Učinkovite cvjetove anthuriuma AndrePopularna glasina uspoređuje anthurium s flamingo, a ime je zbog sličnosti cvatu s repom. Poznavanje Europljana i Amerikanaca s predstavnicima ogromne vrste anturija dogodilo se u drugoj polovici XIX. Stoljeća.

Čak i tada, upadljiv cvatovi Anthurium Andre zainteresirane na nizozemskom i na Havajima, postao drugi dom doista su stanovnici tropa u Južnoj Americi, uspostavljeni su prvi komercijalni nasadi i počeli uzgajati rad.

Anturium Andre (Anthurium andreanum)

Anturium Andre (Anthurium andreanum)Zahvaljujući spektakularnom cvatnje, ova vrsta anturium može nazvati najpoznatiji u svijetu. Od 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su biljke iz pojedine vrste anturium u rukama je otkrila, Anthurium Andrianum uzeo jednu od prvih mjesta među sobnih biljaka, a među biljkama, namijenjeno sadnji vrta i uzgajaju za rezano cvijeće.

Danas se cvjećarnice nude razne vrste anturija Andre i jedinstvenih hibrida koji impresioniraju maštu raznim oblicima, bojama i veličinama cvatova. Domovina ove vrste je šumovita planinska područja Kolumbije, gdje se na nadmorskoj visini od oko 2,5 km iznad razine mora i Anthuriums of Andre rasti.

Anturium Andre s ružičastim cvatovimaOva biljka, visine od 50 do 150 cm, vodi život epifita, za koji je sva njegova struktura prilagođena. Anthurium ima kratak sočan stabljika, na kojemu su dugi peteljci listopadnih listova čvrsto pričvršćeni. Ploče s listovima su kožne, guste. Prosječna duljina lista je od 20 do 40 cm, a njegova širina je gotovo dvostruko manja.

Kao i druge epiphytes, Anthurium Andre, na stabljici stječe mnoštvo pomoćnih zračnih korijena koji pomažu postrojenja za primanje prehrana i vlagu iz zraka. Vrsta, prema opisu anturu, obilježena je dugim cvjetanjem. A ono što mnogi obično smatraju anturuijskim cvijetom je cvjetanje, koje se sastoji od vela ili bracta i čašice, koja ujedinjuje mnogo malih cvjetova.

Smeđi pokrivač anturuVelo može biti oblik srca ili ovalnog oblika, tkanina, kao i na slici smeđe boje anteneja, kožnog, s vidljivim žilama. U prosjeku, bract može doseći duljinu od 15-20 cm, a njegova širina je donekle uža. Kako cvjetovi sazrijevaju, bract je savijen, u potpunosti otvara svjetlo ili žuta kugla.

Bilo je to zahvaljujući sjajnom velom, crvenom anturu, koji se nekad vidio usred pobune tropskih boja. Ali danas, osim sorti koje molimo za cvjećarnice, grimizne bradavice, nije neuobičajeno za biljke s različitim bojama, kuglama i pokrivača. Možete vidjeti bijele, ružičaste i čak crne anture. Postoje sorte i hibridi s fantasy bojama, kombinirajući nekoliko svijetlih boja odjednom.

Biljni hibrid s neobičnim cvatovimaNakon oplodnje cvjetova na cvatu nastaju crvene ili narančaste bobice, unutar kojih je par sjemenki. Istina, budući da moderni uzgajivači cvijeća sve više rastu, a ne sorte, ali hibridni anthuriums, sjeme reprodukcije kulture daje način vegetativnim metodama. I na industrijskim plantažama za dobivanje masovnih izbojaka koristimo kulturu tkiva.

Related  Briga za aspidistra kod kuće

Ovaj pristup vam omogućuje da stvorite i ponudite fanovima egzotičnih biljaka anthurium vrsta koje nikada nisu pronađene u prirodi. Takav primjer je prikazan na fotografiji anthuriums dva bracts složenih međuvrsni hibridi s neobičnim oblikom pokrivači, minijature, ili, obrnuto, vrlo velikim pupoljcima.

Anthurium scherzerianum

Anthurium scherzerianumPoznata vrsta Anthurium cvijet uzgajivači, na prvi pogled privlači pozornost kroz zamršeno zakrivljenost produžen cvat. Divlje anthuriums Scherzer su pronađeni u Gvatemali i Kostariki, gdje biljka je izabrao prilično tropske prašume na tisuću metara nadmorske visine.

