Alocasia je ukorijenjena u staklenikuRainforest prašume su poznati po raznolikosti flore, a zbog obilje vlage i hranjivih sastojaka ovdje su u mogućnosti doći do doista velike veličine. Iznimka i krupnokornevaya Alokaziya, koji žive u vlažnim područjima Australije i Oceanije, kao i na drugim područjima južne i jugoistočne Azije.

Značajke i karakteristike velike korijenske alokacije

Bogat navodnjavanje alocacia dovodi do pojave kapi na plahtamaU povoljnim uvjetima, divlje biljke do visine od tri metra ili više, a za ogromne količine lišća, dobio čak iu Guinnessovu knjigu rekorda, ova vrsta Alokaziya zaradio nadimak „slona uši”. Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, tropska biljka ne može doseći takvu veličinu, jer je njegov razvoj ograničen veličinom lonca i zatvorenim prostorom.

Stoga, cvjećar, koji brine o velikoj korijenskoj alokaziji kod kuće, možda neće biti svjestan svih njegovih značajki. Međutim, neke nijanse trebaju upozoriti i uzrokovati razumna pitanja. Na primjer, lišće koje lokalno stanovništvo koristi kao zelene kišobrane mogu sami postati izvor oborina.

Ako biljka primi preveliku vlažnost, višak vode koja je pumpana do korijena i stabljika uklanja se s listova kroz stomatu.

Cvjeta gruba alocaciaU divljini, ovaj fenomen često ide nezapažen. Drugo je pitanje je li kultura posađena u stanu. Prema prevladavajućem mišljenju, alokacija na taj način može “predvidjeti” vrijeme. No, botaničari ne promatraju ovu sposobnost u biljkama. Ali kad na velikoj korijenskoj alocaziji gleda kap vode, cvjećar mora donijeti zaključak o prekomjernom navodnjavanju i prilagoditi brigu o biljci.

Neobična plodova alokazije s grubim korijenomJoš jedno iznenađenje, koje je prikazano velikim korijenskim alocacia, je pojava velikih cvjetova. Poput drugih predstavnika aroida, iz sitnih, neprimjetnih cvjetova alokazija tvori cvjetni kobac s bijelim ili zelenim bractom. U izgledu, cvijet alocasia prikazan na slici je poput cvjetnice spathiphylluma i callas, ali mnogo veći od njih.

Nakon oprašivanja perianz umre, a na mjestu cvjetova okruglaste crvene plodove. Oni nisu jestive, ali zadebljana korijeni zapravo su podzemne stabljike, peteljkama i sočne lokalni narodi Oceanija Melanezija i nakon dugog toplinske obrade koji se koristi u svakodnevnoj prehrani.

Ako probate sirovu stabljiku, goruće, astringentno zbog prisutnosti kalcijevog oksalata, okus osobe očigledno se ne sviđa. No, za kućne ljubimce, ukusna zelenila alocacia su hrabre hrane.

Dakle, kako u kućnim uvjetima voditi brigu o velikoj korijenskoj alokaziji? Koji su uvjeti potrebni za stanovnike tropskih područja? I je li istina da biljka ima terapeutski učinak?

Related  Rasti u zemlji kući različite vrste i vrste anemoni

Briga za velikih korijenskih alokazija kod kuće

Velika raznolik gruba alocaciaAko se stan pojavljuje velikom korijenu alokacije, vlasnik neće morati previše pozornosti dati novom stanaru, ali zaboraviti da biljka – ona dolazi od tropika ne vrijedi. Prije svega, alokacija je važna za ugodnu atmosferu, pa je zrak u sobi:

 • u ljeto treba zagrijati do 22-28 ° C;
 • zimi ne može biti hladnije od 18-20 ° C.

Sva alocacia, uključujući velika korijena, ne vole nacrte, tako da su biljke smještene daleko od balkonskih vrata i transona. Stanovnik prašume, alokazija je najbolje u penumbri. U ovom slučaju mlade biljke oštrije od odraslih reagiraju na izravnu sunčevu svjetlost i nedostatak pokrivenosti u zimskim mjesecima.

Danas, raznovrsne sorte koje postaju sve popularnije trebaju više svjetlosti od biljaka s čak zelenim lišćem.

