lijepa gerberaGerberi su najdraže biljke cvjetnih uzgajivača, a postoji mnogo potvrda. Cvjetaju dugo s fantastično čistim i svijetlim bojama. U paleti sjena postoje samo plavi tonovi (iako ih je lako pronaći na tržištu). Prekrasna velika cvjetnica s centrima kontrastnih boja počiva na snažnim dugim svijetlo zelenim proizlazi. Cvjetni cvjetovi su iznimno izdržljivi i mogu stajati u vodi do tri tjedna. Sve to čini gerberu jedan od najboljih u kulturi usjeva nakon ruža, karanfika, tulipana i krizantema. Mnogo amaterskih i umjetničkih gerbera fotografija potvrđuju ovu činjenicu.buket gerbera na stolu

Ali posljednjih godina ova svijetla ljepota postaje popularna kao biljka.veliki dar

Opis postrojenja

uzgoj gerbera različitih sortiGerbera se odnosi na rod višegodišnjih trava iz obitelji astrope. Većina vrsta dolazi iz Afrike i tropske Azije. Cvjetovi su slični velikoj kamilici, a na engleskom jeziku književnosti nazivaju “transvaal kamilice”. Izduženi listovi se skupljaju u bazalnoj rozeti. Pedunki visoki, jaki, lišće nemaju.gerbera u zimskom vrtu Cvijeće su košarica cvata. Njihove veličine u nekim vrstama dosežu 30 cm. Prekrasni divovi cvjetaju 3-4 mjeseca. Sjemenke zadržavaju sposobnost klijanja za vrlo kratko vrijeme – oko 6 mjeseci, tako da prilikom kupnje sjemena potrebno je pratiti i rok trajanja i razdoblje skupljanja.

Kako rasti gerbera na cvjetnjaku

gerbera u loncu u vrtuUzgoj gerbera u vrtu i briga za to je jednostavan i fascinantan, ali zahtijeva poštivanje uvjeta potrebnih za dugu i bujnu cvatnju.

cvjetovi gerberi na cvjetnom posteljuNa jugu Rusije gerbera cvjeta od proljeća do jeseni i bez hibernacije hibernira bez skloništa. U srednjem pojasu cvjetanje će biti skromnije, a za zimu gerbera će morati biti iskopana i pohranjena s hrpom zemlje na suhom i suhom mjestu.

U područjima s blagom toplom zimom gerberi su prekriveni lisnatom opadom i pokrovnim materijalom, izbjegavajući iskopavanje.

Sadnja gerbera

sjetva sjemena gerberaSadnja vrtne gerbere i njezina naknadna skrb počinju krajem zime. Uzgojite biljku na stablu. Sjeme se sadi u sadnicama od siječnja do ožujka u mješavini vrtnog zemljišta s pijeskom i kompostom. Sjeme je vrlo plitko, tek neznatno posuto zemljom. Sadnice, u pravilu, neprijateljski su i pojavljuju se nakon 10-12 dana.

Kod sjetve sjemena za sadnice treba uzeti u obzir njihovu nisku klijavost i povećati brzinu zasijavanja.

mladih sadnicaNakon pojave nekoliko pravih listova, klice se stavljaju u kutije ili odmah u zasebne posude. Za sadnice odaberite najlakši prozorski prozor. Briga za sadnice je redovito umjereno zalijevanje. gerbera sadniceVoda tijekom navodnjavanja ne bi trebala pasti u korijensku utičnicu, jer se biljka lako trune. Nepotrebno obilno zalijevanje prijeti pojavom na površini trostrukih. U tom se slučaju smanjuje norma navodnjavanja, a biljka, a površina tla tretira se s “Fitoverm”.

Prilikom razmnožavanja sjemena, gerbera ne može sačuvati boju roditeljskih biljaka.

