Araceae biljkeNajveća zbirka biljaka, koja se odnosi na obitelj aroida, nalazi se u botaničkom vrtu američke države Missouri. Usprkos dugogodišnjim prikupljanjem aktivnosti znanstvenog tima i tekućim istraživačkim radom, još nije bilo moguće posaditi i rasti sve predstavnike aroida.

Da, vjerojatno, to je nemoguće. U najvećem, prema postojećoj klasifikaciji, obitelj danas uključuje 113 rodova i gotovo dvije tisuće vrsta. Većina ovih biljaka, među kojima se nalaze stabla i trave slučajevima epiphytes i močvarne stanovnika, penjalice, gigantske i sitne vrsta, živi u uvjetima subtropics i tropskim krajevima. Ali poznate su i vrste koje se preferiraju smiriti u umjerenoj klimi, živeći prilično oštre regije, sve do subarktičkih područja.

Povijest studije i opis aroida počela je u srednjem vijeku. Prva osoba koja je spomenula pojedinačne biljke ove obitelji u spisima bila je Theophrastus, ali do 16. stoljeća nije bilo pokušaja klasificiranja ili kombiniranja sličnih tipova pokušaja. Samo je 1789. Antoine Laurent de Jussier, opisujući vlastiti pogled na povrće, proglasio postojanje zajedničkih obilježja aroida.

Aroidi u divljiniOzbiljan doprinos klasifikaciji obitelji učinio je Heinrich Wilhelm Schott, koji je sredinom 19. stoljeća objavio niz djela o ovoj temi. No, Schottov je pristup zasnovan na vanjskoj sličnosti, tako da je 1876. i kasnije, 1920. godine sustav dobio puno preciziranja i utemeljen na strukturi biljaka i ostalim morfološkim značajkama. Zanimljivo je da znanstvenici i dalje ne mogu postići jedinstvo, stoga brojni biljci i cijele vrste ponekad mijenjaju svoj identitet i njihova imena.

Pa što je to biljka aroid? Koje zajedničke značajke imaju i koje su vrste poznate cvjetničkim vinogradarima, oduševljene dekorativnim unutarnjim biljkama?

Aroidi: što je to?

Zračni korijeni raznih epipreminumaVećina biljaka u obitelji karakterizira skoro potpuni odsutnost pravih stabljika, čije se funkcije izvode izmijenjenim rizoma. Jedina iznimka je lianas, zahvaljujući čvrstim zračnim korijenima koji se lako penju na vertikalne površine i ovladavanju većim biljkama.

Zanimljivo je da su takvi zračni korijeni, kao oblik epipremnum ne samo da pomažu u održavanju teške duge izdanke, ali i njegovati biljku, sisa vlažnost zraka i, ako je moguće i navijali.

Stoga, kada se uzgajaju unutarnji i suhih biljaka, one se ni na koji način ne uklanjaju, nego se koriste za vrhunsko odijevanje i održavanje održivosti dugih izbojaka.

Unutarnja biljka s unutarnjim ustima CaladiumListovi divljih i domaćih suhih biljaka formiraju se naizmjenično. I u većini vrsta ima izražene po prisutnosti matičnih i lišća ploče udario u različitim veličinama, bojama i oblicima, kao što je zasluženi priznanja širom svijeta, koje zastupa u foto sobi Araceae Caladium biljka zove. Uz jednolično obojene cjelovite lišće, aroide se mogu susresti s maštovito izrezanim, valovitim, raznobojnim i neuobičajeno strukturiranim listnim pločama.

Related  Sve o korisnim svojstvima Chaga gljiva i njezine uporabe

Zahvaljujući ovoj raznolikosti i svjetlini koju su članovi obitelji pokazali zanimanje za unutarnje i dekorativne biljke.

Ukrasno lišće biljke aroidaŠto se tiče cvatnje, za razliku od lišća, što utječe na čudnovatost oblika, ovdje nema raznolikosti. Svi aroidi, bilo unutarnji ili u prirodi, tvore cvjetanje u obliku uha, koji se sastoji od vrlo gustog smještena malog cvijeća. Istodobno, granica između muškog i ženskog cvijeća jasno je vidljiva na uhu. Međutim, u nekim vrstama cvjetovi su biseksualni.