Ako skrb o velikom korijenu alokazije kod kuće ne odgovara zahtjevima kulture, neće se dobiti lijepa kontrastna lišća. U sjeni, čak i bijele površine postupno postaju zelene.

Uz odgovarajuću njegu ovaj list može rastiNišta manje od temperature zraka, njegova vlažnost je važna. U prirodi, biljka je stalno u toploj, vlažnoj klimi. Zbog toga, uzimajući u domaće uvjete, velika korijenska alokacija može ozbiljno patiti od suvišnog zraka. Ljeti, naročito na vrućim danima, alocacia se mora navodnjavati toplom vodom. U zimi, sprej treba biti vrlo oprezan, jer izvođenja ovog postupka na hladnom zraku pun razvoj gljivičnih bolesti i kvarenja.

Mnogo je sigurnije brisati listove s vlažnom krpom koja će poboljšati izgled biljke, a također će olakšati proces disanja. Briga o kući za veliku korijensku alokaziju, nemojte koristiti kemijske tvari koje sprječavaju taloženje prašine.

Alocasia je hygrophilous i vrlo zahtjevna za zalijevanje. Izuzetno akutne biljke reagiraju na nedostatak vlage, nepravilnog ili jadnog zalijevanja. Veliki volumen zelene mase zahtijeva mnogo vode i hranjivih tvari. A ako alokazija doživljava nelagodu, lišće se nestaju i možda čak padaju. Ali čak i uz prekomjerno navodnjavanje, posebno zimi, biljka ne treba čekati dobro.

Kapljice vode na aloccasi od grubog korijena su znak blagog preljeva.

Ako je biljka ispunjena sustavno zemljane sobu stalno drži puno vlage, reagira Alokaziya nastup na listu žutih ploča, a zatim smeđe mrlje, gubitak lišća i truljenje korijena sustava.

Velika korijenska alokacija u vrtićuLjeti, alocacia se zalijeva često i obilno, pazeći da se gornji sloj tla znatno osuši između zalihi. Nakon 30-40 minuta nakon navlaživanja tla, sva se suvišna voda mora isušiti. U vrućim danima je razumno staviti lonac alocacia u vodu napunjenu paletom, koja je prethodno izlivena s ekspandiranom glinom ili ruševinama. Dakle, korijeni biljke neće dodirivati ​​vlažnu okolinu, ali se tlo neće sušiti. Zimi, alocasia je malo ograničena u vlagom, zalijevanje 2-3 puta tjedno.

Related  Izvor inspirativnih pjesnika – karanfila

Zimi je vrlo važno pratiti stanje lišća – pokazatelj zdravlja ove kulture. Zalijevanje biljaka je smanjeno, čim voda padne na grube korijene alokacije postanu vidljive. Ako su lišće prekrivene točkama, već možemo govoriti o bolesti biljke ili prisutnosti truleži na njegovom podzemnom dijelu.

Da bi podržao veliku biljku, alokacia se nužno hrani. Primjena gnojiva je najbolja od početka proljeća do sredine jeseni. Sastav gnojiva za tropsku kulturu uključuje i organske i mineralne aditive. Po želji, te komponente mogu se izmjenjivati.

Razlog sporog razvoja Alokaziya venuća lišće i truli podzemlja stabljikama i korijenjem može se izabrati sastav mješavine tla.

Rezultat prekomjernog zalijevanja biljkeZa rodni stanovnik tropskih biljaka potreban je labav tlo bogato hranjivim tvarima s neutralnom ili blago kiselom reakcijom. U loncu namijenjenoj za alocijevu korijenskog korijena mora se ugraditi dobar drenažni sloj. Kao primer upotrijebite mješavinu:

 • 2 dijela humusa;
 • 1 dio pijeska;
 • 1 dio treseta;
 • 2 komada vrtnog zemljišta.

Za očuvanje vlažnosti, površina tla može se razbiti s malim šljunkom, pijeskom ili čipovima.

Dobro uređene, dobro razvijene biljkeTransplantacija biljaka provodi se u proljeće, presađivanjem alokazije zajedno s komatom tla u prostraniji lonac.