Briga za gerberu na otvorenom polju

gerbera raste u vrtuSadnice sadnica gerbera na otvorenom terenu nakon što prijeti mraza nestaje. Obično se to događa u drugoj polovici svibnja. Mjesto sadnje je sunčano. Najbolje tlo za njih je lagano, drenirano, s dodanim anorganskim gnojivima. gerbera na visokim cvjetnim cvjetovimaS viškom organske tvari u tlu, snažno se protežu pedale. Morske cvjetnice moraju se ukloniti pravodobno. To potiče pojavu novih jajnika. Tijekom aktivnog rasta i cvjetanja, gerbera se obilno zalijevaju, sprečavajući ulaz vode u utičnicu. Nakon cvatnje, tlo se navlači tek nakon što se koma zemlje isušila.

Related  Prednosti i ozljede koplja za ljudsko zdravlje

U jesen, gerberi su pohranjeni ili ukopani s grudima zemlje. Sklonište je suho i prozračeno, tako da se u topljenju cvijet ne truje.

Ako postoji mogućnost zamrzavanja, bolje je kopati i pohraniti je u podrumu ili staklenoj verandi na temperaturi od 7-8 ° C.

bogat cvjetanje na cvjetnom posteljuU proljeće, gerbera se prenosi u lonac, pogodan za veličinu, prebačen na topliji i osvijetljeni prostor i povećano zalijevanje. Krajem travnja – početkom svibnja, biljka za odrasle zasadena je na otvorenom terenu.

Zimovanje gerbera nisu nužno transplantirane na cvjetni krevet. Ostavite ih u loncima za ukrašavanje rekreacijskih područja, arbors, veranda, trijemova. Bez transplantacije, biljke postaju manje bolesne i počinju cvjetati ranije. Ne zaboravite ih hraniti s kompleksnim mineralnim gnojivima.

Kako rastu gerbera u sobi

raste gerbera u loncimaDa biste rasti u zatvorenim uvjetima, odaberite patuljaste vrste Djemson gerbera. Prodaju se u cvjećarnama u buketima. Nakon što je primio odraslu gerberu biljku iz sjemena kod kuće kroz sadnice, čuva se na istočnim i zapadnim prozorima. Na južnoj je strani u sutonu. Za bolje cvjetanje, temperatura se održava na 22-24 ° C i pokušajte ne dopustiti njegovu snažnu razliku u dnevnim i noćnim vrijednostima.

gerbera u loncimaNa kraju cvatnje biljka se prenosi na hladnije mjesto. Kako pravilno skrbiti gerberu zimi? Tijekom razdoblja odmora, biljka treba hladnoću i vrlo blagi navodnjavanje. U hladnom vremenu cvijet treba dodatno osvjetljenje.sadnju izbojaka u posudama

Kako produljiti cvjetanje u buket

gerbera stoji u vodi dugo vremenaNakon što je kao poklon primio luksuzni raznobojni buket, vjerojatno ste mislili kako gerbere držati u vazi duže. Zapravo, gerbera u rezu nije hirovita i fenomenalno tvrdoglava. Cvjetovi mogu oživjeti, čak i ako ste cijeli dan morali proći kroz buket. buket nevjesta od gerberaZato skladbe gerbera žele darovati mladenima – cvijeće neće izgubiti svoju volju da žive čitav dan i dođu u život ako postavite vrhove prozora u vodu i podupiru teške glave po težini. Za takav postupak je prikladna rešetka, kroz ćelije koje prolaze prolazi.

Related  Zašto Aglaonema žuta i kako pomoći tvornici?

redovito mijenjaju voduDa biste spremili buket u vaze, upotrijebite sljedeće preporuke:

  • svaki dan mijenjati vodu;
  • odaberite visoku i usku vazu tako da se cvjetovi ne zavine pod vlastitom težinom;
  • sipati vodu nekoliko centimetara, tako da stabljika ne propadnu;
  • rezati omekšane krajeve stabljike prije druge promjene vode;
  • Izrezujte stabljike koso i napravite male provale ili uzdužne rezove na dnu stabljike. Tako će voda biti bolje apsorbirana.

svježe gerbereAko se promatrate ovi jednostavni uvjeti, buket gerbera će vas ugodno svježim i svijetlim cvjetovima održavati do tri tjedna.

Transplant Gerbera nakon kupnje – video