stablo kavePrilično je teško naći osobu na sjevernoj hemisferi koja ne želi posjetiti tropske geografske širine planeta. Ugodna topla klima, ukusna egzotična voća, zimzelene biljke i, naravno, stablo kave. Za mnoge je ovo nemoguć san. Ali nemojte očajavati! Neke biljke čudotvorno korijene u hladnim širinama, ako rastu kod kuće.

Jedna takva tropska ljepota putovala je dovoljno dugo dok nije stigla u Europu. Trenutačno se uzgaja kao biljka, ali se ne isplati svojim dalekim rođacima.

Prvi poznanik s gostom iz tropskih kuća

stablo kave na prozoruStablo kave, kod koje se smatra tropski dio Afrike, uspješno raste u domovima i stanovima istinskih ljubitelja cvijeta. U prirodnom okolišu, biljka može narasti do 8 ili 9 metara, a kod kuće jedva doseže dva. Neke vrste, na primjer, pelud, su samo 50 cm.

tropska ljepotaTropska ljepota pripada obitelji “Marenovye” i ima do 40 različitih vrsta. Njegova glavna značajka je sjajna lišća, koja se nalaze na tankim stabljicama male šupljine. Oni su duguljasti u obliku elipse s nazubljenim rubovima, mesnatih, tamnozelene boje. Gornja ploča lista je sjajna, a stražnja strana blijeda. Kao rezultat, grmlje je blistao u različitim nijansama.

tako i stablo kaveKada počinje razdoblje cvatnje (od svibnja do lipnja), cvjetovi se pojavljuju na mladim korijenima u obliku minijaturnih buketa. Sastoje se od mnogo malih cvjetova bijele boje, slične jasmini. snježno bijelo cvijeće stabla kavePuplini se otvaraju postupno, tako da se postupak odvija dugo. S druge strane čini se da je stablo prekriven snijegom, koji se ne rastopi na visokoj temperaturi. U ovom trenutku cvijet je posebno impresivan za ljubitelje zatvorenih biljaka.

plodnih stablo kavePlod stabla kave je okruglog oblika. Najprije su obojani u žućkastoj boji i s vremenom stječu bogatu zelenu boju. Kad se potpuno sazriju, postaju svijetlo crvene ili tamnocrvene. plod stablaVanjska ovojnica fetusa je gusta. Unutra je slatka i kisela pulpa, u kojoj su sjeme skrivene. Obično ih ima dva. Duljina svakog od njih je oko 13 mm.

Iz plodova zatvorenog kave možete pripremiti ukusno, osvježavajuće napitke.

Zajedničke sorte nevjerojatne biljke

rastuća kafića kod kućeUnatoč činjenici da postoji mnogo različitih vrsta stabala kave, samo ih se malo uzgaja kod kuće.

arapski

Arapska sortaVrsta je kompaktna biljka koja raste s elipsoidnim listovima. Obojani su u tamnoj boji masline. Gornji dio ploče lima je sjajan s sjajnim premazom, stražnji dio je matiran s mutnom bojom. Pupoljci su mali, oko 2 cm u promjeru. Prikupljeni su u grozdovima za nekoliko komada. Nakon što se rastopi, u svježem se obliku ostane samo nekoliko sati, a zatim se blijede. Ali, kao što je otkriveno zauzvrat, proces procvata proteže se cijeli mjesec.

Kad su cvjetovi oprašani, na njihovom se mjestu formira plod, slična bobicama. Nakon 7 ili 8 mjeseci sazriju, dobivajući tamnocrvenu boju. Iz njih možete pripremiti izvrsno piće s ugodnom aromom.

Pogled na patuljku Nane

patuljak stabla kaveOva biljka može rasti samo do 85 cm, pa se smatra vrstama patulja. Poput ostalih stabala kave, obilno je prekriven sniženim pupoljcima tijekom cvjetanja. Listovi su također sjajni u prirodi, u obliku duguljaste elipse s valovitim rubovima.

Na stablo da ima lijep oblik, to bi trebao biti povremeno rezati i pribiti vrhu.

liberijski

Liberijsko kavano kavaVrste se smatraju osobito visokim, stoga je potrebno redovito obrezivanje krune drveta. Veliki lišće dostiže 40 cm duljine. Ima mesnatoj prirodi, tamnozelene boje. Gornji sloj ploče je sjajan. Stražnja strana je matirana s upaljačem hladom. Snježne bijele cvjetnice skupljaju se u malim snopovima. Voće nalikuju velikim grahom i obojani su crvenom ili narančastom bojom.

Konga

stupanj KongaOvo stablo kave ima šiljastu lancetasto ili eliptično lišće. Obojene su u tamnim bojama zelene boje. Donji dio tanjura je malo lakši, što daje biljci određeni šarm. Osim toga, na svakoj ploči listova vidljive su luminescentne vene vene. Cvjetaju stablo sa snježnim bijelim pupoljcima, koji podsjećaju na cvjetanje jasmina. U tom razdoblju kuća je ispunjena delikatnom aromom.

Pravila za uzgoj tropske ljepote kod kuće

stablo kaveNaravno, svaki ljubitelj zelenila, volio bih uzgajati stablo kave sa svojim vlastitim rukama. Za to je važno slijediti jednostavna pravila, a vrlo brzo će se u kući pojaviti jedinstvena ljepota od tropika. Postoje dva načina uzgoja stabla kave: od ručke ili zrna.

