Početna aphelandra u loncimaLijepo cvjetajuće grmlje dom afelander žele napuniti svoje zbirke, mnoge vinogradare, amatere. Iako je tropska biljka kao lonac biljka je vrlo kapriciozan i zahtjevan za brigu, raste brzo, cvjeta i čak vezati sjemena.

Reprodukcija cvijeta aphelandra reznicama

Afelandra, izraslo iz ručkeGodišnji obrezivanje zrelih izbojaka dobar je razlog za pokušaj uzgoja aphelandra kod kuće. Odrežite vrhove glavnog proljeće i bočni stalcima mogu korijen, nakon čega su postali mlade biljke, koje su obično u drugoj godini života cvatu.

Prednosti umnožavanja aphelandera uz pomoć reznica:

  • relativna jednostavnost;
  • stopa proizvodnje mladih održivih biljaka;
  • visoku preživljavanje sadnica.

Za ukorjenjivanje prikladne su apeksne reznice od najmanje 7-12 cm dugo s dobro oblikovanim listovima 2-3. Odvojite od grma budućnost mladice treba biti oštar nož odmah ispod čvora. Kada je rez malo suha, praškasta je s stimulatorom za ukorjenjivanje.

Korisno je tretirati mjesta odvajanja reznica i njene podloge praškastim ugljenom ili cimetovim prahom. To će pomoći dezinficirati kriške i spriječiti razvoj plijesni i gljivica bakterija.

Reznice su posađene u navlaženom perlitu i stavljene pod film ili u staklenik. Ako nema perlit, može se zamijeniti smjesom travnjaka i pijeska, ali takav supstrat mora biti steriliziran.

Rooting u prosjeku traje oko tri tjedna. Kako bi proces napredovao stabilno i brzo, mladi domaćini koji se odgajaju od kuće dobivaju posebne uvjete:

  • zadržati temperaturu unutar 24-26 ° C;
  • pružiti djelomičnu sjenu ili difuzno svjetlo;
  • ne daje koncentraciju vlage u zraku da padne ispod 90%;
  • dnevno emitira staklenik s sadnicama.

Tijekom navijali aphelandra cvijet reznice su se preporučuju tjedno obraditi sistemski fungicid, da se izbjegne opasnost od sadnice lista licu mjesta, to masovno utječe na mlade biljke i dovodi do njihove smrti.

Zatvorena sadnica presadena je u poseban lonacKada sadnice imaju svoje korijene, transplantirane su u zasebne sitne posude s labavom smjesom tla, koja se koristi za transplantaciju biljaka odraslih.

Kako bi postali vlasnik mladeži, kao na fotografiji, afilijeri, reznice rezanja i ukorjenjivanja provode se od svibnja do početka rujna. U ovom slučaju, biljke aktivno oblikuju korijenski sustav i ne razbole.

Razmnožavanje domaćih aphelandera po sjemenu

Mlade biljke iz sjemenaAko sjeme sazrijeva nakon cvatnje umjesto cvatova, oni također mogu postati sadni materijal. U ovom slučaju, propagacija afhelandra kod kuće provodi se u jesen.

Sjeme je ugrađeno u labav spoj pijeska i treseta, navlažen i stavljen pod film. Germinacija se odvija pri temperaturi od 22 ° C s konstantnom vlagom.

Uzgojeni izbojci su uronjeni, a zatim posadeni u zasebne posude s odvodnim slojem i supstratom za odrasle biljke kuće afelandre.

Štetnici i problemi rasta cvijeta

Dolazeći iz južnoameričkih tropskih biljaka, cvijet aphelandra privlači ne samo zaljubljenike u zatvorenu cvjećarstvo, već i sve vrste štetnika.

Najčešće kod kuće biljke pate od štitaste uši, gljiva komarce, pauk novčića, mealybugs i nematoda, pada na zemlju, ako on nije bio podvrgnut temeljitom dezinfekciju i sterilizaciju.

Ljeti na balkonu, afelandra privlače mahune, perle i lisne ušiSlučajevi zamamca, kao na fotografiji, iznijeti za ljeto u vrtu ili na balkonu, mogu privući tirkizne, pernate i puževe. Stoga je vrlo važno pratiti stanje kulture prostorije i uspostaviti prevenciju.

Biljka bi trebala biti prihvatljiva za to, primati redovito zalijevanje i gnojidbu. Korisno je navodnjavati krunu čistom toplom vodom i tretirati lišće od prašine.

Na prvim znakovima insekata, potrebno je tretirati dom afelandra s insekticidom i nastaviti stazom dok nestanak nametnika ne ostane trag.

Afelandra se nije uzalud smatra dovoljno hirovitom houseplant. Kod kuće se može odspajati ne samo od zaraze štetnika, već i zbog nepridržavanja uvjeta pritvora. Najčešće se to izražava:

  • u promjeni oblika lišća, deformiranjem i skraćivanjem internodija, što ukazuje da je grm pretjerano osvijetljen i da je temperatura zraka previsoka;
  • u masovnom smrću listova, a zatim mladica, koji signalizira pretjerano vlažna zbog nedostatka navodnjavanja ili odvodnju tla, kao i pretjeranu primjenu zavoja;
  • u sušenju i padu sušenog zbog suhe zraka u sobi lišća.

U pravilu, ti se problemi mogu uspješno riješiti ako se mjere poduzmu u vremenu i prilagoditi se vlažnosti, temperature i svjetlosnih uvjeta.

Bolesti kod kuće afelanders

Leaf aelandra pogodio gljivice Myrothecium roridum i CorynesporaPojava smeđe ili crne mrlje na lišću aphelandra, kao na slici, može biti znak života štetnih gljivica Myrothecium roridum i Corynespora. Oba mikroorganizama uzrokuju oštećenje tkiva lišća i njihovo postupno smrzavanje. Boriti se s nevoljama pomoći će trostruko liječenje fungicida biljnog sustava.

One se provode u intervalu od 7 do 8 dana, pažljivo slijedeći stanje kulture. Kao preventivna mjera, uklonite padajuće lišće i promatrajte uvjete sadržaja afelandre.

Ako biljke za dugo vremena su pri temperaturi nižoj od preporučene, ne poštuje način navodnjavanja, ili cvijet aphelandra nema svjetla, moguće je suočiti stabljika trulež u trenutku kontakta s podlogom. To je rezultat aktivnosti bakterija vrste Botrytis, Phytophthora i Pythium spp, koji utječu ne samo na lišće i stabljike, ali korijenski sustav.

Razvodani dijelovi aphelandera moraju se ukloniti, tretirati kožnim prahom i presaditi u čistu podlogu. Ako se poduzmu preventivne mjere i kućni ljubimac postavlja u odgovarajuće uvjete, dom afelandra ponovo će prekriti lišće, au proljeće cvjetati.

Video o aphelandri