Dendrobium orhideja u unutrašnjostiU rukama botaničara, a kasnije i obožavatelja egzotičnih kultura, dendrobium orhideja s južnih regija Azije pao je još od zore devetnaestog stoljeća. Do sada je opisano nekoliko desetaka vrsta tih spektakularnih biljaka, a oni su vrlo rijetki u prirodi, a neki se čak pripisuju ugroženoj flori.

Vrlo drugačija situacija s orhidejima, koja su posebno uzgojena ili aklimatizirana za uzgoj u zatvorenim uvjetima. Ovo je jedna od najpopularnijih biljaka iz obitelji orhideja. Drobnium plemenit priznat je omiljeni među cvjećarima, orhideja s moćnim sočnim izbojcima, svjetlo zelene eliptične lišće i lijepe mirisne cvjetove. Biljke ove vrste su prvi put dovedene u Stari svijet u prvoj polovici stoljeća prije posljednjeg. A za ljepotu dendrobi zaslužili su dodatni naziv vrste, u prijevodu što znači “plemeniti”, “izvrsni”, “poznati”.

Neobičan cvjetanje orhideja dendrobiumNo, osim vanjske atraktivnosti, ove orhideje imaju drugu prednost koju su cijenili ljubitelji biljaka u saksiji. Jednostavno se prilagođavaju sadržaju u sobi, a briga za orendid dendrobium kod kuće je pod vlastom snagom čak i neiskusnog entuzijasta.

Značajke dendrobija orhideja

Počinje svoj cvjetni dendrobium orhidejaOrendide dendrobium – to je uglavnom epifite, u prirodi koji ne nastanjuju na terenu, već vodeći život, vezan za trupce, korijenje i grane drvenastih biljaka. Orhideje ovog roda pripadaju sympodialnom tipu, tj. Formiraju nove listove rozete na rizome na bazi stare.

Dendrobium izbojci, na početku uspravni, i s produženim rastom postanja, prekriveni su eliptičnim ili linearnim lišćem. Tijekom svog života, u trajanju od 2 do 4 godine, pseudobulb dendrobija dostiže duljinu od jednog i pol metra, a potom je zabranjen i, dajući svoje kćeri, ispusti.

Cvjetne orhideje dendrobium nobilisU sinusima naizmjenično rastućih lišća formiraju se pupoljci cvata ili novi izbojci, koje se lako koriste za razmnožavanje reprodukcije orkide denbrobiuma. Cvjetovi su ujedinjeni u visokim cvjetnim rašemom, ovisno o vrsti i zrelosti biljke, od 5 do 20 korula može se otvoriti.

Related  Učenje rasta afričke prekrasne gerbere u vrtu iu sobi

Oblik cvjetova orhideja dendrobium nobilis i njihova jedinstvena paleta ne ostavljaju ni znalci ove kulture ravnodušnim. Danas možete pronaći i rasti u sobi biljke s bijelim, lila, naranče, pa čak i šarene cvjetove. Zato je ova vrsta najvrjednija za cvjećare cijeloga svijeta.

Koji su uvjeti za održavanje orhideja derribium nobilis i skrb kod kuće za predstavnike ovog jedinstvenog roda?

Uvjeti za uzgoj orhideja dendrobium

Dendrobium orhideja u staklenikuDolazeći u kuću iz trgovine, dendrobium nobil i orhideje blisko povezanih vrsta cvjetaju dobro i često su predstavljene novom vlasniku kao idealnom, potpuno neprincipijelnom. No, bez odgovarajuće brige za orendide dendrobium nobilis kod kuće, najvjerojatnije neće moći cvjetati opetovano i vjerojatno umrijeti.

Činjenica je da u staklenicima, gdje se biljke uzgajaju u komercijalne svrhe, koriste stimulatore rasta i gnojiva s dugim djelovanjem koje cvijeću daju hranjivim tvarima i snagama nekoliko mjeseci. Što će biljka prijeći u pogodne uvjete i osjećati brigu o uzgajivačima, to će više moći ugodno okruživati ​​ljude s nevjerojatnim cvjetanjem, u trajanju do 8 tjedana. (Pročitajte o Phalaenopsis orhideji i brinite o tome)

U prirodi, dendrobi su biljke s izraženom sezonalnošću. U svom razvojnom ciklusu postoje razdoblja aktivnog rasta, cvjetanja i dormancije. I za svaki takav vremenski period morat će stvoriti vlastite uvjete.

Uz dovoljno osvjetljenja orhideja, dendrobi se sviđa bujnom cvatuZa dendrobium, orhideje kišne šume trebate dugu, svijetlu, ali ne izravnu svjetlost. Kod kuće to se može učiniti na prozorima na jugu, jugoistočnom ili jugozapadnom smjeru. Na drugim mjestima kada se brine o orendidu dendrobium morat će se pobrinuti za umjetno osvjetljenje.

U toploj sezoni biljka lako podnosi vanjsko održavanje, balkon ili loggiu, važno je samo da temperatura ne pada ispod 10-12 ° C, a cvijet ne dobiva užarene sunčane zrake.

