ružmarin na otvorenomRosemary je aromatski začin koji se koristi za pripremu mesa, ribe i povrća. Možete kupiti začine u mnogim supermarketima i trgovinama začina, ali ćemo govoriti o zanimljivijem pouku – neovisnom ružmarinu koja raste na otvorenom.

Kako biljka?

Rosemary se može uzgajati na tri načina:

  • sjemena;
  • reznice.

Izbor metode sadnje ovisi o osobnim željama vrtlara. U svakom slučaju, uz pravilnu sadnju i njegu ružmarinom u otvorenom polju će biti u mogućnosti da rastu divne grmlje do 150 cm. Jedina je razlika u tome koliko vremena i truda bit će utrošeno za uzgoj.

Uzgoj kroz sjetvu

Rosemary sjemenaSjemenke ružmarina zasađene su u veljači-početkom ožujka u malim posudama s tlom.

Sadnja sjemena izravno na otvorenom terenu ne može biti, jer je temperatura zraka u određeno doba godine, u pravilu, još uvijek previše hladno.

Prije sadnje, poželjno je natopiti sjeme za jedan dan u vodi, jer obično ići tvrdo i dugo. Potrebno je pažljivo posaditi svako sjeme odvojeno, ravnomjerno raspoređujući ružmarin oko perimetra spremnika. Tako će posaditi više sjemena.

izbojci sjemena ružmarinaSjeme obično pada za 6-8 tjedana, ali, ovisno o proizvođaču, vrijeme može biti nešto veće ili nešto manje. Nemojte žuriti ako se sjeme ne odlazi dugo. Uzgoj ružmarina iz sjemena je okupacija za pacijenta.

Rezultirajući grmovi trebaju biti zasađeni u vrtu ili u vrtu da im daju više mjesta za rast.

Rosemary pomoću reznica

reznice ružmarinaUzgoj ružmarina u otvorenim tlocrkama traje manje vremena, pa ako je moguće odrezati grančicu od odrasle biljke – bolje je koristiti. Donje lišće ružmarina iz reznica treba odrezati, ostavljajući samo nekoliko listova na vrhu grane. Pripremljene reznice stavljaju u vodu do stvaranja korijenskog sustava, koji se javlja nakon 3-4 tjedna. Tekućina treba stalno pokriti oko jedne trećine duljine reznica.

Bolje je koristiti filtriranu vodu iz prirodnih izvora, ali ne i vodu iz slavine.

Spremni ružmarinški grmovi u posudama mogu se kupiti u trgovinama. Takva biljka već je spremna biti transplantirana u otvoreni teren. Gardener ne smije zaboraviti samo na dopuštenu temperaturu za rast biljaka (najmanje 10 stupnjeva Celzija). Uzgoj ružmarina na otvorenom terenu u Ukrajini prihvatljiv je od ožujka.

Related  Vrste impatiens i skrb za biljka kod kuće

U tlu možete dodati pijesak, treset (samo neutraliziran), kao i kompost i gnojiva. Kao i mnoge druge biljke, ružmarin ljubi labav tlo.

Vrijeme iskrcaja

sadnica ružmarina je spremna za presađivanjeU umjerenoj klimi, moguće je rasti ružmarin na otvorenom od sredine proljeća, kada temperatura tla nije niža od 5-10 stupnjeva Celzijusa. U sjevernim krajevima Rusije, pogotovo na dalekom sjeveru, ružmarin transplantiraju u tlo ne smisla, jer od karakteristika klimatskih, tako da je bolje da rastu biljke u velikim posudama u staklenicima ili plastenicima.

presađivanje ružmarina u otvoreni terenTreba imati na umu da na temperaturi od -5 stupnjeva Celzijusa, ružmarina propada i biljka biljka u razdobljima kad se toplo vrijeme može drastično promijeniti, neprihvatljivo je. Dakle, rastući ružmarin na otvorenom u predgrađu bolje je prakticirati nakon 20. travnja.

Rosemary stalno raste tijekom cijele godine. Razdoblja aktivnosti rasta variraju ovisno o uvjetima rasta i sezonalnosti.

Cirkumcizija i njega

ruzmarinPostoji nekoliko osnovnih načela sadnje i brige za ružmarin u vrtu:

  1. Ne trebate previše trošiti biljku, jer ne voli stagnaciju vlage. U kišnoj sezoni, ne možete se brinuti ni za zalijevanje.
  2. Obrežite grmlje da biste skinuli vrh stabljike, tako da su još više proliferiraju.
  3. Sadržaj ružmarina je poželjan na sunčanoj strani, budući da biljka jako voli sunce.

zimovanje

ružmarin u loncimaAko se uzgaja na otvorenom, ružmarin neće preživjeti zimu. Korijenski sustav biljke počinje zamrzavati na početku prvog mraza, tako da se zimske grmlje moraju presaditi u lonce.

Držite ružmarin u hladnom vremenu je bolje u hladnim sobama s prosječnom temperaturom od 10-15 stupnjeva Celzijusa. Dakle, za zimske grmlje može se prevoziti u podrum ili sobu bez grijanja ili s minimalnim grijanjem. Ako držite biljku u prikladnim uvjetima, nema mogućnosti, možete ga staviti u dnevnu sobu. Na sobnoj temperaturi, ružmarin može uspješno preživjeti zimu. Opet, rastući ružmarin na otvorenom terenu u području Rostova može započeti već od prvog travnja.Rosemary cvijeće

Ako zimi pohranite grmlje u najprikladnije uvjete, u veljači i ožujku cvjetat će se s lijepim plavim cvjetovima.

Rosemary je višegodišnja biljka. Uz pravilnu njegu, ružmarin će dugo zadržati svoj začinjeni ukus i miris, ali ako se podaci iz preporuka članka ne ispune, bit će skloni bolestima i mogu umrijeti.

Related  Zašto Benjamin Ficus ne raste? Tražite odgovore

Video o uzgoju i reprodukciji ružmarina