Višegodišnji zeljasti biljka živi na oba šumskog smeća i velikih drvenastih biljaka. Visina uzorka odraslog čovjeka od Scherzerovog anturu doseže 30-40 cm. Kao i Andrejev anturium, u ovoj je vrsta deblo snažno skraćeno ili potpuno odsutno.

Anthurium Scherzer razlikuje se od anturija Andre u obliku cvataUrezane ili šiljaste eliptične lišće guste, zasićene zelene boje. Površina limene ploče, duljine 20-30 cm, mat, gusta na dodir.

Cvatnja može trajati tijekom cijele godine, ali njegov vrhunac pada na razdoblje od veljače do srpnja. Za razliku od anturija Andrianum, cvjetnica nije ravna, već zakrivljena, iu kulturnim oblicima i predstavlja neku vrstu spirale. Coverlet je ovalan, rijetko srčanog oblika. U divljim oblicima i kavezima, a bratovi često su obojani crvenom ili crvenom bojom.

Posebnost cvjetanja ove vrste anthuriuma je ta da se zbog strukture biljke mogu prenositi samo iz jednog cvijeta na drugi. Glavni oprašivači u prirodi su kukci. Kod kuće, gdje se danas sve više susreće anturij Scherzer-a, potrebno je koristiti ručne metode prijenosa peludi.

Anthurija Amaretti raznolikostiU ovom trenutku izvedene su mnoge sorte i hibridi s različitim bojama cvjetnica i veličinom same biljke. Primjer toga je prikazan anturu od Amarettija, zatvorenog postrojenja s neobičnim hrpa svijetlih crvenih točkica rasutih svijetlim crvenim mrljama.

I obje su visoke sorte, formiraju rozetu visine 60 cm, a mali anturii cvatu na promjeru biljke manji od 10 cm.

Anthurium Lindenianum

Anthurium LindenianumPogledajte u kulturi ružičaste Anthurium Linden potrebno je ne tako često, ali ova vrsta cvjeta u ljepoti i trajanje ne lošiji ili Anthurium Andre Scherzer.

Kao i mnoge druge vrste koje prirodno živi u Kolumbiji, izveo, ili pod stablima, na vlažnom humusom bogata tla prašume, ili talože na biljkama se, kao pravi aerofit.

Korijen ove vrste je tetraedarski dio peteljki i prekrasni vrhovasti oblik gustih sjajnih lišća. Na pločici za listove do 30 cm duge, svjetlije, vene masline su jasno vidljive. Mlade lišće lako se razlikuje svjetlijom, sočnijem sjenom, odrasli lijevi su tamni, kožnati.

Related  Neugodna priroda i svijetle izgled biljke sušnih kuća

Anthurium Linden ovalni, suženi ružičasti pokrivačZa razliku od Andre anturium s crvenim bracts i ove vrste u divljini oblika oval, sužen na pero deka od čiste ružičaste boje. U visoka, do 40 cm, peteljka formirana ravno, bijele ili krem ​​klip. Cvatnja je u pratnji širenje ugodnog mirisa.

Zanimljivo je da je to jedna od najstarijih kultiviranih vrsta anthurium, ali se ne može naći u zbirkama doma, ali češće u voćnjacima. Osim toga, anthurium Linden se koristi za dobivanje interspecifičnih hibrida.

Anturijev kristal (Anthurium crystallinum)

Anturijev kristal (Anthurium crystallinum)Od 1875. stekao je status kulturne biljke i druge vrste anthurium – anthurium crystal, u prirodi koji živi u mnogim šumskim područjima Perua i Kolumbije.

Ako su s obzirom na gore navedene opise drugačiji atraktivne boje lijepe cvjeta, ova vrsta ističe svijetle ukrasne lišće, ni na koji način slabije od spektakularne lišća Alokaziya.

Najveća visina stabljike Anthurium kristal kod kuće jedva jedan metar, a deblo biljke gusto prekriven uglavnom imovine – baršun u obliku srca lišće. Na kojem su sjajne vene reljefne boje jasno označene. Duljina listne ploče varira od 20 do 40 cm, a njegova širina je nešto manja.

Ako mlada lišća može imati ljubičastu boju, tada s godinama, zelena boja na njima je zasićena i tamnija. Listovi lišća dugi, tanki, opušteni. Stražnja strana plašta je bjelkasta ili srebrnasto-zelena.

