Uzgoj Aloe Vere kod kućeSladokusni grm native arapskog poluotoka i jugoistočne regije Afrike dobro je poznat ruskim cvjećarima. To promiče široka popularnost ljekovitih svojstava biljke i činjenicu da je briga za aloe vere kod kuće vrlo jednostavna i ne opterećena.

Nenametljive velike biljke u prirodi podnose temperature od 5 do 40 ° C i rastu, ovisno o vrsti, do visine od tri metra. Aloe se lako prepoznaje dugim, zagušljivim sočnim listovima. Stari, poput lišća se suši i pada, otkrivajući uspravnu stabljiku. Kod kuće, biljke odraslih cvjetaju, a cvjetnica može doseći 80 cm duljine. A cvijeće izlučuje tanki, ljiljanski miris oko tog područja. Uzgoj aloe u domu, malo je vjerojatno da će se diviti svojim cvjetovima. Fenomen je toliko rijedak da iz tog razloga biljka ima svoje nacionalno ime – stoljeće.

Cvjetovi aloeIako su u sobi aloe u ugodnijim uvjetima, ovdje izgledaju puno skromnije nego u prirodi. Ali to ne sprječava da se mnogi ljubitelji unutarnjih biljaka zainteresiraju za pitanje: “Kako se brinuti za aloe u domu?”

Uzgoj Aloe u kućnim uvjetima

Aloe je jedna od najpretenciznijih biljakaKultura se može nazvati jedinstvenom u izdržljivosti i nepretencioznosti. Tamo gdje se druge biljke osuše, zamrzavaju ili pate od vrućine, aloe tvrdoglavo podnosi sve nedaće.

Ovo je držač rekorda za elastičnost i boravak na suhom tlu. Ali ako nastavite s navodnjavanjem i premjestite posudu u ugodan okoliš, gotovo potpuno osušeni lišće ispunjeni su sokom, a cvijet i dalje raste.

Iako je optimalan za succulent rast smatra se umjereno hladnom temperaturom, kod kuće, aloe se može uzgajati bez brige o stvaranju posebnog temperaturnog režima. U toploj sezoni, kada vrijeme prolazi mraz, korisno je izvesti aloe posuda na svjež zrak. I ovdje iu zatvorenom prostoru, biljke se traže za dobro osvijetljeno mjesto gdje će neizravne zrake sunca padati na sočno lišće. Ako svjetlost nije dovoljna, biljka signalizira zakretanje ploča listova, izgube zinkovinu boje, postaju sive.

Pod užarenim sunčevim zrakama u aloe na plahtama pojavljuju se grimizna mjestaUz produžene boravke pod užasnim suncem, osobito u sušnim uvjetima, lišće gubi juiciju, postaje konkavno, njegova boja postaje purpurna ili smeđkasta. U proljeće, cvijet postupno navikao ostati na suncu, izvaditi na lođu ili balkon i postupno povećavati vrijeme provedeno izvan prostorije. Takva skrb za aloe kod kuće pomoći će cvatu da izbjegne opekline od sunca.

S početkom jeseni, aloe se vraća u sobi, a važno je osigurati da trajanje dana ne padne i da je 12-14 sati.

U srednjem pojasu, kako bismo to osigurali, morat ćemo upotrijebiti poseban osvjetljenje za biljke. Zimi, najbolje mjesto za aloe je hladna svijetla soba, gdje temperatura ne prelazi 10-14 ° C.

Related  Prednosti i kontraindikacije za uporabu đumbire na votki

Aloe na prozorčićuNeumjerena priroda aloe odnosi se na zalijevanje i vlagu. Ako ostale biljke pate u suhom zraku gradskih stanova, tada alo, uzgaja kod kuće, ne doživljava nelagodu. Nije potrebno dodatno prskanje, ali ponekad je potrebno opere krunu toplom vodom. Ovaj postupak će poboljšati izgled cvijeta i omogućiti mu lakše disanje.

Navodnjavanje u proljeće i ljeto provodi se redovito, dok se gornji sloj tla osuši. Zagrijte tlo bolje pročišćenom vodom koja je 5-8 ° C toplije od okolnog zraka. Ovaj postupak se kombinira s tjednim gornjim preljevom, za koje se uzimaju gotovi kompleksni spojevi za succulente. Ako je biljka nedavno transplantirana, ne nanosite gnojivo ispod nje. Također, nemojte hraniti aloe, presaditi ljeto u otvorenu zemlju.

Kada se brinete o aleru u vrtu, važno je znati da na kiši mora biti zaštićen od ulaznog vlage. Prikupljanje u središtu utičnice, voda tijekom razdoblja hlađenja često postaje uzrok propadanja i smrti zdrave pucnjave.

Provjerite tlo prije zalijevanjaZimi, briga za aloe u domu se mijenja, prvo se smanjuje temperatura sadržaja, a drugo, uobičajeno zalijevanje se smanjuje. Ovo je iznimno važno ako je biljka u hladnom. Kada lonac za zimski period ostane pri normalnoj sobnoj temperaturi, vlažite zemlju malo češće, a vrijedi se usredotočiti na stanje lišća i sloj od 2 centimetra podloge.

Kako presaditi aloe kod kuće?

Kao i kod većine zatvorenih biljaka, aloe je poželjan opružni presadak. Istodobno se koristi za podjelu odraslog grma u nekoliko dijelova.

