anemona u buketAnemoni, čije fotografije pokazuju ljepotu ovih biljaka, zastupljeni su sa 172 vrste. Ali raznolikost tih vrtnih cvjetova nije ograničena na ovu brojku: izvedene su mnoge vrste s izvornim izgledom. Oni će ukrasiti sve cvjetne grede i zemljište.

Drugi naziv je anemon – anemon, ili “Kći vjetrova”: to znači naziv biljaka s grčkog jezika. Osjetljive latice cvijeća počinju mučiti na najmanji udarac, glatko lepršavši na svojim dugim i tankim peduncle.

Anemone hibrid (Anemone × hybrida)

Hibridni anemoni – vrsta umjetno stvorena od strane uzgajivača cvjetnih uzgajivača za uporabu u dizajnu krajolika. Dobiveni su prelaskom japanske sorte s Anemone vitifolia.

Primjeri sorti:

 1. “Kraljica Charlotte” (“Queen Charlotte”) s polu-dvostrukim cvjetovima intenzivne ružičaste boje.anonimna hibridna kraljica charlottea
 2. ‘Časni Jobert’ s bijelim laticama.anonimni hibridni honorin
 3. ‘Rosenschale’, čije stabljike dostižu visinu od 60-85 cm, ima velike ružičaste cvjetove.anemone hibridni rosenschale

Cvjetanje većine vrsta ove vrste javlja se u rujnu-listopadu, a završava samo s početkom konstantnih prehlada.

Anemone nemorosa

šuma hrasta lužnjakaOva se sorta također naziva “bijela” u prirodnoj boji latica. Na temelju biljnih sorti s drugim bojama su također izvedeni: ružičasto, ljubičasto, plavkasto. Struktura cvijeta može biti jednostavna ili polu-dvostruka. Visina stabljika je mala – samo 20-30 cm, a promjer cvjetova ne prelazi 3,5 cm.

U proljeće cvjetaju cvjetovi hrasta lužnjaka – gotovo odmah nakon snijega. Razdoblje cvatnje traje gotovo cijeli mjesec. Već u lipnju lišće počinje da dobije žutu boju, a do visine ljeta posve suši. Vrste se umnožavaju sjemenkama, ali zbog njihovog lošeg očuvanja često se koristi grmovi. Možete cijeniti skromnu ljepotu i značajke ovog anemona s fotografije.

Šume hrasta lužnjaka imaju važnu prednost – nepretencioznost u srednjoj i klimatskoj klimi. “Povijesna” domovina biljke je šuma središnje Rusije, gdje se može vidjeti u proljetnoj šumi. Stoga, u vrtu, bijeli anemon raste bez poteškoća: dovoljno ga je posaditi u zamračenom kutu jer je u prirodi ispod krošnje stabala. Također voli vlagu.

Druga značajka sorte je jaka grananja rizoma. Ako ne nadzirete proces rasta, uskoro će hrast lučica poplaviti golem teritorij u vrtu. Također se preporučuje skidanje starih cvjetova, kako se ne bi pogoršalo situacija samoizgradnjom.

Postoje umjetno uzgojene sorte:

 • ‘Alba Plena’ – bijeli cvijet bijele boje;anemone hrast grove alba plena
 • ‘Allenii’ je rijetka sorta s plavkastim laticama koje su ružičaste boje;anemone hrastove grožđe allenii
 • ‘Robinsoniana’ s bojom od jarke boje.anemone Robinsoniana

Okrunjena (Anemone coronaria)

anemon krunuAnemonska kruna je možda najpopularnija biljna sorta koja se koristi za vrtnu cvjećarstvo. Paleta nijansi i raznolikost strukture cvijeća zadivljuju maštu. Na temelju ove vrste izvode se sorte s visokim ukrasnim svojstvima. Istina, briga za takvim cvijetom zahtijeva malo znanja i pažnje, ali pridržavanje pravila pomoći će da bude vrhunac vrta.

Biljka preferira tla uz dodatak vapna.

Promjer cvijeta može doseći promjer 8 cm. Ova vrsta voli topla klima (njegova rodna kuća je mediteranska), koja raste do 45 cm u visinu, ali u srednjem pojasu klimatskim uvjetima ne prelazi 20 cm. To anemona se uzgaja kao jednogodišnja ili koristiti posebne događaje (sklonište, iskopavanje gomolja) za spremanje sljedeći godine.

Sve biljne sorte podijeljene su u dvije velike skupine:

 • anemone crown dekan (‘De caen’) s jednostavnom strukturom cvijeta;anemon kruna de chana
 • anemon St. Bridget (‘St. Brigid’) s pola i dvostrukom.anemone sept brigitte

Ako ne sakapate gomolje zimi ili ih posadite u jesen, cvatnja će započeti krajem svibnja ili početkom ljeta (ovisno o vremenskim uvjetima). U proljeće sadnja se događa usred ljeta i nije baš izražajna, a izgled pupova podudara se s dolaskom mraza.

