paprena metvica s slamnatim lišćemPeperomija je višegodišnja zeljasta biljka. Jednostavni i dostupni načini reprodukcije peperomije pridonijeli su širenju ove biljke. Njegova domovina je vlažne tropske šume Južne Amerike. Odnosi se na obitelj Pepper. Naziv biljke, preveden s grčkog, znači “isti” ili “slično”. Trenutno je poznato više od 1.000 vrsta ove biljke. Mnogi od njih razlikuju se visokim ukrasnim svojstvima i stoga se široko koriste za uzgoj u zatvorenim uvjetima (oko 30 vrsta), kao u botaničkim vrtovima.

Opći opis

dobro održavana pepermiaGlavna vrijednost peperomije nije njegov cvjetanje, već širok raspon oblika i boja lišća. Čak i ako se uzgaja u povoljnom okolišu, biljka ne prelazi određenu visinu od 50 cm. Ova svojstva proizlaze iz činjenice da se većina hranjivih tvari konzumira u obliku mesnatog lišća koji su prekriveni dlakavim premazom.

Vrste peperomijeMeđu vrstama koje su pogodne za uzgoj kod kuće, pepermia je naborana. Rodno mjesto cvijeta je Brazil. Pod prirodnim uvjetima, ova vrsta je tipičan epifit, koji raste na stablima, u hladovini, ispod krošnje šume, na debla koja trule, a također i na tresetnim tlima. To određuje osobitosti reprodukcije peperomije i njegovog rasta. Treba napomenuti da biljka prima sve hranjive tvari ne samo iz tla nego i od vlage koja dolazi s atmosferskim padalinama.

Ljeti pepermonia preferira umjereno zalijevanje, a zimi je poželjno voditi biljku vrlo rijetko, kako bi se izbjegla stagnacija vlage.

Voda mora biti mekana i na sobnoj temperaturi. Vrlo je važno izbjegavati pretjerano rijetku zalijevanje, jer to u većini slučajeva dovodi do gubitka lišća.

Peperomija: reprodukcija i transplantacija

zahtijeva transplantaciju peperomijeTransplantaciju treba obavljati jednom godišnje u proljeće dok biljka ne bude tri godine. U proljetnom je razdoblju njezin rast pogoršan, što podrazumijeva povećanje rasta. Za presađivanje, preporučljivo je odabrati male posude kako bi se izbjegao nepravilni razvoj biljaka. Uzorci odraslih trebali bi biti transplantirani ne više od jednom u nekoliko godina.

Ako primijetite da stagnacija uočava rast biljke, treba provjeriti stanje korijena, budući da je vjerojatno da peperij treba veći lonac.

Množenje podijeljenjem grma lako se tolerira peperomijom, pa je ova metoda najjednostavnija i najpopularnija. Za početnike preporuča se primjena umnožavanja točno dijeljenjem grma, tako da rezultat opravdava očekivanja. Podjela grma nije osobito teška. Dovoljno je pažljivo odvojiti korijene jedni od drugih i presaditi svaki u zasebnu zdjelu. Ova biljka će rasti samo bolje jer će korijenski sustav imati dovoljno slobodnog prostora.

Related  Fotografija i nazivi sorata zatvorenih ljubičica (4. dio)

Kako bi se izbjegla stagnacija vlage u tlu, preporuča se da se drenaža mjeri tijekom reprodukcije pepermije. Kada se biljka ukloni iz posude, treba ga lagano potresati kako bi uklonili korijenje sa zemlje. Nakon što je biljka već bila posađena u tlu, poželjno je oko tjedan dana da ga održi dalje od izravne sunčeve svjetlosti. To će pomoći korijenskom sustavu da se brzo navikne na nove uvjete bez puno stresa. Treba napomenuti da se ovom metodom reprodukcije biljka može oploditi.

Reprodukcija po sjemenu

sadnice sjemena peperomyKada je u pitanju biljka kao što je peperomy, razmnožavanje sjemena u sobnim uvjetima je gotovo vrlo teško, jer sjeme ima mikroskopske dimenzije. Međutim, ako uzmete u obzir ovu metodu, s odgovarajućim vještinama, sjeme može lako postati izvrsna opcija. Treba ih zasaditi na temperaturi od 24-25 ° C u normalnoj mješavini bez prolijevanja tla. Jela sa sjemenkama treba čuvati u mraku i prilično toplom mjestu. Neposredno nakon pojave klice, moraju se zaroniti i presaditi u drugu posudu.

Reprodukcija reznicama

reprodukcija cvjetačeU proljetno-ljetnom razdoblju, moguće je odabrati oplemenjivanje za reznice stabljike za peperomy. Da biste to učinili, morate joj zgrčiti vrh. Za korijenje stabljike, treba ga staviti u smjesu koja se sastoji od treseta, lišća zemlje i pijeska. Kao posuđe, poželjnije je koristiti poseban kontejner-teplichku. Zbog toga je moguće da postrojenje lako osigurava potrebne uvjete. Optimalna temperatura je + 24-25 ° С. ukorijenjene reznice peperomijeCijeli proces će trajati najmanje tri tjedna. Kada stablo dobije korijen, može se presaditi u malu posudu.

Peperomija voli labavo tlo. Trebao bi biti neutralan ili sa slabom kiselinom. Ako koristite previše gusta zemlja, tada korijeni biljke mogu propasti.

Ploča peperomiya listReprodukcija peperomy by reznica listova je još jedan uobičajeni način koji je karakterizirao jednostavnost. Da biste to učinili, trebate uzeti list s kratkom polugom (trebao bi biti s jednim ili tri čvora), a zatim ga staviti u posebnu smjesu (možete koristiti mokro, ali ne mokar pijesak). U ostatku, ponovite iste radnje kao u metodi s reznicama. Poželjno je održavati vlažnost na povišenoj razini.

Related  Rasti na otvorenom terenu pikantnog trava ružmarina

Video o reprodukciji peperomije