite balzam od hladne rose;
 • poduzeti mjere za prozračivanje prostorije.

Na prve znakove bolesti uklanjaju se svi pogođeni balsam, a sustavni fungicidi se tretiraju biljkama bez vidljivih oštećenja.

Smeđi truleži na balsamuŽrtve putrefaktivnih bakterija često postaju balsam, prisiljeni rasti u suviše vlažnoj zemlji.

Dodatni faktor koji pridonosi širenju opasnih gljiva i mikroorganizama je smanjena temperatura zraka. U takvim uvjetima biljke trebaju manje vlažnosti, metabolički procesi i usporavanje rasta.

Rot utječe na stabljike koje dolaze u dodir s tlom, kao i lišće i druge dijelove biljke. Inficirani pucanje ili stabljika liste postaje smeđa, tanka i umre. Treba dati najveću pozornost na bolest balsama i njegovo liječenje, ako se tragovi gili nalaze na mladim uzorcima i daju samo korijenima sadnicama.

Balsamski listovi pogođeni propadanjemKao preventivna mjera, reznice pripremljene za ukorjenjivanje nužno se tretiraju sa sustavnim fungicidom, a zatim se ponovno obraditi već tijekom sadnje, ne zaboravljajući dobro voditi tlo na dnu stabljike.

Related  Upute za uporabu aloe u ampulama

Štetni insekti, paukovi i balsamske bolesti

Balsam s viškom svjetlaCvijet balsam nije samo higrofilan, ali i zahtjevan za rasvjetu. S nedostatkom sunčeve svjetlosti:

 • izbojci se počnu protezati, postaju tanji;
 • rast lišća usporava;
 • loše postavljen i otvoreni pupoljak.

Izravna sunčeva svjetlost također ne donosi ljepotu i zdravlje dekorativnoj kulturi. Cvijet balsam brzo gubi vlagu, narušava prirodni tijek metaboličkih procesa, biljka neizbježno slabi.

Slični simptomi mogu se vidjeti uz nedostatak hranjivih tvari, kada se biljka dugo nije transplantirala ili oplođena. Poput dugotrajnog boravka u suhom zraku, može privući iscrpljeni balsam, kao na fotografiji, bolesti i štetnika.

Na napad na trrips balsam može se naučiti od karakteristične deformacije mladih lišća na vrhovima izbojaka i pojave točke rasta. Kako se infekcija razvija, izgled balsamskog cvijeća također se mijenja. Rubovi latica postaju suhi, smeđi, a u sredini korule krivci biljne bolesti lako se mogu prepoznati.

Balsamin, zaražen triplamaThrips su dvostruko opasni, jer ne samo da oslabljuju cvijet, oduzimaju ga i spriječe da raste, te štetnici nose virus mozaika – još jedan balzam bolest.

Mladi uzorci su skloniji infekciji s triazima od odraslih osoba. Ranije vidi znakove štetnika, i počeo tretman insekticidima biljaka, to je veća vjerojatnost izlječenja i očuvanje ukrasnog bilja.

Oštećene biljke su izolirane, a oštećeni dijelovi grma su uništeni. Prskanje se ponavlja nekoliko puta, svaka 4 do 5 dana, sve dok obrada ne pokriva insekte u svim fazama razvoja.

Aphids koji nastanjuju balsam izvan prostorija, kao i triput, pridonose širenju raznih virusa koji uzrokuju mozaične bolesti na biljkama. Može se manifestirati u obliku točkica različitih boja i oblika, postupno dovodi do sušenja i pada cvijeća i lišća.

Obilježavanje viralnog mozaika na lišću balsamaGotovo je nemoguće izliječiti zaražene uzorke, stoga ih uništavaju i posebnu pozornost posvećuju preventivnim mjerama, tj. Borbi protiv kukaca insekata.

Uz lisne i tropske listove, balsam je ugrožen od nematoda, ličinki i svih vrsta novčića.

Da biste dobili osloboditi od sisa insekata koristiti sustavne insekticide ili dokazane home lijekova, na primjer, biljnih infuzija. No, krpelji, kao najčešći “gosti” na balzama, zahtijevaju poseban pristup.

Related  Vrste i sorte spoznaje za uzgoj kuće

Među štetočinama balzama i njihovim bolestima, paukova je ugrožena i opasan neprijatelj ukrasne kulture. Znakove njegovog izgleda lako je vidjeti ako pažljivo gledate:

 • međuprostori;
 • petiole lišća;
 • stražnje strane pločica.

Pauk buba na cvijetu balsamUz najfinije i najmanji, do 0.5 milimetara duljine žutokih grinja, vlasnik balzama će primijetiti da je biljka postala trom, listovi su izgubili sjaj, intenzitet cvatnje je znatno smanjen.

Širenje plijesni i drugih vrsta krpelja promovira visoka temperatura zraka i niska vlažnost zraka. Ako se odgodi s mjerama borbe, izbojaka, lišća i pupova balsama, naseljenih grivima će biti pokrivena beživotnim šlagom, biljka će se oslabiti i može umrijeti.

Primjećujući prisutnost štetnika na cvijetu balsama, ozbiljno oštećeni dijelovi biljke su odsječeni, a ostatak se tretira sapunicom. Najbolje je koristiti zeleni ili katranski sapun. Pjena koja se nanosi na biljku ispire se nakon 5-7 minuta, a tjedan dana kasnije postupak se ponavlja. Ako je stupanj infekcije visok, ne možete izbjeći uporabu akaricida, na primjer, Phytoverma, Vertimec i drugih lijekova.

Balsamin, zaražen triplamaUz paukove mreže, druge vrste grinja su parazitne na balsaminama. Ciklička krpelja dovode do deformacije i prestanka rasta mladih lišća, bočnih pupova i izbojaka općenito. Biljka koja nema točaka rasta brzo će umrijeti. Ista sudbina očekuje reznice izrezane od zaraženog balsamskog cvijeta. Stoga, u ovom slučaju, važno je ne samo ponovljeno liječenje s učinkovitim akaricidom, već i temeljito ispitivanje biljaka koje se koriste za reprodukciju.

Samo pridržavanje agrotehnike i stalna pozornost na balsamsku cvjetnicu jamčit će zdravlje biljaka, njihov brzi rast i bujno cvjetanje i izvan kuće i na prozorskom pragu.

Liječenje balsamovog cvijeta – video