Neobičan cvijet hymenocallus privlači okoBiljaka roda Hymenocallis ili ljiljan-pauka došao u Europu još u doba otkrića, ali ne postati popularan kao Hippeastrum ili južnoafričkih Amaryllis. U stvari, ako se na prozoru pojavio gimennokallis, ostavljajući od kuće je malo drugačiji od brige za druge žarulje, ali rijetki originalni ukras biljka postaje prag.

Značajke hymenocallis domaćeg cvijeta

Bulbous biljka hymenocallisZahtjevi za uvjetima uzgoja i njege različitih tipova hymenocallis mogu se ozbiljno razlikovati. To je zbog činjenice da su neke biljke izvorni stanovnici podnožja, a drugi hymenocalli rastu u suptropskoj, prilično vlažnoj zoni. Stoga, u prvom slučaju biljke biljaka trebaju kratko razdoblje odmora, a stanovnici subtropika, gdje nema sezone, ostaju zimzeleni tijekom cijele godine

Kod kuće, najčešći je hymenocallis na Karibima ili Hymenocallis caribaea, koji pripada zimzelenoj vrsti.

Ovaj unutarnji cvijet hymenocallis:

  • velika, žarulja u obliku žarulja, promjera do 10 cm;
  • šiljast, lancetasta, do duljine do jednog metra i do 7 cm širok, lišće tamnozelene ili mrvice boje;
  • okomito, šuplje unutar cvjetne stabla s vrhom cvjetnice na vrhu.

Cvatnje se javljaju tijekom zimskih mjeseci i mogu trajati do 100-120 dana. Na peduncle se stalno otvara od 3 do 7 velikih bijelih cvjetova karakterističnog oblika “arachnida”.

Briga za hymenocallis kod kuće

Samo s pravilnom njegu hymenocallis će ugoditi s cvjetanjemKada egzotični cvijet oblik Hymenocallis ne razlikuje Moody karaktera, tako da su osnovni zahtjevi za održavanje su jako blizu skrbi koju dobiju druge ukrasne lukovice u kući.

Kako bi se hymenocallis dobro osjećala, razvila, cvjetala i izgradila žarulju, treba stvoriti prave uvjete.

Rasvjeta treba biti sjajna i trajna. Čak i zimi, zimzelene vrste zahtijevaju puno sunca pa je bolje da ih stvorite dodatno osvjetljenje 10-12 sati dnevno. Optimalno mjesto lonca s cvijetom himenokalisa jest južni prozor.

Tijekom rasta lišća, tj. U proljeće i ljeti, biljke se dobro osjećaju pri normalnoj sobnoj temperaturi. Kao dio skrbi za hymenocallis, posude se mogu izvaditi u zrak, pokrivajući biljke s hladnog vjetra.

Related  Neupadljivo čudo je cvijet aspidistra

Zimi, osobito kada nema nedostatka svjetlosti, temperatura se spušta na 12-18 ° C ovisno o vrsti. Ako se ugrađuju fitolamps, zimzeleni, na primjer, Hymenocallis na Karibima može ostati na sobnoj temperaturi.

Za listopadne vrste, ti uvjeti nisu prikladni. Njihove sušene žarulje prenose se na hladno mjesto gdje se pohranjuju sve dok klice ne započinju na temperaturi od 10-12 ° C.

Hymenocallis cvijetZalijevanje biljke jedna je od najvažnijih faza u skrbi hymenocallis kod kuće. S jedne strane, kultura ne tolerira prekomjernu suhoću tla, na koju reagira usijanjem lišća i brzim gubitkom cvijeća. S druge strane, obilno zalijevanje prijeti da će toplina i propadati korijenski sustav i samu žarulju. Da biste to spriječili, morate biti osjetljivi na stanje tla i cvijet hymenocallisa.

Kad biljke nestanu, a samo lišće iznad površine tla, zalijevanje je malo skraćeno, ali se ne zaustavlja. Ako kuća raste listopadne vrste, za kratki odmor, zalijevanje je zaustavljeno.

Uz navlaženje tla, možete kombinirati takav postupak da se brine za hymenocallis, kao što je brisanje lišća s vlažnom krpom. To će poboljšati izgled cvijeta i njegovo blagostanje na vrućim danima i prekomjernim suhim zrakom.

Za gornje uređaje koristite tekuće mješavineTijekom čitavog razdoblja aktivnosti, biljke se hrane, koristeći gotove, tekuće mješavine za ukrasne cvjetnice ili bulbous. Interval između gornjeg odijela je 2-3 tjedna.

Kod gnojidbe hymenocallis, pažljiva uporaba bi trebala biti od vrhunskog odijela s visokim udjelom dušika. S jedne strane, takvi spojevi potiču razvoj i rast lišće žarulje, ali s druge strane, višak tog elementa negativno utječe na kvalitetu i trajanje cvatnje, i nepripremljeni na zimovanje ponekad žarulja truleži.

Za cijelo vrijeme zimovanja, unutarnji cvijet hymenocallis, posebno listopadnih vrsta, prestaje oploditi.

Sadnja i skrb hymenocallis

Ako je potrebno, postrojenje se lako prenosi u novi lonac. Hymenocallis za sadnju i njegu, koji slijedi ovo je relativno mirno. No, prenamjena često smanjuje ritam koji je uobičajen za kulturu, cvjetanje je odloženo, pa ih pokušavaju presaditi češće nego nakon 3 ili 4 godine.

Related  Korisna svojstva listova oraha i mogućih kontraindikacija

Pa ipak, ako su korijeni potpuno pokriveni sa svim podlogama, ili se djeca pojavljuju na žarulji, presadnice se ne mogu izbjeći. Cvijet hymenocallis treba velike posude, pri čemu je na dnu potrebno prilično debelo odvodni sloj.

Prilikom sadnje luk je pokopan samo dvije trećine visineZatim je spremnik ispunjen podlogom i usredotočen je na pola ili dvije trećine duboko u žarulju. Tlo je zbijeno i obilno navlaženo.

Najbolja smjesa tla za hymenocallis je ona u kojoj će biljka biti osigurana hranjivim tvarima, zrakom i vlagom. Stoga, supstrat je pomiješan s vrtnom tlom, humusom, grubim pijeskom i tresetom, tako da je nastalo tlo slobodno i dobro strukturirano. Pripremljena smjesa je parena ili sterilizirana na drugi način. Kako bi se smanjio rizik od razvoja truleži u podlozi, dodajte zdrobljeni ugljen ili sitno sjeckani šljunak mahovina.

Video o hymenocallis ili lily-spider