Cvijet kristalnog anthurija ne razlikuje se njegovim ukrasnim značajkamaIako je cvjetanje, kao i kod drugih vrsta domaćih anturija, vrlo dugo, ne može se nazvati ukrasnim ili spektakularnim. Peduncles Anthurium, kao na fotografiji, doseže duljinu od 40 cm i ima žućkasto ili ružičastu boju. Poklopac je mnogo manji od uha, širenje oštre arome karanfila, a ponekad je teško razlikovati. Širina je samo 2 cm, a duljina ne prelazi 9 cm. Boja je bijela, zelenkasta ili bezbojna.

Danas postoje mnogi hibridni oblici lijepo cvjetnih i dekorativnih listopadnih anthuriuma, gdje je korišten antracijski kristal pri prijelazu.

Anthurium hookeri

Anthurium hookeriIako u biljnoj kulturi biljka nije uzgojeno vrlo često, savršeno podnosi sve teškoće u kućnim uvjetima i ukrašava sve interijere. U divljini, ova vrsta Anthurium može se naći i danas u Malim Antilima, u tropskim šumama Surinam, Trinidad i na nekim područjima Gvajani.

Promjer odraslih rozete prikazano na slici anturium je 150-250 cm, visina 60 cm. Stabljika je izrazio loše, ostavlja velike, eliptične, suziti na bazu. Kada pomno pogledate listove pločica svijetlo zelene boje, možete vidjeti uzorak crnih sitnih mrlja. U usporedbi s drugim vrstama i sortama anturu, u ovom slučaju peteljke lišća su prilično kratke i teško dosežu 4 cm duljine.

Related  Kislitsa trokutasto: kućna njega, fotografija i opis

Anthurium Hooker purpurne čaše s zelenim braštimaDa bi se postigla cvjetanje i izgled na anthurium purpurnih ili prljavih purpurnih čaša s malim zelenim braštima kod kuće nije lako. Ako to ne uspije, to je formirana skoro metar anthuriums spike kao foto okrunjen spadix oko 30 cm dug i duguljasto pokrovne, malo kraće nego cvat. Nakon oprašivanja na uhu, bijeli i crveni rumenci sazrijevaju sočnim bobicama.

Anthurium scandens

Anthurium scandensPrema opisu anturu, najčešće kod kuće – to su biljke koje nemaju pravi matičnjak. Ali, ispada, postoje iznimke.

To se često nalazi u zbirkama obožavatelja aridnog penjanja na anturu. Biljka predstavlja lijansku epifitu, formirajući duge izbojke, prekrivene ovalnim kožastim listovima i debelim korijenima zraka. U šumama Srednje i Južne Amerike, takvi debeli korijeni pomažu mu da se popne ne samo na deblu stabala, nego i da se uskoči na stijenama.

Bobice koje se penju na anturuCvjetanje anthurija prikazano na slici ne razlikuje se u dekorativnosti, ali sazrijevanja bobica ukrasiti anthurium vrlo dobro. Za razliku od ostalih predstavnika roda, stvarajući naranče ili crvene voće, plodovi penjačkog anturija su bijele ili ljubičaste. Oni se formiraju na mjestu žućkaste ili zelene kuglice, malo pokrivene uskim zelenim bractom. Budući da je cvjetanje gotovo konstantno, na biljnoj posudi odmah možete vidjeti nekoliko malih atraktivnih četkica s bobicama.

Anthurium wendlingeri

Anthurium wendlingeriTo je jedna od najzanimljivijih vrsta anthurium, uzgojenih kod kuće iu zimskim vrtovima. Opis Anthurium Vendligera navodi da je veliki aerofit formiranje stabljike do 20 cm. Listovi biljke su kožasti, duguljasto-lancetasto, glatke zelene boje su montirani na stabljici s kratkim peteljkama. Duljina ploče doseže 80 cm, a njegova širina ne prelazi 11 cm.

Značajka ove raznolikosti anthuriuma je korijenje grananja koja se razgraničava i ima zelenu ili smeđu boju.

Posebna ornamentalnost biljke vezana je za duge, ukočene cvjetnice – kuglice i stipule. Duljina štapa može varirati od 13 do 42 cm, a promjer je od 3 do 7 mm. Pale zelene ili žućkaste cvjetnice jasno se ističu u pozadini tamnih lišća, a zavjese, također presavijeni u uskoj spirali, nisu uvijek vidljivi. Oni su prilično tanki, izduženi i obojani ljubičastim ili ljubičastim tonovima. Širina od samo oko centimetra, duljina bract obično ne prelazi 11-15 cm. Takav ljubičasti anthurium teško je koristiti u rezanju, ali savršeno će ukrasiti unutrašnjost ili staklenik.

Video o anturu