Ako biljka nema svjetlost, dendrobium signalizira nedostatak cvjetanja i tamnu sjenu lišća. Uz suvišak sunca, lišće svijetli, postaje žuto, au vrućoj sezoni ona nestaje.

Tijekom razdoblja aktivnog rasta tijekom ljetnih mjeseci, dendrobi se osjeća sjajno na 25 ° C tijekom dana i na 20 ° C noću. Vruće suho vrijeme uzrokuje usporavanje biljke i ponekad zaustavlja rast. U ovom trenutku nema dovoljno zalijevanja. Cvijet pozitivno reagira na navodnjavanje s toplom, pročišćenom vodom.Aktivni rast i cvjetanje orhideja dendrobi pada na ljetne mjesece

Related  Fotografije popularnih sorti odabira Sergea Salibe

S početkom jeseni, temperatura dana bi trebala biti 15-20 ° C, noću se zrak treba ohladiti na 7-12 ° C. Osvjetljenje u ovom trenutku ne mijenja, ali za cvjetanje cvijeta koji je u hladnoći trebao bi biti mnogo rjeđi. Ako je briga za orkide dervrobium, kao na fotografiji, kod kuće ispravno, potiče stvaranje cvjetnih pupova i rast pedunki. Čim postoje znakovi približavanja cvjetanja, lonac se prenosi na toplinu.

Postrojenje treba stvoriti uvjete visoke vlažnostiZa orhideje smještene u grijanoj sobi, važno je održavati ne samo temperaturni režim i voditi brigu o pravilnoj rasvjeti. Orchid dendrobium zahtijeva visoku vlažnost zraka. A ako ljeti biljka bude ugodna u prirodnim uvjetima, zimi je potrebno koristiti ovlaživače kućanstva ili staviti posudu na paletu s vlažnim šljunkom ili mahovinom.

Dendrobium: briga o orhidejima kod kuće

Da biljka obilno cvjetati i proširiti, dajući nove pseudo-žarulje, ona mora osjetiti stalnu brigu i podršku cvjećara. Njega za orendid dendrobium uključuje:

  • redovito zalijevanje;
  • top preljev;
  • navodnjavanje i tuširanje u posebno vrućim danima.

Pravilna njega je važan uvjet za bujno cvjetanjePosebno često zalijevanje biljke prima tijekom razdoblja cvatnje i rasta. Ali ovdje je potrebno uzeti u obzir da je stalna prisutnost u mokrom okolišu korijena orhideja neprihvatljiva. Podloga između navodnjavanja trebala bi se sušiti.

Najbolji način za vodu je uranjati u filtriranu vodu, temperatura koja je nekoliko stupnjeva toplija od okolnog zraka. Vlaženje tla može se kombinirati s gornjim presadom, dodavanjem tekućeg gnojiva za orhideju u vodu.

Poticanje cvjetanja može biti, regulirajući zalijevanje i protok do korijena hranjivih tvari. S kraja vegetacijske sezone, zalijevanje se smanjuje, a gornji preljev se potpuno otkazuje sve dok se cvjetni pupoljci ponovno ne pojavljuju na biljci. Rano obnavljanje dendrobiuma koji je uobičajen za ljetnu njegu orhideja ne aktivira razvoj pupova, već rast kćeri.

Related  Zapanjujuća svojstva ulja lavande

Transplantacija i reprodukcija orhideja dendrobium

Jedna vrsta dendrobija orhideja kod kućePoput drugih zatvorenih orhideja, dendrobium nije baš dobar za česte transplantacije, pa se taj postupak provodi ne više od 2-3 godine.

Transplantacija orhideja dendrobija je potrebna iz nekoliko razloga:

  • s rastom korijena, istiskivanjem podloge iz lonca;
  • kada otkriva truleži ili štetnike;
  • s pogoršanjem kvalitete i razgradnjom podloge unutar kontejnera.

Biljka treba posebna krupnozrnast tlo, koje se mogu kupiti u trgovini ili napraviti svoj vlastiti sa malim glinenim peleta, isjeckan mahovina, kokosovo vlakno, ugljen i kore od borova.

Suplementarna rozeta orhideja dendrobiumTransplantacija je izvrsna prilika za vegetativnu reprodukciju dendrobiumskih orhideja. Mlade biljke možete dobiti na dva načina:

  • koristite za slijetanje kćeri utičnica formirana na vrhu odrasle pseudobulb;
  • nakon što su dobivale klice s lateralnih pupova za spavanje u rezu na reznicama.

Ako je orhideja dovoljno velika, možete podijeliti grm. Ali u isto vrijeme u svakoj novoj biljci ostavite najmanje tri sočne pseudobule. Stari, izgubljeni elastičnosti izbojci su lošiji od korijena i dulje se prilagoditi.

Biljka daje bebeZa reznice orhideja, dendrobija i ukorijenjene u podlozi male ružice postavljene su uz stakleničke uvjete. U toplom svjetlu, biljke brzo stvaraju korijene za samostalan život. Procesi se mogu presaditi u zemlju, kada se pojavljuju nekoliko rizoma s duljinom od 3 do 5 cm.

Značajke njege za orendide dendrobium – video