anemona u buketAnemoni, čije fotografije pokazuju ljepotu ovih biljaka, zastupljeni su sa 172 vrste. Ali raznolikost tih vrtnih cvjetova nije ograničena na ovu brojku: izvedene su mnoge vrste s izvornim izgledom. Oni će ukrasiti sve cvjetne grede i zemljište.

Drugi naziv je anemon – anemon, ili “Kći vjetrova”: to znači naziv biljaka s grčkog jezika. Osjetljive latice cvijeća počinju mučiti na najmanji udarac, glatko lepršavši na svojim dugim i tankim peduncle.

Anemone hibrid (Anemone × hybrida)

Hibridni anemoni – vrsta umjetno stvorena od strane uzgajivača cvjetnih uzgajivača za uporabu u dizajnu krajolika. Dobiveni su prelaskom japanske sorte s Anemone vitifolia.

Primjeri sorti:

 1. “Kraljica Charlotte” (“Queen Charlotte”) s polu-dvostrukim cvjetovima intenzivne ružičaste boje.anonimna hibridna kraljica charlottea
 2. ‘Časni Jobert’ s bijelim laticama.anonimni hibridni honorin
 3. ‘Rosenschale’, čije stabljike dostižu visinu od 60-85 cm, ima velike ružičaste cvjetove.anemone hibridni rosenschale

Cvjetanje većine vrsta ove vrste javlja se u rujnu-listopadu, a završava samo s početkom konstantnih prehlada.

Anemone nemorosa

šuma hrasta lužnjakaOva se sorta također naziva “bijela” u prirodnoj boji latica. Na temelju biljnih sorti s drugim bojama su također izvedeni: ružičasto, ljubičasto, plavkasto. Struktura cvijeta može biti jednostavna ili polu-dvostruka. Visina stabljika je mala – samo 20-30 cm, a promjer cvjetova ne prelazi 3,5 cm.

U proljeće cvjetaju cvjetovi hrasta lužnjaka – gotovo odmah nakon snijega. Razdoblje cvatnje traje gotovo cijeli mjesec. Već u lipnju lišće počinje da dobije žutu boju, a do visine ljeta posve suši. Vrste se umnožavaju sjemenkama, ali zbog njihovog lošeg očuvanja često se koristi grmovi. Možete cijeniti skromnu ljepotu i značajke ovog anemona s fotografije.

Šume hrasta lužnjaka imaju važnu prednost – nepretencioznost u srednjoj i klimatskoj klimi. “Povijesna” domovina biljke je šuma središnje Rusije, gdje se može vidjeti u proljetnoj šumi. Stoga, u vrtu, bijeli anemon raste bez poteškoća: dovoljno ga je posaditi u zamračenom kutu jer je u prirodi ispod krošnje stabala. Također voli vlagu.

Druga značajka sorte je jaka grananja rizoma. Ako ne nadzirete proces rasta, uskoro će hrast lučica poplaviti golem teritorij u vrtu. Također se preporučuje skidanje starih cvjetova, kako se ne bi pogoršalo situacija samoizgradnjom.

Postoje umjetno uzgojene sorte:

 • ‘Alba Plena’ – bijeli cvijet bijele boje;anemone hrast grove alba plena
 • ‘Allenii’ je rijetka sorta s plavkastim laticama koje su ružičaste boje;anemone hrastove grožđe allenii
 • ‘Robinsoniana’ s bojom od jarke boje.anemone Robinsoniana

Related  Uzgojivači na otvorenom polju iz sjemena

Okrunjena (Anemone coronaria)

anemon krunuAnemonska kruna je možda najpopularnija biljna sorta koja se koristi za vrtnu cvjećarstvo. Paleta nijansi i raznolikost strukture cvijeća zadivljuju maštu. Na temelju ove vrste izvode se sorte s visokim ukrasnim svojstvima. Istina, briga za takvim cvijetom zahtijeva malo znanja i pažnje, ali pridržavanje pravila pomoći će da bude vrhunac vrta.

Biljka preferira tla uz dodatak vapna.

Promjer cvijeta može doseći promjer 8 cm. Ova vrsta voli topla klima (njegova rodna kuća je mediteranska), koja raste do 45 cm u visinu, ali u srednjem pojasu klimatskim uvjetima ne prelazi 20 cm. To anemona se uzgaja kao jednogodišnja ili koristiti posebne događaje (sklonište, iskopavanje gomolja) za spremanje sljedeći godine.

Sve biljne sorte podijeljene su u dvije velike skupine:

 • anemone crown dekan (‘De caen’) s jednostavnom strukturom cvijeta;anemon kruna de chana
 • anemon St. Bridget (‘St. Brigid’) s pola i dvostrukom.anemone sept brigitte

Ako ne sakapate gomolje zimi ili ih posadite u jesen, cvatnja će započeti krajem svibnja ili početkom ljeta (ovisno o vremenskim uvjetima). U proljeće sadnja se događa usred ljeta i nije baš izražajna, a izgled pupova podudara se s dolaskom mraza.