Popularne vrste:

 1. Anemone “Admiral” s grimiznim bojama s mekim izlazom iz perla i smaragdnim lišćem. Visina postrojenja je oko 20 cm.
 2. Fokker, koji ima ljubičasto-plave latice. Srednji cvijet je neobična mraka, gotovo crna. Ima polu-dvostruku strukturu i luksuzno izgleda na cvjetnom postelju.anemone mr. Fokker
 3. Anemon “Gospodin poručnik” je učinkovita biljka s dvostrukim cvjetovima. Njihova boja je plava, zasićena od one “gospodina Fokkera” i istog tamnog srednjeg. Raznolikost se dobro kombinira s drugim cvjetovima u vrtu i ne utječe na njih.poručnik
 4. “Bicolor” – može se pohvaliti izvornim bijelim laticama. Svijetlo ljubičasto trake prolaze oko svog središta.anemone bicolor
 5. “Holland” ima crvene cvjetove s bijelim središtem.
 6. Anemone “guverner” – druga sjajna raznolikost, obojana u grimizu.guverner anemona Karakterizira ga visoka mahrovost i bijela boja latica na svojoj bazi. Biljka ima više bujnih, crnih stabljika.
 7. ‘Sylphide’ je grimizna sorta.
 8. Anemone “De Kaen” Mix – pogodna za one koji žele diverzificirati svoje cvjetne krevete u raspršenju jakih boja. Njihova boja može biti varijabilna: od svjetlosti do tamno zasićene.
 9. Anemone “Mount Everest” – biljka s urednim bojama povećanog frotira. Brojne latice, sakupljene gotovo u obliku kugle, imaju svijetlo zlatno sredstvo.Anemone Mount Everest Oni su obojani bijeli.

Šuma (Anemone sylvestris)

anemone šuma u vrtuOvaj anemon je višegodišnji, jer se osjeća dobro u umjerenoj klimi i dobro podnosi zimsku hladnoću. Ona voli lakše tlo. Proširuje se brzo, stvarajući paperjast jastučići zelenog lišća. Visina biljke varira od 25 do 50 cm, a blago naborajuće cvjetove su male (3 do 5 cm), obojane u bijeloj boji. Oni ukrašavaju mjesto krajem svibnja ili početkom lipnja, a razdoblje cvjetanja traje 2-3 tjedna.

Šumska šuma cvate dulje u sjeni nego na otvorenom prostoru.

Umjetno proizvedene vrste biljaka s većim (oko 8 cm u promjeru) i dvostruke boje.

Nježan (Anemone blanda)

Biljke su minijaturne: oni se podižu samo 5-10 cm iznad tla. Cvjetovi poput kamilice pojavljuju se u proljeće 2-3 tjedna. Raste u sunčanim i polusjenim područjima. Boja anemona plave boje je raznovrsna.

Popularne vrste:

 1. “Charmer” s tamno ružičastim, gotovo ljubičastim laticama.
 2. “Pink Star” ili “Pink Star”, zapažen je za osjetljive cvjetove lavande s ružičastom bojom.
 3. Anemone “Blue Shades” obojana je u blagu plavu, što se ogleda u nazivu sorte: prevodi se kao “plava sjena”. Popularna biljka s skromnim, ali šarmantnim izgledom.anemone blues trese
 4. “Radar” je vrsta vrtova s ​​ljubičastim laticama.
 5. “Violet Star” ima dvobojnu boju: bijeli centar je u skladu s glavnim ametistskim tonom.anemon ljubičasta zvijezda

Hubei (Anemone hupehensis)

Anemone HubeiVlasulje Hubei Provincial visina kreće se od 50 do 120 cm, cvjetovi ne razlikuju veliku veličinu. – promjer oko 5-7 cm, ali izgleda vrlo uredan i pametan. Oni ukrašavaju grm 2 mjeseca: kolovoz i rujan.

Popularne vrste:

 1. “Kriemhilde”, lijepo raste u polusjenjenim mjestima. Cvjetovi su polu-dvostruko, obojani u bogatom ružičastom ljubičastom.
 2. “Splendens” je crvena raznolikost.anemone splendens
 3. „Charm rujna” – visoka biljka, potječe iz Engleske, u dobrim uvjetima, dosegnuvši 1,2 m za oblaganje blijedo ružičasta, s laganim gradijenta prijelaz iz gotovo bijele ivica do točke zasićenja ..anemon šarm rujna

Japanski (Anemone japonica)

Japanski anemonAnemone Japanese je mali grm čija visina ne prelazi 40 cm, s lišćem tamne boje. Boja latica je raznovrsna. Cvjetovi su grupirani u cvjetovima. Anemone japonica tijekom botaničkog istraživanja preimenovana je u Anemone hupehensis, a danas mu je ime Anemone scabiosa.

Cvjetni anemoni u prirodnom području rasta su višegodišnji, au srednjem remenu ne može izdržati zimske mrazove. No, vrtlari ih vole za lijepim i obilnim cvjetanjem, iako kratkotrajnim. Uzgoj biljke zahtijeva pažnju, iako nije osobito teško. Glavna stvar je odabrati prikladno mjesto za to, ovisno o sklonostima svake vrste.

Zanimljivo o anemonima – video