žuto lišće ciklameCvjetni vinogradari koji imaju ciklamen u svojoj zbirci domaćih biljaka znaju da je ova biljka vrlo zahtjevna, što znači da najmanji netočnost u njezi odmah utječe na njegov izgled. Upozoravamo vas na kratki vodič problema koji se javljaju kod uzgoja ciklamena i načina rješavanja tih problema. Cvijeće – oni su poput ljudi, također se razbole i trebaju našu pažnju i brigu. Nakon ispravljanja pogrešaka i neutralizacije “neprijatelja”, u većini slučajeva sasvim je moguće spasiti ljubimca i spasiti ga od smrti.

Zašto lišće postaju žute?

jak žućkanje listova ciklamenaJedan od najčešćih problema je situacija kad ciklamen skreće žuto lišće. Nedužan razlog za to može biti ofenziva postrojenja za vrijeme odmora nakon završetka cvatnje – u ovom slučaju nema ničega za zabrinutost. Tako se cvijet počinje pripremati za stanku, prenoseći sve hranjive tvari s gornjeg dijela na cormove.

Ali ako ciklamen ne pripada listopadnom, a žuti u fazi aktivnog rasta i cvjetanja, vrijedno je biti oprezan i pažljivo proučiti grm. Žućkanje lišća može biti uzrokovano takvim čimbenicima:

 1. Grm je “nadvladao” svoj lonac i tijesan. Trebali bi promijeniti lonac na širu.
 2. Cvijet nema vlagu kao rezultat leanog ili propuštenog navodnjavanja, kao i niske vlage. Potrebno je prilagoditi režim navodnjavanja i instalirati palete mokrim kamenčićima blizu ciklame.
 3. Ako ciklamen postaje žut i ostavlja suh tijekom cvjetanja, to znači da na licu nedostatak prehrane i grma treba nadopuniti kompleksnim mineralnim gnojivom.
 4. Soba je jako vruća.
 5. Izravna sunčeva svjetlost i, kao rezultat, gori.
 6. Ciklamen je izabran od štetnika.
 7. Na biljku utječe gljivična ili bakterijska infekcija.

Odakle dolaze kratki kotači?

kratke pedunkeZnačajna vrijednost za ciklamen ima režim navodnjavanja. Nemoguće je dopustiti da se tlo potpuno osuši i obratno – kako bi se cvijet popunio stanju močvare. Kombinacija ovih uvjeta zajedno s niskom temperaturom sadržaja biljke dovodi do činjenice da ciklamen skraćuje pedale.

Ako je vaš cvjetni cvjetnjak procvjetao ispod lišća na kratkim pedunkama, trebate prilagoditi zalijevanje.

Ciklamenska bolest

Ciklamen, kao i svaka druga zatvorena biljka, nije imuna od raznih bolesti. Ako ne počnete tretirati cvijet na vrijeme, možete ga izgubiti.

Među bolesti ciklame vrijedi spomenuti takve infekcije koje češće utječu na cvijet:

 1. Sivi trulež. Simptomi: listovi postaju žuti i postaju pokriveni sivo cvjetanjem. Razlog: visoka vlažnost zraka i niska temperatura sadržaja biljke. Liječenje: uklanjanje svih pogođenih dijelova grma i liječenje ciklamena od strane Fundazola. Osim toga, za sprečavanje sive trulež treba izbjegavati prelijevanje i redovito provjetravati sobu.sivi ciklamanski truš
 2. Fusarium. Bolest se također naziva fuzarium. Simptomi: prvo lišće smeće žute na jednoj strani, a zatim se zaraza širi na cijelu pločicu, a onda umre. Postupno se lišće ciklame sve izblijedi. Razlog: gljiva. Liječenje: uklonite oboljelog lišća, sipajte grm s Fundundol otopinom, a topchin-M obilno prskajte ostatak lišća.ciklamensku fusarozu
 3. Mokra truljenje. Atributi: grmlje naglo i brzo počinje sušiti, širenje mirisnog mirisa. Razlog: zalijevanje kontaminiranom vodom ili stojeći pored bolesne biljke. Liječenje: kada je žarulja oštećena, cvijet je vrlo problematičan. Možete pokušati očistiti pokvarena mjesta, tretirati fungicide i transplantirati ga u svježe tlo. Inače, ciklamen treba biti izoliran iz drugih kultura i uništen, kako ne bi širio infekciju.mokro truljenje