Popularne vrste:

 1. Anemone “Admiral” s grimiznim bojama s mekim izlazom iz perla i smaragdnim lišćem. Visina postrojenja je oko 20 cm.
 2. Fokker, koji ima ljubičasto-plave latice. Srednji cvijet je neobična mraka, gotovo crna. Ima polu-dvostruku strukturu i luksuzno izgleda na cvjetnom postelju.anemone mr. Fokker
 3. Anemon “Gospodin poručnik” je učinkovita biljka s dvostrukim cvjetovima. Njihova boja je plava, zasićena od one “gospodina Fokkera” i istog tamnog srednjeg. Raznolikost se dobro kombinira s drugim cvjetovima u vrtu i ne utječe na njih.poručnik
 4. “Bicolor” – može se pohvaliti izvornim bijelim laticama. Svijetlo ljubičasto trake prolaze oko svog središta.anemone bicolor
 5. “Holland” ima crvene cvjetove s bijelim središtem.
 6. Anemone “guverner” – druga sjajna raznolikost, obojana u grimizu.guverner anemona Karakterizira ga visoka mahrovost i bijela boja latica na svojoj bazi. Biljka ima više bujnih, crnih stabljika.
 7. ‘Sylphide’ je grimizna sorta.
 8. Anemone “De Kaen” Mix – pogodna za one koji žele diverzificirati svoje cvjetne krevete u raspršenju jakih boja. Njihova boja može biti varijabilna: od svjetlosti do tamno zasićene.
 9. Anemone “Mount Everest” – biljka s urednim bojama povećanog frotira. Brojne latice, sakupljene gotovo u obliku kugle, imaju svijetlo zlatno sredstvo.Anemone Mount Everest Oni su obojani bijeli.

Related  Bilo da je moguće za hranjenje mama postoji voda-dinja?

Šuma (Anemone sylvestris)

anemone šuma u vrtuOvaj anemon je višegodišnji, jer se osjeća dobro u umjerenoj klimi i dobro podnosi zimsku hladnoću. Ona voli lakše tlo. Proširuje se brzo, stvarajući paperjast jastučići zelenog lišća. Visina biljke varira od 25 do 50 cm, a blago naborajuće cvjetove su male (3 do 5 cm), obojane u bijeloj boji. Oni ukrašavaju mjesto krajem svibnja ili početkom lipnja, a razdoblje cvjetanja traje 2-3 tjedna.

Šumska šuma cvate dulje u sjeni nego na otvorenom prostoru.

Umjetno proizvedene vrste biljaka s većim (oko 8 cm u promjeru) i dvostruke boje.

Nježan (Anemone blanda)

Biljke su minijaturne: oni se podižu samo 5-10 cm iznad tla. Cvjetovi poput kamilice pojavljuju se u proljeće 2-3 tjedna. Raste u sunčanim i polusjenim područjima. Boja anemona plave boje je raznovrsna.

Popularne vrste:

 1. “Charmer” s tamno ružičastim, gotovo ljubičastim laticama.
 2. “Pink Star” ili “Pink Star”, zapažen je za osjetljive cvjetove lavande s ružičastom bojom.
 3. Anemone “Blue Shades” obojana je u blagu plavu, što se ogleda u nazivu sorte: prevodi se kao “plava sjena”. Popularna biljka s skromnim, ali šarmantnim izgledom.anemone blues trese
 4. “Radar” je vrsta vrtova s ​​ljubičastim laticama.
 5. “Violet Star” ima dvobojnu boju: bijeli centar je u skladu s glavnim ametistskim tonom.anemon ljubičasta zvijezda

Hubei (Anemone hupehensis)

Anemone HubeiVlasulje Hubei Provincial visina kreće se od 50 do 120 cm, cvjetovi ne razlikuju veliku veličinu. – promjer oko 5-7 cm, ali izgleda vrlo uredan i pametan. Oni ukrašavaju grm 2 mjeseca: kolovoz i rujan.

Popularne vrste:

 1. “Kriemhilde”, lijepo raste u polusjenjenim mjestima. Cvjetovi su polu-dvostruko, obojani u bogatom ružičastom ljubičastom.
 2. “Splendens” je crvena raznolikost.anemone splendens
 3. „Charm rujna” – visoka biljka, potječe iz Engleske, u dobrim uvjetima, dosegnuvši 1,2 m za oblaganje blijedo ružičasta, s laganim gradijenta prijelaz iz gotovo bijele ivica do točke zasićenja ..anemon šarm rujna

Related  Opis popularnih vrsta stromanta

Japanski (Anemone japonica)

Japanski anemonAnemone Japanese je mali grm čija visina ne prelazi 40 cm, s lišćem tamne boje. Boja latica je raznovrsna. Cvjetovi su grupirani u cvjetovima. Anemone japonica tijekom botaničkog istraživanja preimenovana je u Anemone hupehensis, a danas mu je ime Anemone scabiosa.

Cvjetni anemoni u prirodnom području rasta su višegodišnji, au srednjem remenu ne može izdržati zimske mrazove. No, vrtlari ih vole za lijepim i obilnim cvjetanjem, iako kratkotrajnim. Uzgoj biljke zahtijeva pažnju, iako nije osobito teško. Glavna stvar je odabrati prikladno mjesto za to, ovisno o sklonostima svake vrste.

Zanimljivo o anemonima – video