cvetje akvilegijaAquilegia se nanaša na rastline družine buttercupov. Na enem mestu lahko raste že več let in ne izgubi svojih okrasnih lastnosti. Pri ustvarjanju cvetočih kompozicij se široko uporablja pri oblikovanju krajine. Akvilegiji raste dobro in je zadovoljen z razcvetom, je treba upoštevati preprosta pravila sajenja in naknadne oskrbe.

Metode razmnoževanja

aqueduct kalčkiZa ločitev akilegije na vaši spletni strani ni težko. Razširja se na enega od naslednjih načinov:

 1. Semena. Po koncu cvetenja na rastlini se oblikujejo kapalne kapsule. Njihova vsebina se posuši in stratificira pri temperaturi +5 stopinj. Pri gojenju akvilegije iz semen je pomembno, da jih sadite. To je najbolje storiti zgodaj spomladi neposredno v tla. Če je na vašem območju pogosto zmrzali, je bolje uporabiti način gojenja sadik. Da bi dobili zgodnje poganjke, lahko zimo zasadite akvilegijo.aquiline semena
 2. Z delitvijo grmovja. Koreninski sistem akvagije je krhek, lahko ga poškodujete. Zato se delitev grmovnice opravlja le v izjemnih primerih. Ta metoda lahko vzrejo samo rastline, ki so dopolnile starost treh let. Raztrgajte koreninski sistem zgodaj spomladi ali pozno jesen. Po tem korenine speremo z vodo in odrežemo vse poganjke. Koreninski sistem se zmanjša na polovico, tako da zdrave ledvice ostanejo na obeh straneh. Kraste rezine je treba posejati s fino zmletim ogljem. Takšna sadika se bo ukoreninila, saj bo dolga in težka.Pomnožite lahko akvilegijo, tako da delite grmovje
 3. Rezila. Pripravite potaknjenke zgodaj spomladi, preden se ledvice začnejo vrteti. Priporočamo kraje rezin, ki jih je treba zdraviti s stimulatorjem korenin in posajati v lončkih, napolnjenih s tlemi. Korenje traja približno tri tedne.

Najpreprostejša in najhitrejša pot je pomnožitev semen. Ta zasad akvagija vam omogoča, da si brez moči prizadevate za močne zdrave rastline.

Izberite lokacijo in pravila za pristajanje

pristanek pri pristankuLepota in obilje cvetenja bo v veliki meri odvisna od kakovosti tal in pravilne izbire lokacije cvetličnega korita. Rastlina se počuti bolje v senci. Priporočljivo je, da ga zasadimo v bližini grmovja ali majhnih dreves z razpadajočo krono. V senci bo akilegija izgubila svetlost, cvetovi bodo manjši.

Tla morajo biti svobodna. Vsebovati mora dovolj hranil. Rastlina ne prenaša stagnacije vlage pri koreninah. Zato je pred sajenjem potrebno organizirati drenažni sloj.

Iztovarjanje in oskrba akvagija na odprtem tleh bo lažje, če boste ohranili pravilno razdaljo med rastlinami. Med njimi bi moralo ostati okrog 40 cm. V enem kvadratnem prostoru v tleh bodo lahko namestili do 10 rastlin.

Če seme posejate neposredno na odprtem tleh, jih je treba zapreti do globine približno pol centimetra. Sadike so posajene v majhnih luknjah. Priporočajo se, da prašni pepel in gnojijo s humusom.

Značilnosti nege

akilegija v zimskem vrtuZa zasaditev in skrb za vodo ni potrebna posebna znanja in spretnosti. Dovolj je, da sledite nekaj preprostim priporočilom:

 1. Rastlina dobro prenaša pomanjkanje vlage. Vendar ga ne morete popolnoma odvzeti od vode. Zalivanje mora biti zmerno, ker se zemlja suši.
 2. Redno plevel plevela in razrahlja tla okoli rastlin.
 3. Aquilegia ljubi dobro oplojene tle. Občasno razlijte majhno količino komposta. Mineralna gnojila se priporoča, da se ne uvedejo pogosteje kot dvakrat v sezoni. Dober rezultat je letna obnova tal. Če želite to narediti, odstranite zgornji sloj starih tal in izpolnite novo.
 4. Če nameravate žetev semen, nato pa pred ovijanjem škatle, jih zavite z gazo. To bo pomagalo preprečiti setev.
 5. Priprava na zimo akilegije v jeseni je obrezovanje. Stebla so rezani na ravni bazalnih listov. To bo rastlini omogočilo boljšo zimo in ne izgubi svojih lastnosti. Za segrevanje potresemo z mešanico šote in peska.
 6. Presajanje akilegije jeseni poteka vsakih pet let. To pogosteje ne bi smeli storiti, saj se rastlina ne umiri dobro. Izkoristite ves grm skupaj s tlemi, odrežite vse poganjke. Odstranite poškodovane korenine. Hkrati lahko razdelite grmovje. Spusti ga na novo mesto. Za pripravo komposta lahko uporabite zdrave poganjke.

Skladnost s pravili saditve in oskrbe z akvilegijo cvetov na fotografiji je zdaj enostavno na internetu. Ob opazovanju, boste dobili lepo zdravo cvetlično korito, ki vas bo veselila cvetenja vse poletje.

Kontrola škodljivcev in bolezni

aquilegia za zatiranje škodljivcevNepravilno pristajanje in oskrba akvagije povzroči nastanek bolezni, katerih fotografije so pogosto prestrašene. Med najpogostejšimi težavami so:

 1. Pudrasta plesen. S to boleznijo listi postanejo rjave in se vračajo v tubule. Sčasoma popolnoma umrejo in izginejo. Bojite problem z raztopino sečnine. Napravo razpršujejo pozno zvečer, ko je sonce že nastavljeno. Nekateri pridelovalci v ta namen uporabljajo zeleno milo. Uporabite lahko specializirane kemikalije.
 2. Siva gniloba. Urejanje takega problema je nemogoče. Okuženo rastlino je treba popolnoma prebaviti in spali.
 3. Rust. Boj proti tej bolezni se izvaja z uporabo specializiranih zdravil. Topaz velja za enega najboljših. Uporabite ga v skladu z navodili.
 4. Poraz s škodljivci. Najpogostejši so pajki, listne uši, ogorčice, lopate. Za boj proti njim se uporabljajo kemične snovi. Dober rezultat daje droga “Actellik” in “Karbofos”. Nematode ni vedno mogoče premagati; Na prizadetih tleh bo mogoče rastline, ki so odporne na ogorčice, na primer žarek, česen ali žita.

Spopadati se s pridelavo akvagije lahko celo neizkušen cvetličar. Dovolj je, da se strogo držimo vseh pravil oskrbe.

Gojenje in oskrba akvagije – video