cvjetnjak s ukrasnim suncokretimaZamislite vitke redove moćnih biljaka koje susreću jutarnje sunce i pretvaraju svoje lijepe šešire iza zraka. Ovaj helianthus, poznat pod nazivom “suncokret” – najsvjetlije kulture. Ako mislite da se možete sastajati samo na poljima gdje se suncokret uzgajaju na industrijskoj razini, onda ste duboko u zabludi. U ukrasnoj florikulturi Helianthus ne zauzima posljednje mjesto. Zahvaljujući radu uzgajivača, izvedene su mnoge hibridne sorte sa zanimljivim bojama, a nepretencioznost kulture i njezin ponosni kraljevski izgled privlače pažnju ljubitelja jednostavnih, ali originalnih oblika.

Dekorativni suncokret često se koriste za izradu buketa, nakon svega, nakon rezanja, biljka ostaje svježa 2 tjedna.

Uzgoj helianthus je užitak. Razvija se gotovo bez pomoći osobe, bez potrebe za svakodnevnom skrbi. Čak i jedna biljka na cvjetnjaku postaje središte pažnje, a skupne skladbe iz različitih sorti suncokreta i u kombinaciji s drugim cvjetovima stvaraju jedinstven remek-djelo. Nudimo bliži pogled na dekorativni suncokret i njegove popularne vrste, kao i naučiti o karakteristikama uzgoja, tako da svatko može odabrati biljku prema njegovu ukusu i ukrasiti svoje stranice.

Njegovo znanstveno ime suncokret je zbog oblika cvat koji podsjeća na sunce i grčki jezik, u kojem „geliantus” znači koliko dvije riječi: „sunce” i „cvijeće”. Zato se često naziva “cvijetom sunca”.

Što je ukrasni suncokret?

ukrasni suncokret različitih sortiHelianthus je predstavnik obitelji astroida (Compositae). Njegovi hibridne sorte su izvedeni iz divlje suncokret – srednerosloe biljka visine do 1 m sa velikim brojem cvatovima u jedan kape-sunaca. Cvjetnica sama po sebi je košarica s malim cjevastim laticama iznutra i velika lingvistička latica – uz rub. Na kraju cvjetanja, latice se namožu i pada, a pod njima zreli crni slojevi sjemenki.

Sjemenke suncokreta imaju vrlo dobru klijavost: čak i nakon 3 godine mogu klijati.

Raznolikost raznolikosti helianthus

lijep helianthus cvjetniceDanas postoji gotovo 200 vrsta geliantusa, koji se koriste u ukrasne hortikulturi, ali uzgajivači ne prestaju izmišljanje novih sorti ovog jedinstvenog postrojenja. Ima među njima kao patuljak primjerci koji ne prelaze visinu od 30 cm, a realni rast divovi više od 3 m nije manja raznolika i bojanje šešira :. Na karakterističnoj žutoj boji jedinstvenim bijelih latica, pa čak i tamno ljubičasta. Što reći o vrstama frotira – njihove punjene bujne glave bit će ukras cvjetnjaka.

Znanstvenici su također radili na samom obliku cvatnje, proizvodeći sorte poput dalija, krizantema ili gerbera. I sam oblik latica razlikuje se od standardne vrste suncokreta – mogu biti okrugle ili ovalne, zakrivljene ili uvijene.

Važno je napomenuti da su moderni hibridi apsolutno sterilni. Nemaju pelud, odnosno isključena je alergijska reakcija na buket suncokreta.

Ovisno o obliku biljke, razlikuju se ove skupine vrsta helianthus cvijeta:

 • raznolik (s uzorkom na lišću);
 • Kalifornijski (s punim cvjetovima);
 • multiflora (cvjetovi u brojčanim količinama nalaze se duž cijelog stabljike, dajući suncokrete izgled piramide).

Ukupna visina grma je:

 • divovi “rast” od 1,8 do 3 m s velikim kapama do 30 cm u promjeru;
 • srednje veličine suncokreta s visinom od 1,2 m;
 • Vrste patuljaka koje ne vise od 60 cm visine.

Među najljepšim tipovima helianthus vrijedi spomenuti takve vrste:

 • Moulin Rouge s baršunastom kapom tamnocrvene boje;Helianthus Moulin Rouge
 • suncokretni div Titan;helianthus titan
 • patuljak Teddy Bea;helianthus teddy bea
 • Mjesečeva svjetlost s laticama limuna;helianthus moonlight
 • San King;helianthus san king
 • Vanilin led s laticama limuna i velikim crnim srcem.helianthus vanilije led

Gdje i kada je bolje posaditi cvijet sunca?

plantaža suncokretaGlavna stvar koja se mora uzeti u obzir kada raste helianthus – ova biljka jako voli sunce i samo živi bez njega ne može. Ako vaša stranica ima najlakše i najtoplije mjesto, jednostavno je namijenjena suncokretu. Osim toga, takvo mjesto ne treba poplaviti s taljenom vodom.

