vrba koraŽbuka kore, ljekovita svojstva i kontraindikacije koje su uvijek bile poznate, aktivno preporučuje narodna medicina. Bijela vrba, također poznata kao vrba, odnosi se na broj višegodišnjih stabala (obitelj Iowa). Njegova kora ima karakterističnu sivkastu nijansu, a krunica se razlikuje u širenju polukuglastog oblika.

Kada se sakuplja vrba vrba?

kora vrba koreČesto, za ljekovite svrhe, to je kora koja se koristi, a manje rijetko lišće. Za pripremu kora pogodno je razdoblje ranog proljeća. Od nje se pripremaju infuzije i dekocije za terapijske i preventivne učinke na različite bolesti.

Korska ljekovita svojstva i kontraindikacije imaju puno, tako da prije korištenja ovog lijeka vrijedi paziti na njegovu bezopasnost tijelu. Sirovine za liječenje određenih bolesti prikupljaju se iz stabala koja su već navršila 6 godina.

Žetva kore vrba ima neke nijanse koje mnogi ne znaju. Nemojte sakupljati medicinske sirovine sa svih stabala koje ćete naći. Ovaj proces negativno utječe na rast vrba, pa je poželjno napraviti praznine u umjerenom iznosu. To će spasiti stanovništvo stabala u određenom području, pa ćete stoga uvijek imati priliku prikupiti novu seriju lijekova.

Svojstva i sastav žbuke vrba

kora vrba za kuhanje tinktura i dekocijaU koru vrba, ljekovita svojstva i kontraindikacije aktivno se izražavaju, što je posljedica kemijskog sastava ovog stabla. Kora je zasićena supstancom zvanim glikozid, salicin. Jedinstveno je u svojim svojstvima prirodna komponenta, koju je njemački znanstvenik Buchner otkrio početkom 19. stoljeća.

Malo kasnije, talijanski profesor uspio izolirati tvar «Salix» – poznati salicilna kiselina. To je na toj osnovi u službenoj medicini pojavio već upoznati sa svim lijekovima – aspirin. Trenutno, međutim, salicilna kiselina proizvodi umjetni način, budući da njegova ekstrakt iz kore vrbe (bijele vrbe) – vrlo skup proces.

To je prisutnost ove tvari u koru koja objašnjava blagotvorno djelovanje vrba. Dakle, kada uzimanje salicina u obliku tinkture ili dekocija u ljudskom tijelu počinje proizvoditi salicilnu kiselinu. Njezin je utjecaj manje štetan od učinaka sintetskih aspirina. Kao što pokazuje istraživanje, njegov dugi prijem negativno utječe na probavni sustav.

Korisna svojstva kore vrba

u koru vrba je salicinPrirodni salicin se koristi kao:

 1. Anestetik.
 2. Hemostat.
 3. Diuretik.
 4. Antipiretik.
 5. Anthelmintik.
 6. Protuupalni lijek.

Zbog toga se korača vrba preporučuje za sljedeće zdravstvene probleme:

 • prehlada;
 • bolesti mokraćnog mjehura, crijeva;
 • glavobolje;
 • bolest želuca;
 • unutarnje krvarenje;
 • menopauza.

Načini korištenja vrba (vrba)

vrijeme berbe za koru koreZa pripremu ljekovitog bujona preporučuje se sljedeći recept:

 1. Jednu žlicu kore vrbe treba popuniti kipućom vodom. U tu svrhu poželjno je koristiti emajlirane posude.
 2. Daljnju vodu i sirovine treba kuhati još pola sata, koristeći metodu “vodena kupelj”.
 3. Juha treba filtrirati još u vrućem stanju.
 4. Dalje u njemu potrebno je uliti još uvijek kuhanu vodu (početni volumen).
 5. Lijek se uzima nekoliko puta dnevno, jednu žlicu pola sata prije jela.

Uz pomoć salicina također se aktivno liječi upala zglobova. Zahvaljujući protuupalnom učinku, kore vrba koristi se u liječenju reumatizma, osteoartritisa i gihta. Šuga se koristi u narodnoj medicini za bolesti kao što su aritmija, proljev, žutica, kao i problemi usne šupljine.

trudnice žbuka vrba je kontraindiciranaPoput većine lijekova, vrlo je obeshrabreno koristiti dekocija iz kore vrba ženama koje nose fetus, kao i djeci mlađoj od 16 godina. Kontraindikacija za prijem može biti i pojedinačna netolerancija ovog lijeka. Prije uporabe u medicinske svrhe, vrijedi konzultirajte s liječnikom.

Video o ljekovitim svojstvima kore vrba