Camellia china teLångvarig vintergröna kamelia Kinesisk busk är en av de vanligaste växterna i Indien, Kina och andra länder i regionen. Det här är inte förvånande, för under artens namn är dolda alla kända tebuskar.

Som en dekorativ rumskultur har denna anläggning ännu inte hittat bred fördelning av två skäl:

  • en vacker tävlingskultur består av vackert blommande kamellia arter;
  • perenn, även med långsam tillväxt kräver obligatorisk skärning och formning av kronan.

Och ändå är den kinesiska kamelia en extremt intressant art, värdig att odlas av en patientflorikare.

Kinas tekamelia är spetsig-elliptisk med en kantig kant och mörkgrön färgning av läderiga blad. Medan bladplattan bara vänder, har den en ljusare nyans, mer subtil och öm. I genomsnitt når längden på bladen 7 och bredden 4 cm.

Blomningen av den kinesiska kameliaen är mer blygsam än den av dess japanska “relativa”. Enkla blommor upp till 4 cm i diameter förekommer från bihålorna, ofta i par. Här kan du inte se kroonerna av någon ljus eller varierad färg. Corollas är vita eller krämiga rosa, med en gul konvex centrum.

Efter blomning bildas små kapslar med stora frönEfter pollinering i stället för blommor bildas avrundade pläterade tricuspidkapslar, inuti vilka är tillräckligt stora frön, hemma, mogning i början av vintern.

Ta hand om Camellia blomma hemma

Camellia växer bra på en ljus och varm platsTekamellier i Kina kan betraktas som en anspråkslös inomhuskultur, men plantan har sina egna preferenser, som är viktiga att överväga. Först och främst innefattar de obligatoriska kraven att växa i en lös, organisk rik, men nödvändigtvis lätt jord med syrereaktion. Som sådant substrat kan du ta en färdig blandning för azaleor, där det är användbart att lägga till lite sphagnum och sand. Det andra alternativet är en mark från en barrskog med bitar av bark och tallar.

De planterade unga buskarna behöver värme och bra belysning. Växter utsätts för ljusfönster, där det finns möjlighet att skugga grönt från de direkta middagsstrålarna, vilket är särskilt viktigt under sommaren.

Under den varma perioden av året reduceras vård av en kameliablomma hemma till regelbunden vattning, toppdressing och beskärning, vilket är noggrant utfört i slutet av augusti.

Växten anpassar sig till sommartemperaturen utan problem, därför transporteras den kinesiska kameliaen ofta till balkonger, land verandaer eller till trädgården. Men med början på hösten ska potten överföras till värme.

Den optimala temperaturen för perioden med relativ dormitet är 15 ° C. Ytterligare kylning hotar växtens förtryck och död.

Camellia kinesiska frö skottPå heta dagar och när växten ligger i ett uppvärmt rum, är den kinesiska kamelia användbar för att sprinkla med kokt varmt vatten. Vattning utförs så att jorden under busken alltid är fuktig under aktiv vegetation. Överflödet måste emellertid regelbundet urladdas. Kultur uppfattar perfekt vattning med surgjort vatten. Bra mulchering av bark och hackad ångad nål.

Reproduktion av kamelia genom sticklingarFlera år efter plantering kräver växter en årlig transplantation. Sedan sänks tillväxten, och kamelia kan transplanteras i en stor behållare på 2-4 år, med hänsyn till växtens tillstånd.

Att multiplicera växten är lätt att använda de apikala sticklingar som erhållits under beskärningen i augusti. Rooting utförs i ett ljust underlag eller vatten under ett filmskydd. Men förutom denna metod är det möjligt att odla kamelier från frön.

Odling av kinesisk tekamelia från frön

Fröer för vinter eller vårsåkningFröer för vinter eller vårsåkning kan erhållas från en vuxen buske eller köpas från en butik.

  • Före inbäddning i jorden testas ympet för grobarhet, nedsänkning i vatten och avlägsnande av lungor, poppande frön.
  • Sedan är fröna avsedda för odling av kinesisk tekamellia hemma nedsänkt i varmt vatten, där de står i flera timmar. Denna procedur kan ersätta blötläggning i 48 timmar i vatten vid rumstemperatur.
  • Beredda frön i 3-5 cm pressas i en fuktig blandning av barrträd, sand och torv.
  • Behållaren med grödor är täckt med en film eller ett glas och lämnas vid en temperatur av 22-25 ° C.

Ung Camellia BushMarken före framväxten, efter 1-2 månader, bör behålla fukt, medan växthuset måste ventileras, kort öppnas filmen.

Dykskott ska vara minst lika mycket som ett par riktiga blad. Redan vid denna ålder av kinesisk kamelia, är individuella krukor förberedda, och vid plantering är det viktigt att inte glida i nacken.

Under det första året överstiger buskens tillväxt inte 30 cm, och blir det ännu mindre. Under det andra året av livet, kan Camellia blomstra och samlingen av löv för att producera hemdoftande te kan börja om 5-7 år. Med omsorg blir Camellia hemma en riktig långlever och grannar med mannen i mer än ett dussin år.

Subtilitet att ta hand om en camellia – video