Cvjetanje jednog od aroidnih biljakaKada se struktura zajednica cvatovima, njihov izgled i veličinu može uvelike varirati, ali većina njih često ostavljaju dojam jednog velikog cvijeta, obmanjuje i biti ljubitelje biljaka kuće, pa čak i insekte koji oprašuju ovih cvjetova.

Dekorativni cvijet i cvat sličnost sa Ugarković, Đ prilogu, ovisno o vrsti i sorti biljaka koje imaju različite boje, oblika i veličina. Cvjetanje je vrlo čudno. A ljudi koji nisu posvetili posebno Araceae biljke, pitati: „Što je to?” U stvari, to nije egzotična orhideja, ili vješti stvaranje draguljar, a cvat anafilluma iz Indije.

Cvjetanje divovskog amorfnog zametkaOva divovska cvatnja, uhvaćena u knjizi rekorda, pripada amorfnom divovskom divu. Veličina kipa, koja kombinira do pet tisuća cvijeća, u ovom slučaju, doseže 2-3 metra, a visina se proteže dalje od ljubičasto-zelene perianth.

U cvatu pištolja cvjetovi su mnogo manji, samo 5-9, a dimenzije ovdje ne prelaze 10 mm. Gotovo isti neupadljivi cvjetnjak daje drugu vrstu sušnih biljaka – Ambrosine.

U većine vrsta koje se prirodno pojavljuju i saksiji biljke Araceae cvijetni omotač djelomično ili potpuno skriva uho, nose zaštitnu funkciju i, u isto vrijeme, crtanje pozornost na oprašivača cvat insekata.

Cvjetanje ambrozinaIstodobno, evolucija je otišla tako daleko da su se pojavile biljke sa zamkama za pokrivanje koje omogućuju da se kukci drže u blizini ženskih cvijeta sve dok se proces oprašivanja ne završi sigurno.

Sjajno cvjetanje anthuriumaNeka vrsta obmane insekata nije ograničena na poseban oblik deke ili svijetle boje, kao što su Anthurium, Araceae biljaka, čije ime i za fotografije, poznati cvjećar.

Related  Korištenje i štetu krumpira, njegov sok, škrob, bujon, klice

Cvjetanje pozivaNeke biljke, koje su dio velike obitelji, proizvode privlačnu aromu. Primjer toga je poziv koji su mnogi voljeli.

Cvjetovi Sauromatum venosumAli postoje biljke koje privlače određenu skupinu oprašivača – muhe. Stoga se te vrste moraju posvetiti potpuno neočekivanim metodama i mjerama. Rijetko Araceae značajka – sposobnost podići temperaturu do 30-45 ° C klipa, koji su grijane površine cvijeće hlapive aromatske tvari počinje isparavati nekoliko sati širenje cijelom području pada jak miris.

U ovoj tehnici „koristi” ne samo da je već spomenuto Amorphophallus titanum, ali Symplocarpus foetidus, Helicodiceros muscivorus i Sauromatum venosum, cvjetnice što je prikazano na slici. Zanimljivo je da, unatoč mirisu, ta sušna biljka je kultura prostorije popularna među ljubiteljima egzotičnih vrsta.

U ovom slučaju, cvjetnici koji su zainteresirani za ovu obitelj, važno je zapamtiti da su suhe biljke zatvorene otrovne. Svi dijelovi biljke iz gomolja, rizoma i stabljike na listovima i cvatovima sadrže kalcijev oksalat, pružajući oštar iritirajuće na kožu i sluznicu.

Cvjetovi aroida imaju kalcijev oksalatU različitim oblicima koncentracija ove supstance može se razlikovati, ali kada se brine za biljke zatvorenih aroida, kao što je to slučaj kod fotografije, praćeno izravnim kontaktom, bolje je koristiti rukavice, a nakon što obavite posao, operite ruke.

Fotografija i naziv aroide biljaka prostorije

Jedna od vrsta anthuriumaZahvaljujući spektakularnom izgledu mnogih vrsta aroida – ovo je biljka, uživajući u ljubavi multimilijske vojske amaterskih cvjetnika.

Među brojnim fotografijama i imenima sobno bilje Araceae obitelji, znalci će sigurno slaviti anturim s debelim sjajnim bracts sve nijanse ljubičaste, grimizna, ružičaste, a sada također u bijelo.