Što je mlađi cvijet, to se brže razvija. Stoga biljke do dobi od tri godine aloe mogu se transplantirati jednom godišnje, a zatim se učestalost prenosa smanjuje na jednom u 2-3 godine. Dan prije transplantacije, alo se obilno zalijeva. To će vam pomoći da izvadite bez gubitka i prebacite na novi lonac moćni sustav korijenja biljke.

Supstrat za succulent pripremljen je iz mješavine travnjaka, pijeska i humusa. Dodajte na zemlju komade ugljena i zdrobljene crvene opeke. Treset, koji povećava kiselost tla, ne smije se miješati. To negativno utječe na rast korijenskog sustava i cjelokupno blagostanje aloe. Ali drenaža ovoj kulturi od vitalne je važnosti. To će pomoći u zaštiti korijena od boravka u stalno vlažnom, prijetećem razvoju kalupa plijesni.

Related  Pravila reprodukcije i transplantacije strelice u domu

Transplantacija aloeNakon što je aloe ušla u novu podlogu, tlo je navlaženo, a površina je posuta suhom tlom. To će pomoći biljci zadržati vlagu i aklimatizirati brže. Prvo zalijevanje nakon transplantacije provodi se tek nakon 5-7 dana, a biljka ne smije biti hranjena najmanje još mjesec dana.

Reprodukcija aloe u kućiPrije sadnje aloe, kako bi se pojednostavio vađenje iz lonac, biljka je obilno zali. Korijenov sustav je uredno pušten, a zatim podijeljen oštrim nožem tako da svaki pucanje ima svoje korijene, dovoljno za brzu aklimatizaciju.

Video o tome kako transplantirati aloe kod kuće pomoći će razumjeti zamršenost procesa i neće napraviti nikakve pogreške kada je u pitanju praksa.

Kako propagirati aloe u domu?

Vitalnost i izdržljivost aloe potpuno se odražava u različitim načinima na koje se može umnožiti. Kod kuće, većina potomaka iz biljke odrasle dobivena je uz pomoć:

  • reznice, tj. odvajanje i ukorjenjivanje bočnih izbojaka;
  • vrh grma ili jednog od njihovih odraslih izbojaka;
  • list;
  • kćeri prodaji, nastali u podnožju odrasle grmlja;
  • sjemenke.

Jedan od najjednostavnijih i najzahtjevnijih načina reprodukcije aloe vere je ukorjenjivanje reznica. Bočni izbojci, koji se pojavljuju u axils od odraslih lišća, mogu se rezati tijekom cijele godine. Oni lako daju korijene i aklimatiziraju nakon transplantacije.

Takve “pasmine” su odsječene na samoj osnovi, rez je obrađen prahom ugljena. A zatim ne stavljajte podlogu ili stavite u vodu, a 2 – 4 dana, osušite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Tek nakon takve pripreme reznice su spremne za ukorjenjivanje. Ista manipulacija se provodi i prije sadnje aloe bez korijena, na primjer, nakon propadanja ili neuspješne podjele grma.

Mlade biljke aloeReznice lako daju korijene kako u vlažnom pijeskom ili vermikulitu, tako iu običnoj vodi. Kada se ukorijenjuju u podlozi, buduće biljke mogu se pokopati u nekoliko komada na udaljenosti od oko 5 cm jedna od druge. Stablo ne prodire više od 1 cm. Ako su reznice u vlažnom toplom okolišu, nakon tjedan dana na sadnicama se pojavljuju jaki korijenovi, a alo se može presaditi u zasebne lonce.

Related  Kako odabrati zrelog i slatkog ananasa

Pojavljuju se bebe aloeKod kuće, aloe se propagira bez vidljivih problema na mjesta kćeri koja se pojavljuju u samoj bazi odraslog cvijeta. Kako posaditi proces aloe? Mlade rozetice imaju svoj vlastiti korjenov sustav, tako da su slobodno odvojene od odrasle grmlje tijekom proljetne transplantacije ili ljeti.

Za nekoliko godina rasta kod kuće, aloe može doseći gotovo pola metra. Istodobno, njezina stabljika je znatno gola, a lišće ostaje samo na vrhu.

Ne biste trebali sudjelovati s takvim aloe. Može se pomladiti rezanjem vrha i ispuštanjem u poseban lonac. Da biste to učinili, reznite gornji dio stabljike s 6-7 zrelih lišća.

Ali kako transplantirati aloe bez korijena? Za korijenje takvog sadnog materijala, vrh se osuši i stavi u vodu. Za nekoliko dana, biljka će imati korijene, au budućnosti, sadnica se lako može presaditi u poseban lonac.

Postrojenje se može pomnožiti dijeljenjemMale podloge formiraju se na podnožju lista, rastrgane s nižih slojeva stabljike. Prije nego što kod kuće umnožite aloe list, on, poput stabljike, osuši, a nakon obrade s drvenim ugljenom, sadni materijal uranja u vodu ili u pješčanu zemlju. U tom je slučaju izuzetno važno održavati vlagu podloge, inače će se list brzo sušiti.

Aloe, od sjemenaPropagiranje Aloe sjemena je najduža i najduža metoda. Sjetva se provodi na kraju zime u laganom, labavom supstratu na temelju pijeska i vrtnog tla. Na sobnoj temperaturi i visokoj vlažnosti zraka, sjemenke prilično nježno stišću i rastu dok se ne pojavljuju na par stvarnih lišća. U ovom trenutku, aloe je zaronio, presađivanjem izbojaka u male zasebne posude. Već godinu dana kasnije, briga za aloe u domu već je u normalnom načinu rada.

Sadnja Aloe Vere