Uzgoj uz pomoć privjeska

stablo kave iz dodatkeOva metoda osigurava prisustvo početnog sadnog materijala. Može se kupiti od onih koji rasti stabla kave kod kuće nekoliko godina. Obično se reznice izvode na kraju zime ili početkom ožujka. Prednost uzgoja egzotične biljke s reznicama je sljedeća:

 • 100% korijena;
 • zadržava sva svojstva matične postrojenja;
 • prvi plodovi su veliki u veličini.

kavu za plodnu kućuZa početak pripremite tlo koje se sastoji od sljedećih komponenti:

 • humus;
 • kiselinski treset;
 • pijesak;
 • staklenički tlo;
 • lisnatog svijeta.

Svaka komponenta se uzima u jednom komadu, a kiselinski treset je dva. Sve dobro izmiješajte i popunite pripremljeni spremnik.

Budući da u prirodnom okolišu biljka preferira kiselinsko tlo, u smjesu se doda sitno sjeckani šljunak mahovina.

Da bi se stablo ukorijenilo u novom okolišu, nekoliko petlje od rezka napravljeno je nekoliko zareza. Kao rezultat toga, on će osloboditi više korijena. Postupak se stavlja u posebnu otopinu, koja stimulira rast, nekoliko sati. Zatim je posadena u malom spremniku i prekrivena plastičnom vrećicom s rupama. Jednom na dan biljka se prozračuje i posuti ljetnom vodom. Spremnik s kavezom postavljen je u djelomičnoj sjeni. Temperatura u sobi ne bi smjela biti iznad 25 stupnjeva. Kad je biljka ukorijenjena, transplantirana je u prekrasnu lončicu.

Tajne uzgoja iz sjemena

stablo kave iz sjemenaZa ovu metodu, konvencionalne zrnce kave, naravno, nisu pržene. Budući da je ljuska žita teško i vrlo teško, uništava se uz pomoć klorovodične ili sumporne kiseline. Ako takva mogućnost ne postoji, sjeme se može lagano rezati ili upisati.

zrnca kaveZatim se zrno uranja u posebnu otopinu kalij permanganata nekoliko sati i posadi u zasebne male posude. U svakoj od njih treba biti mekana i labav tla. Posude se stavljaju na sunčano mjesto, prekrivene polietilenom i kontroliraju sobnu temperaturu. Ne smije prelaziti 20 stupnjeva. Jednom dnevno, biljka se prozračuje i zalijeva dok se tlo suši.

Kompetentna skrb i nježna briga

biljka treba njegu brigeDoista – pravi je užitak rasti biljka kod kuće, dajući tako korisne plodove. Osim toga, smatra se originalnim ukrasom stambene ili uredske interijere.

Skrb kod kuće za stablo kave sastoji se od takvih važnih točaka:

 1. Pogodna rasvjeta. Tvornica voli dobro osvijetljeno mjesto, ali bez izravne sunčeve svjetlosti. Najbolja je opcija staviti egzotično stablo blizu prozora okrenutog prema jugu. Ljeti možete ga odvesti na balkon, ako ide na sjever ili loggiu. Glavna stvar je da nije bilo nacrta.odgovarajuću rasvjetu
 2. Optimalna mikroklima. U toplom razdoblju sobna temperatura ne bi smjela prelaziti 25 stupnjeva. Zimi – ne ispod + 15 ° C. Kršenje temperaturnog režima dovodi do prolijevanja pupova i žutosti lišća.optimalna mikroklima
 3. Vlažnost. Budući da stablo kave dolazi iz tropi, preferira visoku vlažnost. Da bi se taj cilj postigao u stambenoj zgradi, biljka se treba redovito osvježiti pomoću pištolja za prskanje.vlažnost zraka
 4. Kompetentno zalijevanje. Kada prozor proljeće ili ljeto, biljka voli dobiti dovoljno vlage da uspješno uspije i donijeti plod. U hladnoj sezoni dovoljno je da se drvo stavi jednom na 7 dana.redovito zalijevanje
 5. Veliko odijelo. Kao i svaka biljka, stablo kave treba biti hranjeno. To se provodi s početkom proljeća i do jeseni. Gnojivo se uvodi u tlo ne više od 1 puta u 14 dana. Glavna stvar je da sastav hranidbe sastoji se od soli kalija i dušika. Zimi, biljka ne treba top odijevanja.hranjenje kavom
 6. Redovita transplantacija. Veličanstveno stablo kave može odrasti do visine od 5 m, tako da zahtijeva povremeni presadak. Postupak se izvodi u rano proljeće. Ako biljka još nije 3 godine, transplantacija se obavlja jednom godišnje. Viši primjerci – 1 put u dvije godine.transplantacija stabala kave

Da biste spriječili da stablo bude poplavljeno vodom, preporučljivo je kontrolirati dubinu sušenog tla. Ne smije prelaziti 1 cm.

Očigledno, briga za tropskom ljepotom ne zahtijeva posebne vještine. Ali slijedom ovih pravila možete stalno uživati ​​u mirisnom napitku iz stabla kave.

Video o uzgoju kavane kod kuće