Važno je zapamtiti da sadnju kulture u vrlo prostranom kontejneru, moguće je izazvati rast alokazije. A ovdje morate razmotriti mogućnost stavljanja odrasle biljke u sobu.

Grmlje odraslih zahtijevaju transplantaciju ne češće nego 3-4 godine, a mladi se alociraju jednom godišnje na novi spremnik. Postupak se provodi u proljeće, kada se biljke aklimatiziraju brže i lakše.

Kod kuće, koštano-korijenska alokacija se propagira vegetativnim putem podjelom biljke odrasle, reznicama ili reznicama. A u ovom slučaju, proljeće je također najbolje vrijeme. Da se mladunče naviknu i brzo dobiju dobar korijen, potrebno je temperaturu od barem 20-22 ° C. Korijenska alokazija je bolja u laganoj smjesi od jednakih dijelova treseta i pijeska. Kada slojevi daju korijenje, transplantirani su u tlo za odrasle biljke.

Related  Myrtle kod kuće ne zahtijeva složenu skrb

Dijete s korijenom može biti pohranjeno u drugom spremnikuAlocasia je nepretenciozna i bez ikakvih problema raste čak i kod cvjećara s malo iskustva. Ako skrb za velika korijena alkoholičnost kod kuće nije dovoljna, biljke su pod utjecajem obje bolesti i štetnika. Juicy greens privlače mnoge opasne insekte. Najčešće na velikim stabljikama i lišćem je moguće pronaći pauk novčića, gljivice komarce, štitaste uši, lisne uši i mealybugs.

Prilikom prepoznavanja štetočina, ne možete oklijevati. Biljka se nužno tretira s insekticidima, koji su odabrani ovisno o vrsti insekata pronađenih. Kada su alokacije pogođene gljivicama, fungicidi se koriste za borbu protiv njih.

Vlasnik velike korijenske alokacije, kod kuće, brinući se za biljku, trebate se sjetiti toksičnosti sokova i ne zaboravite na sigurnosne mjere. U kućama u kojima se nalaze djeca i domaće životinje, alokacija se nalazi izvan zone njihove dostupnosti.

Ljekovita svojstva grube korijenske alokacije

Veliki korijen Aloccasia ima ljekovita svojstvaMnogi cvjećari, koji sadiraju u stanu velike korijenske alokacije, osim za izgled biljaka, fascinirani su i obilje ljekovitih svojstava. Doista, kod kuće – u zemljama Oceanije, Južne Azije i ostalih područja gdje danas alokaza raste u prirodi, poštuje ga narodna medicina.

Gori, a ponekad i vrlo kaustični biljni sok služi kao distracting, lokalni iritant za bolesti zglobova. Na osnovi, kao i usitnjene stabljike proizvode masti, dekocije i alkoholne infuzije, gljive i ulja.

Ljekovita svojstva grube korijenske alokacije zahtijevaju ne samo bolesti zglobova, osteohondroza i reumatizma nego i:

 • s modricama popraćenom modricama;
 • s tromboflebitikom i varikoznim venama;
 • u prisutnosti bolesti štitne žlijezde;
 • s hemoroidima
 • s gihta i artritisa;
 • s brojnim tumorskim bolestima;
 • s slabljenjem imuniteta i čestim zaraznim bolestima

Za pripremu masti i infuzija koristite zadebljane stabljike i rizomeZa pripremu prirodnih lijekova uzeti zadebljane stabljike i alokazija korijena. U Borneu, gdje se prehrambene i ljekovita svojstva velikih korijenskih alokacija najviše poštuju, biljke se dobivaju u velikim količinama, u drugim dijelovima svijeta – ta je egzotična kultura malo proučena.

Želeći koristiti svojstva velike korijenske alokacije u liječenju bolesti, treba imati na umu da je biljka otrovna i može donijeti ne samo olakšanje nego i ozbiljnu štetu zdravlju.

U europskoj medicini, zbog nedostatka znanstvenih istraživanja, ne postoji znanstvena potvrda ljekovitog svojstva postrojenja. Metoda unutarnje i vanjske uporabe takvih lijekova također nije razvijena. Stoga, kako bismo izbjegli neželjene posljedice, ne možemo bez savjetovanja s specijalistom.

Video o tropskoj ljepoti Alocasije