palmuWashington – popularna višegodišnja palma, čija visina u prirodnom okolišu doseže više od 20 metara. Vrste Washingtona vrlo su slične, ali imaju niz osobitosti. Biljka pripada obitelji Palm (Palmae). Distribucija je zaprimljena sa jugozapada SAD-a, kao i sjeverozapadno od Meksika. Ime dlana dano je u čast prvog američkog predsjednika, poznatog Georgea Washingtona.

Biološki opis

washingtonia u vrtićuBiljka raste uglavnom u regijama u kojima prevladava mediteranska klima. Postojeći u ovom trenutku dvije vrste palmi u washingtonii u prirodnim staništima mogu izdržati kratkotrajne mraz, ne prelaze -12 stupnjeva.

U početku, Washington je korišten kao ukrasna biljka samo u gradovima Kalifornije, u nekim slučajevima na Floridi. Raste u sobi je vrlo teško, u ovom okruženju, ova vrsta palme nikad ne cvjeta. U dizajnu interijera najčešće se koriste vrlo mladi uzorci. Međutim, na balkonu ili u dvorištu, ako klima dopušta, biljka može prilično uspješno rasti.

Valja napomenuti da Washington nije prikladan za uređenje proizvodnih površina, jer ne tolerira veliko onečišćenje zraka.

izgled

palmama kod kućeAko vrste palmina u Washingtonu rastu u prirodnom okruženju, onda su to prilično visoke biljke s velikim lišćem. Biljka ima razgranate cvat-klip lišće i čiji promjer doseže 1,5 m debla palme. – Grubo, siva, visina ne prelazi 30 m Starije lišće ne može otpasti za dugo vremena, pri čemu je cijev je prekriven gustom „suknje” ..

Postrojenje pripada broju tzv. Ventilatora, budući da se lišće uzima u obliku obožavatelja. Dobiveni plodovi su sferni, oni su prilično mesnati, sjemenje je lignificirano. Često se sviđaju ptica koje pljuju.

Vrste Washingtona

U svoju obitelj postoje samo dvije vrste dlana:

  1. Washington je prljava (washingtonia filifera). Ime ove vrste prevedeno je s engleskog kao “Kalifornijskog fan-shaped palm”. To je zbog činjenice da je biljka u početku rastao samo u pustinjama ove države. Na tim mjestima, Washington je vlaknast, kao što se zove, oblika šuma i doseže visinu od 20 metara. Njegov greyish-green leaf-oblika lišće su dovoljno velike, imaju tanke niti bijele boje. To je bio razlog za pojavu imena ove vrste. Cvjetovi biljke skupljaju se u paniku cvatu. Zimi, biljka preferira prilično niske temperature – do 15 stupnjeva.washingtonia nit.
  2. Washington je moćan (washingtonia robusta). Ova je vrsta u Meksiku. U prirodi takva palmina dosegne impresivnu visinu – do 25 metara. Međutim, promjer cijev je relativno tanka i ne prelazi 70 cm. Za razliku od prethodnog Washingtonia vrsta robustan, kako ga nazivaju, se dodjeljuje širenje krunu. Njegovi listovi nisu toliko veliki, svijetlo zeleni, nemaju niti, ali postoje oštre trnje na listićima lišća. Cvjetovi ove vrste dobivaju ružičastu boju, cvjetovi su prilično dugi. Dlan je osjetljiv na niske temperature i stoga u mirovanju mora ostati topla.washington robusta

Related  Veličanstveni ukras za hortenzije u kući

Savjeti za njegu

Da bi se biljka razvijala u uobičajenom ritmu, moraju se osigurati određeni uvjeti. Washington treba jarku svjetlost, ljeti, temperatura mora biti najmanje 20 stupnjeva. Što se tiče vlage zraka, 55% će biti dovoljno, a maksimalni prag 75%. Dlan pozitivno reagira na svjež zrak, pa je do kraja proljeća poželjno prenijeti ga u vrt. U ovom slučaju, treba ga zaštititi od skica, kao i oborina, jer takvi uvjeti samo štete Washingtonu. Ako ga rastu u kući, morate odabrati najtoplije i najsvjetlije sobe. Samo dlanovi odraslih mogu izdržati loše osvjetljenje.

dobro održavane biljkeU toplijim sezonama potrebno je obilno zalijevanje. U tu svrhu preporučuje se korištenje tople vode. Zalijevanje treba provoditi povremeno, tako da se gornji sloj tla može isušiti. Zimi se možete ograničiti na rijetke zalijevanje, pa stoga kratkoročno sušenje neće donijeti nikakvu štetu. Međutim, potrebno je izbjeći jake sušenje tla.

Ljeti je poželjno održavati visoku razinu vlage u sobi u kojoj Washington raste. Da biste to učinili, možete prskati biljku. Ako temperatura prostorije prelazi 20 stupnjeva, postrojenje može izdržati takve uvjete, no za bolji razvoj je bolje postaviti ga na paletu s mokrim šljunkom. Treba redovito obrisati lišće iz prašine. Kako bi dlan postalo ravnomjerno prekriven lišćem, moguće ga je razviti u odnosu na izvor prirodnog svjetla.

Za normalan rast dlana može se upotrijebiti gotova supstrat. Top-dressing treba provesti u proljetno-ljetnom razdoblju, otprilike svakih 15 dana. Zbog toga je dopušteno korištenje gotovih tekućih gnojiva koja su namijenjena oplodnji dlanova.

Zanimljivo o Washingtonu – video