Aroidoid biljka spathiphyllumIskrenu ljubav cvjetnih uzgajivača uživaju razni spathiphyllums, koji se razlikuju po veličini samih biljaka i elegantnim bijelim cvjetovima.

MonsteraČudovište, filodrendrony i veće vrste Alokaziya privući pažnju izuzetno neobičan lišće, međutim, za uzgoj tih kultura cvjećar će morati pokupiti dosta veliku sobu, jer se prava ljepota može pokazati velike primjerke. Ali mala alagacia je prilično prikladna u stambenom interijeru, iu javnoj zgradi.

aglaonemuAglaonema nema uklesanog lišća i ne razlikuje se svijetlim cvjetanjem, no boje njegovih lišća u srcu zavidit će paletu bilo kojeg umjetnika.

Smart Kaladium odlaziIsto se može reći i lišće takve prostrane biljke arode kao kaladij.

Akvarija biljka pistiaPored višetorskih divova i biljaka pogodnih za uzgoj u posudama, obitelj ima prave patuljke. Na primjer, pistia je biljka koja zahtijeva amaterski akvarist, s rozetom promjera ne većom od 10-15 cm.

Related  Kućna njega za alokaziju travnati korijen

SyngoniumPopularna soba kulture je syngonium. Ovo je brzo rastuća penjačka postrojenja iz obitelji aroida, stvarajući dobro lisnato izbojke. Singonium je zanimljiv s elegantnim oblikom lišća i raznovrsnom bojom koja se mijenja dok se biljka razvija.

dieffenbachiaGovoreći o obitelji, ne možemo se prisjetiti diffenbachia, koja je postala klasična keramika kulture i dugi niz godina nije napustio zbirku cvjećara. Podržite popularnost pojavljivanja raznolikih sorti, kao u fotografiji i jednostavnoj skrbi za postrojenje za sobu.

Arid liana od RafidophoraJoš nije poznato floristima rafidofora sa srednjim izražajnim lišćem i dugim izbojcima, sposobnim za penjanje na gotovo čiste gole zidove.

Većina vrsta je namijenjena i aktivno korištena u unutarnjoj kulturi, zastupljena raznim sortama i hibridima. No, s tako širokom raznolikošću aroida u prirodi žive pod sličnim uvjetima, dakle, skrb o njima sastoji se od bliskih aktivnosti.

Aroidi: foto i kućna njega

Briga za aroideSve sobe Araceae biljke ne mogu tolerirati ekstremne temperature i hladan zrak potoci, na primjer, iz nacrta reagirati mrlje na lišću i smanjenje turgor nadzemnih dijelova. Ako kultura je dugo vremena na hladnoći, može izgubiti lišće, uzimajući hladno ugriz za početak zime.

Ako u ljeto aroid treba prilično česte i obilne zalijevanje, a neke vrste također savršeno postoje u vodenom okolišu, a zimi, zalijevanje se smanjuje. Za zamiakulkas je potrebno samo za navodnjavanje tijekom cijele godine.

Za dobru njegu, aridne biljke reagiraju s cvjetanjemSve biljke iz ove obitelji su zahtjevni na zemlju. To bi trebao biti lako, labav, dobro propusna i voda, i kisik. Pri odabiru za biljke koriste mješavine kora četinjača, prethodno kuhana dolje i isjeckan kokos vlakna, perlit i treset mahovina, kao i pijesak i treset.

Ljeti, aroidi u sobi su uređeni tako da kućni ljubimci imaju puno svjetla, ali sunčeve zrake ne spaljuju sočne lišće i stabljike. Zimi, također, potrebno je puno svjetla, a sa svojim nedostatkom koristi se umjetna rasvjeta.

Propagiraju vrste koje pripadaju obitelji aroida. najlakše vegetativne metode, na primjer, gomolji kćeri, poput alokazije ili dijeljenje grma, poput spathiphylluma.

U isto vrijeme ne smijemo zaboraviti toksičnosti zatvoreni Araceae biljaka, koji se ne preporuča staviti u mjestu dostupnom za malu djecu i kućne ljubimce koji žive u kući.

Upoznavanje s kućnim biljkama obitelji aroida – video