Koji insekti vole jesti ciklamen?

biljka ima problemaDrugi problem u uzgoju ciklamena su štetnici. Juicy lišće ciklamena privlače pozornost ne samo cvjećara nego i raznih insekata. Nakon što ste ustanovili tko je točno napadnuo vaš cvijet, možete mu pomoći da se riješite “nepozvanih gostiju”. To se može učiniti pomoću povećala ili prirode promjena koje se javljaju s grmom.

ciklamen krpeljPojava ciklamenskog krpelja je lako primijetiti takvim znakovima:

 • prvo, list-ploče počinju gubiti oblik i ružnu zavrtnju;
 • zatim prestati rasti i postati krut;
 • cvatnje blijede, a stabljike cvjetnih deformiraju (zakrivljene).

Nažalost, često je nemoguće riješiti kukac, jer uobičajeni insekticidi i fungicidi nemaju željeni učinak na njega. Ostaje samo dobrovoljno “ubiti” biljku, kako bi se izbjegla kontaminacija svih zbirki cvijeta.

Ako se na ciklamenu pojavio trp, lišće biljke:

 • najprije su prekrivene bijelim točkicama;
 • zatim se stapaju u sivo-srebrnasto mjesto;
 • početi twist;
 • postupno odumire.

lišće su triputU borbi s triputom koristite Aktaru ili Phytoverm. U početnoj fazi, kada nametnici nisu još uvijek mnogi, lijekovi mogu pomoći riješiti ih. S velikim porazom, cvijet umre.

Štitaste na ciklamaJedan od najopasnijih štetnika ciklamena je šuga, prvenstveno zbog toga što je nemoguće riješiti se uz pomoć droga. Često cvjetnici to čak i ne primjećuju sve dok cvijet ne počnu nestajati. Ako ste vidjeli izbočine na peteljkama, pedunkama ili obrnutoj strani lišća, to nije deformacija biljke, već vrlo opasan neprijatelj. Štit odozgo pokriven je jakom polukružnom školjkom koja ga štiti. Kukac je čvrsto pričvršćen na cvijet, doslovno ga spaja u jednu, a ovdje nema nikakvih kemijskih preparata. Da biste dobili osloboditi od korica na ciklamen je moguće samo mehanički, ručno ga raskrivanje off.

Kako bi se olakšao postupak, prije uklanjanja štetnika, mora se obrisati kremom umočenim u alkohol. Tijekom uklanjanja tla pod grmom treba prekriti, tako da šarka ne pada u lonac.

lisnato na ciklamenuČesti “gost” na ciklami i liscima. Ovi mali bijeli insekti sisaju se iz lišća soka, zbog čega se počinju uvijati i deformirati, prekriveni ljepljivom prevlakom, a mladi listovi izgledaju mali i zakrivljeni.

Ciklamen se može osloboditi lisnih uši redovitim ispiranjem pločica s otopinom zelenog ili kućnog sapuna, dodatno raspršujući grm s Phytovermom.

Zašto ciklamen ne cvjeta?

slab ciklamen cvjetanjeUnatoč činjenici da biljka ima vrlo lijepe i dekorativne lišće, njihova boja i oblik nisu glavni ukras grma. Ipak, ciklamen se uzgaja za svoje divno leptirno cvijeće i vrlo je uvredljivo kad se ne žele pojaviti.

Razlog nedostatka cvjetanja u ciklamenu može biti takav čimbenik:

 • niska razina vlage u sobi;
 • mršavih navodnjavanja;
 • sadržaj visoke temperature (on mu se ne sviđa);
 • previše prostran lonac;
 • corms su potpuno pokopani u tlu (u sorti za koje je to neprihvatljivo).

Podešavanjem tih pogrešaka i stvaranjem udobnih uvjeta za postrojenje, uskoro ćete vidjeti njegovu cvjetnicu.

Kao što se može vidjeti, većina problema s kultiviranjem ciklamena stvaramo sami sebe, a ne osiguravamo odgovarajuću njegu biljke. Srećom, to se može ispraviti tako što ćemo posvetiti pažnju na promjene koje se dogode s cvijetom. Okružite svoj ciklamen pažljivo, a on će vam ugodno sjajan cvjetanje.

Spasiti kupljeni ciklamen – video