Da biste se divili šarenim šeširima na mraz, možete biljka biljka u nekoliko posjeta, počevši od travnja i završava s kolovozom.

Sadnja helianthus provodi se uglavnom uz pomoć sjemena, postavljajući ih u rupe za 2 komada. Druga sjemenka obično se koristi kao rezervna opcija, u slučaju kada oba rastaju, jedna biljka može uvijek biti transplantirana. Općenito, sjemenke suncokreta imaju dobru klijavost. Duboko produbiti sjeme ne treba, dovoljno je i 2 cm – u budućnosti, moćni korijeni će se čvrsto smjestiti u rupu.

helianthus u loncimaUdaljenost između rupe ovisi o specifičnoj raznolikosti i prosječno je oko 40 cm. Ako je pogled uspravljen, koji se malo grani, rupe se mogu približiti jedna drugoj. Bujne, obilne grančice grmlja trebaju biti manje zasađene tako da imaju dovoljno mjesta za razvoj.

Ako se odlučite za uzgoj helianthus sadnica (i to je moguće), valja razmatrati da on ne podnosi transplantaciju.

Vrste patuljaka mogu se saditi kao lonac biljke, izlažući posude za ljeto na otvorenom u vrtu. Reprodukcija helianthus trajnica provodi se dijeljenjem grma, koji se provodi za treću godinu nakon sadnje u rano proljeće ili jesen.

Njega ukrasnog suncokreta

cvijeće ukrasno suncokretaUnatoč svojoj veličini i moćnom strukturom (što je rijetko čak i cvjetnjak ima tako snažan prtljažnik, ne uključujući grmlja), geliantus najviše nezahtjevna biljka. Gotovo sve osnovne mjere za njegovu kultiviranost provode se u fazi sadnje. Odabir prikladnog mjesta za kulturu, brigu geliantusom u budućnosti neće dati problema, jer po prirodi suncokret ima dobru otpornost, to usvajanje od svojih predaka. Njegov razvijen korjenasti sustav čvrsto fiksira biljku u tlu, bez obzira radi li se o kompaktnim vrstama ili visokim sortama, te može dobiti hranu iz nižih slojeva.

umjereno zalijevanje suncokretaŠto se tiče navodnjavanja, Helianthus preferira umjerenu vlažnost. Napunite sadnju nije potrebno, tako da korijenje ne početi truliti, ali u sušno vruće ljeto će trebati sipati više pod grmlja vodichku.

prekrasne bujne šešireTijekom sezone poželjno je dvaput hraniti dekorativni suncokret s mineralnim gnojivima kako bi nadoknadili ravnotežu hranjivih tvari koje je snažan korijenni sustav biljke odabrao iz tla. Ali čak i ako to nije učinjeno, helianthus ne nestaje, samo ne može otkriti svoju ljepotu u punoj snazi.

Nakon suncokreta u sljedećoj sezoni, mogu se saditi samo mahunarke, jer oni jako uništavaju zemlju. Čak i nakon primjene gnojiva, tlo se može potpuno obnoviti tek nakon nekoliko godina.

crveni cvijet helianthusNakon cvjetanja izblijediti, trebaju biti izrezani kako bi produžili opće cvjetanje grma (najveće šešire treba ostaviti da skupljaju sjeme). Osim toga, obrezivanje će olakšati naprezanje na stabljici i neće se saviti. Velike helianthus vrste trebaju dodatnu podršku.

Da bi približili helianthusu cvjetanja, neki stanovnici ljeto koriste jedan trik: izvlače djecu i malene pupoljke, rastu pod središnjom.

Ako je sve jasno s obzirom na godišnje (moraju se saditi svake godine), onda treba reći nekoliko riječi o dugoročnim dekorativnim suncokretima. To se odnosi na zimovanje cvijeta na otvorenom terenu – kada se uzgajaju trajnice u hladnim područjima, oni svibanj zahtijevaju sklonište, pogotovo ako zima nije jako snježna. U ostatku, briga za višegodišnje usjeve ne razlikuje se od uzgoja jednogodišnje helianthus.

možete skupljati sjeme.Kao što ste već vidjeli, sunčani cvijet je stvarno vrlo kompatibilan i nevjerojatno lijep. Stavite na sjeme i rasti na vašem mjestu ove univerzalne biljke. Visoke divovi sa svojim velikim šeširima sigurno sakriti svoju kućicu od susjeda, sitne mrvice sa bujne glave ukrasiti ljetnu terasu i višegodišnji suncokreti dugo će vas dočekati na vratima, klimajući glavom u znak pozdrava.

Pregled sjemena dekorativnih suncokreta – video