dugoročni alusumPrizemne biljke su neophodni element prekrasnog cvjetnog gnijezda. Među njima, alissum je dugi niz godina favoriziran nepretencioznošću i dugim cvjetanjem. Ostala imena – borachok, lobularia, klesara. Jaki miris meda, koji dolaze iz alissuma, privlači oprašivače insekata.

Opis dugotrajnih stranaca

podzemni pokrov višegodišnji alissumAlissum pripada obitelji kupusa. Oko 40 vrsta borage raste na području Rusije, među kojima postoje i godišta i trajnice. Biljke su mali, mali, četverokupljeni cvjetovi bijele, žute ili lila boje skupljene u četku. Voće je pod koji sadrži veliki broj sitnih sjemenki. Korijenski sustav je vlaknast, a ne duboko.

Trajne sorte su niske – samo 20-40 cm. Alyssum počinje rasti početkom proljeća i cvjeta brzo. Rodno mjesto cvijeta je planina Južne Europe. Stoga, izgleda lijepo na alpskim brdima, u rubovima, rabatkah. Na cvjetnim krevetima stvara kontinuirani tepih od nježne i svijetle boje. Fotografija alissuma u pejzažnom dizajnu:alissum u loncu na mjestu

Među višegodišnjim predstavnicima roda, sljedeće vrste su popularne: stjenovita, planinska i morska.

Alyssum je stjenovita

Višegodišnji grm s jakim grančicama raste do visine od 30 cm. S godinama biljka treba obnavljati obrezivanje, budući da je stabljika gola. Popularne vrste alissum rocka:

  1. Zlatni val širi grmlje do visine od 20 cm. U ovakvom alissumu pojavljuje se zlatni oblak cvatnje u kasno proljeće ili početkom ljeta. Cvjeta drugu godinu poslije sadnje. Ispali su lišće srebrno-zelenog tonusa. Biljku se dobro podnosi suša i nepretenciozna skrb.alissum Zlatni val
  2. Afrodit – niske kompaktne grmlje s ljubičastim cvjetovima. Cvjeta početkom lipnja. Potrebna je malo hlada u podnevnoj toplini i blage zalijevanje. Preferira plodno tlo. Dobro reagira na gnojidbu složenim univerzalnim gnojivima. Kanta vode se uzgaja za 20-40 g.alisum višegodišnjeg Afrodita
  3. Plenum – raznolikost karakteriziraju dvostruke cvjetove zlatne boje.alissum raznolikost Plenum

Planina Alyssum

alissum mountainPerenici otporni na smrzavanje ne vise od 20 cm, s puzavim stablima i gustim dlakavim listovima, što ih čini sivim. Cvatnja počinje krajem travnja. Cvjetne žute boje, s jakim slatkim mirisom.

Related  Fotografije popularnih sorti odabira Sergea Salibe

Alyssum Marine

Ova vrsta boraxa doseže visinu od najviše 20 cm. Kao višegodišnja biljka uzgaja se samo u južnim geografskim širinama. U središnjem dijelu Rusije popularan je u jednoj godini kulture. Ima čvrste, gotovo ležeće stabljike. Mali s mirisom cvjetova meda skupljaju se u gustim brojnim četkama. Cvjeta od lipnja pa sve do početka mraza s bijelim, ružičastim, ljubičastim i ljubičastim cvjetovima. Lako je umnožiti Alyssum more – planinsku biljku. Za obilje cvjetanja, treba jarko sunce i hranjiv tlo neutralnom reakcijom.

Ova vrsta lobularia je naročito učinkovita u širokim vrpcama, nizovima, rubnjaka. To je nezamjenjivo kao donji niz heterogenih cvjetnjaka.

Raznolikost Taini Tim – snježno bijelo cvijeće pokriva grmlje kao šešir. Ova vrsta puzanja ne vise od 8 cm visine stvara potpunu iluziju morske pjene među gromadama u rock vrtovima.mora stranaca Tainey Tim

Violet Coning – velika raznolikost stvara cijele slapove s jarkom u suspendiranim cvjetnim posudama.alisum Violet Coning

Raznolikost princeza u ljubičastoj – još jedna vrsta ampelnaya. U loncima ova sorta oblikuje dugačke viseće pupke ljubičaste boje. U cvjetnom krevetu izgledat će poput čvrste tepiha.alissum od sorte Princess

Reprodukcija alisusa višegodišnjeg

reprodukcija alissuma od strane grmljaPropagirajte ovu biljku na tri načina:

  • sjemena,
  • reznice,
  • podjela grma.

