kaktusi na prozoruMišljenje da kaktusi ne trebaju skrb više je stereotip nego stvarnost. Unatoč svojoj relativnoj nepretencioznosti, ove trnovite biljke i dalje zahtijevaju minimalnu pozornost vlasnika. To je osobito važno ako želite kaktus cvjetati. Ako se to ne dogodi tijekom dugog vremenskog razdoblja, to znači da biljka nije bila zbrinuta. Dakle, kako se ispravno brinuti za kaktus? Pokušat ćemo detaljnije odgovoriti na ovo pitanje.

Zanimljive činjenice o kaktusima

jedinstvene kaktuseKaktusi pripadaju obitelji višegodišnjih biljaka cvjetanja. Vjeruje se da su se pojavili kao rezultat evolucije prije oko 30-35 milijuna godina. Međutim, nema točnih informacija o tome, jer znanstvenici nisu uspjeli pronaći fosilne ostatke ove biljke. Kaktusi su uvijek bili korišteni u unutrašnjosti kuće. Najčešće su služili kao domaćini. Zanimljivo je da mnoge pasmine pasa ne podnose susjedstvo s ovom biljkom.

Kako napraviti prijenos?

presaditi kaktus u prostrani lonacMnogi su ljudi zainteresirani za pitanje kako se brinuti za kaktuse nakon transplantacije. Prije svega treba uzeti u obzir da je poželjno to raditi svake godine, ali samo dok biljka ostaje mlada. U budućnosti, transplantacija mu može štetiti, pa se obavlja samo kada je to potrebno. Premjestite kaktus poželjno u proljeće, svaki put kad koristite posudu veće veličine.male transplantacije kaktusa

Kaktusi: kućna njega, fotografije i savjeti

cvjeta kaktusZa ovu biljku najbolje je odabrati najviše osvijetljeno mjesto u kući. Ovo pravilo posebno je važno zimi, kada nema dovoljno prirodnog svjetla. Međutim, potrebno je izbjeći izravnu sunčevu svjetlost u najtoplijim mjesecima.

Glavni uvjet koji se mora osigurati za normalno zimovanje svih vrsta kaktusa je relativno niska temperatura. Stupci termometra trebali bi se mijenjati u rasponu od +5 do +13 ° C. S takvom suhom i hladnom atmosferom rast raste, što je ujedno i jamstvo formiranja cvijeća u budućnosti.

Zemljina koma mora se sastojati od mješavine koja uključuje:

  • list humusa;
  • kopnena zemlja;
  • (poželjno s velikim žitaricama).

ukras kaktusaSve ove komponente se dodaju u jednakim omjerima. Često se preporučuje i korištenje treseta ili slomljene opeke. Ako ne želite miješati sve sastojke mješavine zemlje, onda možete kupiti poseban tlo za kaktuse. Kao odvod možete koristiti male kamenje ili čak pjenu.

Nemojte prskati kaktus, čak ni ljeti. Jedina vrsta koja u određenoj mjeri podnosi taj proces je normalna, jest Cleistocactus. Bolje se ograničiti na svjež zrak – ovo je najpovoljnije okruženje za ovu biljku.

Kako se brinuti za kaktus kod kuće

različite kaktuse u jednom loncuKaktusi danas su među najpopularnijim zatvorenim biljkama koje cvjetaju. Mnogo toga ne nagađaju jer se u nepovoljnim uvjetima rijetko pojavljuju cvjetovi. Međutim, ako okružite njihovu pažnju i brigu, kaktusi će zasigurno ugoditi s pupoljcima. Ako ste se pitali kako se brinuti za kaktuse, tako da cvatu, onda biste trebali obratiti pozornost na sljedeće preporuke.

Većina vrsta ove biljke u stanju je cvatu već u ranoj dobi, ali postoje i oni koji se pripreme za ovaj proces dovoljno dugo, na primjer, bodljikave kruške i terezije. Glavna stvar koja je potrebna za to je stvoriti uvjete koji su što bliže njihovom prirodnom okruženju.

Najčešće su kaktusi prekriveni pupoljkom u dobi od tri ili četiri godine. Taj fenomen se ponavlja svake godine, posebno u proljetnom razdoblju. Zbog kompaktnosti ove biljke na jednoj prozorskoj pragu, možete sakupiti cijelu zbirku različitih sorti koje cvjetaju u različito doba godine. Takva generacija uključuje:

  1. Gymnocalycium.kaktus gimnokalitsium
  2. Kaktusa Mammillaria.kaktus mammilia
  3. Rebutia.kaktus rebutia
  4. Echinopsis.kaktus echinopsis
  5. Notocactus.Notocactus

Posebnost njihovog cvjetanja leži u činjenici da se gotovo svi cvjetovi kaktusa pojavljuju samo na novom rastu. Da bi izazvali taj proces, ljeti treba pažljivu njegu biljke. Zimi je poželjno ostaviti ga na miru. Tajna također leži u činjenici da malo uske sposobnosti bolje “objašnjavaju” biljke, da je vrijeme da cvjetaju.

Kako voditi kaktus?

kaktus skrbIskusni uzgajivači se slažu da je pravilna briga za kaktuse umjereno zalijevanje. Bolje ih je napuniti nego ličiti. Da bi se to postiglo, poželjno je koristiti meku, stajaću vodu čije temperaturu nije manja od 30 ° C. Zalijevanje treba povećati samo u proljetnom razdoblju do kraja ljeta.

U obilju zalijevanja, svi kaktusi trebaju samo razdoblje aktivnog rasta. U ovom trenutku zemlja treba temeljito navlažiti. U jesen, zalijevanje se smanjuje, a zimi to biljka ne treba vlagu na sve.

Koliko često trebam voditi kaktus ostatak vremena? Tijekom razdoblja odmora poželjno je vodu biljka rijetko, samo kada se tlo suši u loncu.

Video o skrbi o kaktusima kod kuće