calla EliottaDvije vrste callas savršeno su prilagođene našim širinama: gomoljasto i rižoto. Ako slijedite jednostavna pravila uzgoja callas, sadnja i njegu na otvorenom terenu iza njega će dovesti do pojave lijepih cvjetova. Egzotična biljka će vam molim najmanje mjesec dana – to je koliko calla cvijeća.

Priprema gomolja za sadnju

priprema gomolja za calla na sadnjuPrije slijetanja calla na otvorenom terenu, priprema za koje počinje u veljači i ožujku, gomolji callas treba pohraniti u hladnjak. Da bi ih držali u dobrom stanju, zamotajte gomolje s običnim papirom i stavite ih u plastičnu vrećicu. Da biste spriječili stagnaciju zraka, napravite nekoliko rupe u vrećici.

Spremni za sadnju gomolja, provjerite znakove propadanja. Ako se ipak pojave, površina gomolja mora se očistiti nožem sve do pojave zdravih tkiva. Da bi gomila elastična ponovno, držite ih u vlažnoj krpici.

Za zaštitu callusa od gljivičnih infekcija možete odmah prije sadnje, tretirati gomolje s fungicidom (na primjer, Vitaros ili Fundazol).

Preporučljivo je da biljka calla ne odmah na otvorenom terenu, ali u loncima s pripremljenom smjesom tla – tako da će manje bolno preživjeti slijetanje. Tlo bi trebalo sastojati od mješavine komposta ili humusa s tresetom, vrtnim tlom i pijeskom. Dubina sadnje je oko 2 cm od površine gomolja.

pozovite calla u kennuluCalla dobro podnosi promjene temperature, tako da se u proljetnim posudama može staviti izravno na prozorčić. Nemojte zaboraviti vodu gomolja nakon sadnje, ali je poželjno da to učinite pažljivo, kako ne bi zamaglili gornji sloj zemlje. Za uspješan razvoj biljke, gnojidba mineralnim gnojivima je poželjna svaka 2 tjedna.

proklijala gomolja callasAko primijetite da korijeni calla počnu probiti na površinu, stavite još 2-3 cm zemlje u lonac.

Kada i gdje saditi callas na web mjestu?

Kada saditi calla na otvorenom polju? Najbolje je izvesti sadnju u proljeće, čim zadnji mraz ostavlja i temperatura ostane iznad 15 stupnjeva Celzijusa. Obično je ovo već početak ili sredina svibnja.

Zemljište za sadnju mora biti toplo i dostatno osvijetljeno. Također je pogodna i male penumbre – u njemu se biljke mogu razviti gotovo isto kao i na suncu. Provjerite da na mjestu slijetanja nema skica i jakih vjetrova, najbolje mjesto je mjesto s mekom mikroklima.

Bolje je ne posaditi calla i paziti na njih na otvorenom na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Iz toga se cvjetovi mogu trpjeti, a umjesto svijetlog cvjetnog vrta, jednostavno će raskošna vegetacija izaći.

Tlo je bolje odabrati ne neutralno, ali slabo kiselo. Top preljev se obavlja prije cvjetanja, nakon pojave cvjetova bolje je prestati oploditi krevet.

Related  Uzgoj peperomy kod kuće može biti vaš hobi

Značajke sadnje vrtne kale

sadnju gomolja u otvorenom tluBDa bi biljka calla i briga za njega na otvorenom polju bila uspješna, trebate slijediti neke preporuke:

  1. Ne morate napraviti previše duboke rupe za cvijeće. Rhizome ili gomolji treba lagano posipati slojem zemlje tako da se ne trune.
  2. Pokušajte ne oštetiti korijene, kada dobijete calla iz lonca. Korijeni su vrlo krhki, a nakon razbijanja ne rastu.
  3. Prvo, korijenski sustav se formira oko gomolja, a tek nakon toga calla izbacuje izbočinu. Dakle, ako je prošlo više od mjesec dana od sadnje, ne trebate se brinuti.
  4. Sadnja calla na otvorenom terenu u proljeće i briga o tome provodi se tek nakon što temperatura prestane padati ispod 15 stupnjeva.
  5. Najbolji način oplodnje poziva je uklanjanje gornjeg sloja zemlje od gomolja i zamjena hranjivim mješavinama od treseta, humusa i malog dijela pijeska.

Njega za Callas

calla HerculesAko pravilno brinete za mlade pozive, tada će cvatu već 1,5 mjeseca nakon slijetanja na mjestu. Čak i ako planirate callas na otvorenom terenu u Sibiru, brigu o njima i dobro odabranom mjestu pomoći će vam da dobijete lijep vrt cvijeća.

Jedna od prednosti callas je da ne morate dobiti dodatna sredstva protiv gljivica i drugih bolesti. Ove biljke gotovo nikada nisu bolesne, jer same se mogu nositi sa štetnicima.

U roku od 10-15 dana nakon sadnje poziva u otvoreni teren, briga o tome treba sadržavati odbijanje zalijevanja. To je učinjeno kako ne bi dopustili da se truli korjenasti sustav počne razvijati. Čak i nakon gomolja jaka, ne usmjeravajte vodeni mlaz izravno na njih, samo navlažite tlo oko biljke.

Hranjenje mineralnim gnojivima može se obaviti jednom u sezoni, a to će biti dovoljno da calla bude lijepo cvjetalo.

Related  Korist i štetu sok od repe

Čuvanje gomolja calla na otvorenom polju, zimovanje

iskopavanje gomoljaNjega za calla od sadnje do trenutka kada su peresvetut, je jednostavna. Međutim, čim dođe jesen, cvijeće treba pripremiti za zimovanje. Gombe zajedno s korijenima iskopavaju se prije prvog početka hladnoće. Učinite to pažljivo, tako da korijenski sustav nije oštećen.

Napustiti poziv na otvorenom terenu u Uralsu ili u Sibiru za zimu je nepoželjno: vjerojatno je da će samo nekoliko biljaka preživjeti mraz. Bolje je držati guljene, operirane i blago suhe gomolje na hladnom mjestu kod kuće, na primjer, u odjelu za povrće hladnjaka. Ako prije početka hladnog vremena calla lišća nije imala vremena da padne, nije potrebno odvojiti ih još dva tjedna, tako da su hranjive tvari prenesene u gomolje.

Ukratko,

  1. Bolje je posaditi calla ne pod direktnom sunčevom svjetlošću, ali u penumbri.
  2. Callas ne voli previše zalijevanja i gnojidbe – oplodnja se može obaviti samo jednom u sezoni.
  3. Dobro cvjetni callas u slabo kiseloj zemlji uz dodatak treseta i komposta.
  4. Važno je ne oštetiti korijenje tijekom transplantacije i ne presušivati ​​ih duboko u tlo.
  5. Garden calla ne zahtijeva dodatnu zaštitu od bolesti i svih vrsta štetnika. Samo gomolji mogu se tretirati fungicidom neposredno prije sadnje.

Callas u vrtu i apartmanu – video