Sjeme se sije na otvorenom terenu u rano proljeće, nakon prijetnje mraza.

Za klijanje sjemena alissuma višegodišnjeg, potrebna je sunčeva svjetlost, pa se sjeme raspršuje po površini tla i lagano pritisne rukama.

sadnice alissum sjemenaDa bi se poboljšala klijavost, bolje je pokriti mjesto sadnje polietilenskim filmom. Nekoliko dana kasnije očisti se. Sadnice ne roniti, tako da je nepoželjno da ih sijati gustom. Prekomjerno sadnice izbacuju se, ostavljajući između izbojaka najmanje 10 cm.

Reprodukcija reznicama pogodna je za odraslu biljku. Ovaj postupak može se kombinirati s oblikovanjem obloge na početku ili kraju ljeta. Oštar pruner izbacuje višak grana i ukorijenio ih u zemlju. Rezultirajuće mlade biljke zasađene su na stalno mjesto ne manje od 30 cm jedna od druge.

Related  Izbor fotografija najljepših i neobičnih unutarnjih biljaka

Podjela grmlja proizvedenih u travnju. Rupe su iskopane i izrezane lopatom. Na svakom dijelu mora postojati nekoliko izbojaka. Biljke su posađene na isti način kao i ukorijenjene reznice. Nakon sadnje, alissum se zalijeva.

Kako ispravno odrezati alissum

obrezivanje višegodišnjeg alissuma

Sve vrste i vrste lobularia zahtijevaju redovito obrezivanje. Ona promiče snažan rast i bolje cvjetanje.

Grmlje koje nisu odrezane, na kraju počinju gubiti dekorativnost. Izgubljeni su stabla i smanjuju broj cvata. Uz obrezivanje četkanih četkica, izbojci se dodatno skraćuju na 7-10 cm, dok formiraju lijepe, bujne i umjereno rijetke grmlje. Pravilno obrezivanje povećava dekorativnost i značajno smanjuje vjerojatnost praškastih plijesni. Rocky alissum nakon cvatnje skraćuje se za trećinu duljine.

Štetnici i bolesti alissuma

olupina alissumaKao i sve biljke kupuske obitelji, cvijet alissum pati od križne buhe. Za zaštitu od buha, raspršuje se infuzijom češnjaka, pelina, duhanske prašine. U slučaju teške štete koriste se kemijska sredstva: Aktaru, Aktellik, Fitoverm.

Uz visoku vlažnost i zadebljanje, boraks je pod utjecajem korijena korijena i praškastih plijesni. Rot je prikazan na njemu usijanjem lišća. Bolesni primjerci iskopani su, korijeni su isprani u ružičastoj otopini kalijevog permanganata i posadili na drugo mjesto.

Kada je bolest praškasta plijesan, lišće postaje prekriven bjelkastim premazom i vremenom postaje lomljiv i krhki. Snažno oštećene biljke su uništene, ostatak se tretira otopinom fungicida. U budućnosti, potrebno je promatrati režim navodnjavanja i pokušati ne gubiti sadnju.

Alyssum dugi niz godina u dizajnu krajolika

alissum Snijeg snijegaDizajneri radije kombiniraju višegodišnje alissume s ampel i petunias pokrivačem zemlje, Pelargonium, turske karanfile.

Omiljeno mjesto za aljasce je alpski brežuljci. Gusto raspršivanje delikatnih cvjetova elegantno okvira kamenje, pokrivajući sve s čvrstim tepihom.

Visoke ocjene tradicionalno idu na rezanje, dodajući meda bilješke u miris buketi. Na cvjetnim cvjetnim vrhovima kombiniraju se s irisima, tulipanima, begonijama.

Prilikom odabira mjesta za sadnju lobulyarii potrebno je uzeti u obzir njegovu jaku slatku aromu. Susjedne biljke ne bi ga trebale prekidati.

Uz trajnice, ljetne vikendice i Ester Bonnet vrlo su popularni među ljetnim stanovnicima.alissum od Esther Bonnet

Related  Odaberite idiot za kuću po fotografiji i opisu vrsta

Slijetanje u prigradskom području višegodišnjeg alissuma omogućit će vam uživanje u bujnim cvjetovima i osjetljivoj aromi meda od ranog proljeća do samih mrazova.

Uzgoj višegodišnjih alissuma – video