zimzeleni notranji jasminJasmin se nanaša na zimzeleno curly ali pokončno grmičevje. Listi imajo preprosto triple ali čudno pavšalno konfiguracijo.

Cvet ima veliko redno obliko, sestavljeno v ščiti. Lahko je umbeliran ali samoten, apikalni ali stranski. Cvetni halo ima belo, rumeno, rdečkasto barvo.

Sorte rože

Jasmine ima več kot 200 vrst, od katerih jih množimo doma ali v rastlinjakih. Podrobneje se seznanimo z nekaterimi od njih.

Jasmin je velik-cvetel

velika cvetlična soba jasminaTa sorta pripada okrasnim rastlinam, ki imajo stalno zeleno barvo. Gre za grmičevje liano, katere dolžina doseže 10 m. Jasmine ima veliko golobičastih poganjkov. Na deljene oblike listih, dolžino približno 3 cm. Zgornji del opozoril.

Kot je prikazano na sliki, so bele cvetovi jasmina z velikim cvetenjem krovne oblike do 10 kosov naenkrat. Osredotočeni so na vrh strele. Imajo velike velikosti in močno aromo. Grm se nanaša na dolge cvetoče rastline. Obilno cvetenje traja od junija do oktobra.

Rože rastline so eterično olje. Aktivno se uporabljajo za dodajanje okusa različnim vrstam čaja.

Jasmine holotvetkovy

jellyflower jasminJasmine holotvetkovy se nanaša na rahlo razvejane grmičevje. Ima dolge poganjke z majhnim številom majhnih listov nasičene zelene barve. Imajo trojno obliko. V zimskem času, večina listov padca.

Cvetovi jacintha golotsvetkovogo imajo jajčno rumeno barvo. Velike so v velikosti. Nahaja se v osi listov vzdolž celotne dolžine stebla.

Jellyflower cvetovi od januarja do aprila. Zaradi tega se ta sorta imenuje zima.

Jasmin Sambak

jasmin notranji sambacTa sorta sodi med najbolj nepretrgane predstavnike jasmina. Domača dežela rastline je tropska Azija, ki tradicionalno raste v Indoneziji.

Rastlina je trta, dolžina katere doseže 6 m. Poganjki so pubesantni, precej tanki. Listi Jasmine Sambac so nasprotni drug drugemu, so jajčaste oblike: osnova je okrogla, vrh pa je naokrog oz.

Related  Bonsai bor – umetnost edinstvenih dreves

Dvojni ali poldvojični cvetovi imajo belo barvo. Cvetje jasmina Sambak so predstavljene spodaj. To kaže, da so sestavljeni krovni oblike za 10 ali več kosov naenkrat.

Po videzu so bolj kot cvetje kamelij ali pol-dvojno obarvanih vrtnic.

Cvetenje hiše se začne marca in traja do konca oktobra.

Cvetovi Sambak imajo močan prijeten vonj. Zaradi tega, kar se uporablja za unikaten vonj čaja.

Jasmine večstransko

multi-cvetni notranji jasminNa drug način se jasmin imenuje polianthic.
Grm se nanaša na plezališče. Viseče veje aktivno rastejo po širini. Rastlina lahko doseže višino 3 metra.

V mnogocvetne jasmina stebla, veje in listi so sivo-zelen odtenek, ki je pridobila na račun drobnih dlačic, ki jih pokriva. Na fotografiji je jasno razvidno, da so cvetovi jasmina te sorte zbrani in imajo obliko zvezdic. Oba sta lahko vzdolž celotnega stebla in samo na vrhu.

Cvetenje rastline se nadaljuje skozi celo leto. Med cvetenjem cvetov jasmina širi močan prijeten vonj.

Jasmine Madagaskar

Madagaskarska soba jasminaMadagaskarski jasmin se nanaša na liane v zaprtih prostorih. V Rusiji ni priljubljena, vendar je pogosta na zahodu in v ZDA.

Temno zeleni listi polkna imajo ovalno obliko. Dolžina doseže 10 cm Kot je razvidno iz fotografije, cvetovi, zbrani v socvetje, imajo obliko zvezd. Lahko je čisto bela ali ima občutljivo kremo, rumeno ali lila senco. Pokrivajo celotno steblo rastline. Madagaskarski jasmin ima prijeten vonj.

Liane izloča akridni sok, ki v primeru poškodb na koži ali sluznici povzroči draženje.

Vinske trte lahko gojijo tako v hiši kot pozimi v rastlinjaku. Cveti od junija do avgusta. Ampak z ustrezno nego – skladnost s temperaturnim režimom, dodatna razsvetljava – soba jasmin nadaljuje aktivno cvetenje in pozimi.

Related  Gojenje ognjiča iz semen in datumi sajenja

Jasmine japonski

notranji jasminDruga vrsta soba jasmina – vrsta japonskih ali primroza. Kljub imenu, rojstni kraj rože ni Japonska, ampak Severna Kitajska in Transcaucasia. Rastlina pripada plaznim sortam. Zato potrebuje podporo.

Japonski jasmin ima majhne cvetove, doseže dolžino 4 cm. Latice rumene, okrogle oblike so podobni jeglič ali jeglič rumeno. Rože ne dišijo. Temno zeleni listi grmičevja imajo gosto strukturo. V obliki so trojni, precej podolgovati. Stebla skoraj ne razvejanja, sukanje med rastjo loka do dna.

Cvetenje japonskega jasmina traja od marca do začetka junija.

Jasmine Bisa

jasmin soba bisRastlina pripada zimzelenim grmovjem. Liana lahko doseže dolžino 2 m. Temno zeleni listi so lanceolatni, ki se nahajajo drug proti drugemu. Dolžina je lahko do 5 cm. Imajo lahkoten, skoraj nezrel rob. Cvet Jasmine Bis ima barvo od nežne do temno rožnate barve. Na vrhu grmičevja odstranite štorklje treh kosov. Rože lahko dosežejo premer 52 cm. Imajo bogato aromo. Cvetovi niso dolgi. Dejavnost je v maju.

cvetni jasmin v sobiJasmine je neverjetna rastlina, ki občuduje svojo aktivno cvetenje, opojno vonj. Cvet je zelo priljubljen med cvetličarji in je pravi vrtni okras. Vendar je treba spomniti, da če je rastlina dovolj velika in je v sobi, je bolje, da jo vzamete ponoči. Močna dišava lahko povzroči glavobol.

Videoposnetki sobe jasmina