Prekrasna orhideja WandaRod prekrasnih biljaka cvjetanja iz Indije, ostalih regija južne Azije i sjevera Australije udružuje više od 50 vrsta. Wanda je bio poznat po svojoj orhideji u stoljeću prije prošle godine, kada su se prvi primjerci pojavljivali u europskim staklenicima.

Danas, orhideje ovog roda – jedan od najpopularnijih među ljubiteljima zatvorenih usjeva. Objasnite popularnost Vande je jednostavna. Istaknute, do jednog metra visokih biljaka s izduženim linearnim lišćem i cvjetnim rašemom, vrlo su nepretenciozne i mogu cvjetati nekoliko puta godišnje. U cvatu, koja zadržava ukrasni učinak do 50 dana, ima 10 do 20 cvjetova. Orkide krunice, ovisno o vrsti i raznolikosti, mogu se obojiti u različitim bojama, ali najvrjednije su plava Wanda. Vrlo je rijetko da biljke s bojama orhideja prenesu i prelaze, što se aktivno koristi u uzgojnom radu.

Tako orhideja raste WandomJoš jedna značajka oraha Wanda je njegov snažan korijen, ponekad raste na 1,5-2 metara. Uz pomoć sive, prekrivene voštanim slojem rhizomes epifitskih vrsta dobivaju potrebnu prehranu za rast i cvjetanje.

Orkide Care Wanda

Kao i sve orhideje iz tropskih područja, Wanda se ne osjeća ugodno u sobi i zahtijeva stvaranje uvjeta koji su što bliži prirodnom. Pročitajte i o orhideji Phalaenopsis!

Kako rasti orhideja u sobi? Što treba uzeti u obzir pri odlasku i održavanju gosta iz udaljenih indijskih tropskih područja?

Najbolje mjesto za takvu biljku je staklenik, ali ne i svi cvjećari imaju priliku da tako molimo južnu ljepotu.

Uzgoj orhideja Wanda u staklenikuStoga, kada se brine o orhideji, Wanda kod kuće uzima u obzir da biljka:

  • nema dugo razdoblje odmora;
  • prima većinu hrane ne iz tla, već iz atmosfere;
  • treba održavati temperaturu unutar 20-25 ° C sa smanjenjem pozadine noću;
  • dobro raste i cvjeta s velikom vlagom;
  • ne voli stagnaciju zraka, ali istodobno se boji nacrta;
  • voli 12-14 sati dnevno da bude pod difuznim zračenjima sunca.

Related  Saznajte više o prednostima i šteti od crnih graha

Ako se Wanda ne pridržava režima temperature ili ako se cvijet čuva u suhom zraku, biljka neizbježno slabi, izbojci postaju tanji, lišće žute boje, a cvjetanje, ako to ne, ne zadovoljava sjaj.

Posebno je važno održavanje vlažnosti od 60-80% i traženo trajanje svjetlosnog dana zimi. U tu svrhu koristite ovlaživače kućanstva, redovito navodnjavanje zelenila i korijenski sustav, kao i umjetno osvjetljenje biljaka.

Orchideja Wanda kod kućeZbog raširenih, moćnih korijena, ova raznovrsna orhideja kod kuće najčešće se uzgaja bez lonca, ali u košarici ili na bloku, navodnjavanje je važan dio brige za orhideje Wande. Temperatura vode za takvo raspršivanje i zalijevanje, ako je cvijet stavljen u staklenu posudu, trebao bi biti nekoliko stupnjeva topliji od okolnog zraka.

Slučajevi koji su u prozirnim visokim vazama redovno se zalijevaju. Zbog toga, pročišćeno od soli i ostalih štetnih spojeva cvijeta, voda se izlije u posudu s orhidom kako bi navlažila korijenje. Nakon 20 minuta potrebno je isušiti višak vode.

Voda u posudama ostavljena je 20 minuta, a zatim izlivenaOvaj put je dovoljno:

  • postrojenje je dobilo dovoljnu količinu vlage;
  • lokalno povećava vlažnost zraka;
  • Zaštitite korijenje od propadanja dugotrajnim kontaktom s vodom.

U razdoblju aktivnog rasta u skrbi o Wanda orhideji uključuju se topla duša koja provode u jutarnjim satima, tako da se nakon postupka lišće i površina korijena mogu osušiti.

Zimi, biljka treba manje vlažnosti, au razdoblju stvaranja pedunki i otvaranja pupova, naprotiv, potreba za navlaženjem oštro se povećava.

Transplantacija i briga za orhideje Wanda

Posebni spremnici za orhideje WandaBudući da ova vrsta ne osjeća potrebu za podlogom, nije potrebno presaditi orhideja, ali se ne može izbjeći briga o korjenovskom sustavu cvjećara.

Korijenje treba redovito pregledavati, ukloniti suhe ili oštećene površine, paziti da se žarići truleži ili širenja gljivičnih infekcija ne pojavljuju.

Kod kuće, Wanda’s orhideja je posađeno u košare, trellised kontejnera ili koristi za povezivanje cvijet na velike komadiće kore i mahovina. Za daljnje jačanje postrojenja u odabranom spremniku i kompaktiranje praznina, koristite žicu, koru od pari, ugljen i dobro osušeni šljunak.

Related  Kako pravilno zalijevati ananasa i razviti lijepu biljku

U posebnoj njezi trebaju korijeni biljkeNosivanje biljke iz jednog spremnika u drugu, važno je s korjenitim sustavom liječiti s posebnom pažnjom. Nakon transplantacije orhideja u njegovu njegu, korisno je uključiti lijevanje u slojevitu specijaliziranu kompoziciju. Obično se takvi postupci za Wanda orhideje provode tjedno, koristeći slabu otopinu gnojiva.

Reprodukcija orhideja i njegu mladih biljaka

Možete dobiti nove orhideje biljke odvajajući od roditelja uzorak kćer utičnice formirana u podnožju odraslih cvijet.

Ova biljka može se sjeditiOdvojiti od velikih grma mladih biljaka treba biti samo kada formiranje vlastitih korijena. Sva odsječka tijekom vegetativnog razmnožavanja orhideja i njihova skrb nužno se tretiraju s prahom od cimeta ili drobljenim aktivnim ugljenom. Prvo, ružice su zasađene u plitkim košuljama s mješavinom drvenog ugljena, komadićima kora i šljunka i stavi posude u staklenik. Tamo mlada Wanda raste i aktivno stvara korijene dok visina stabljike ne dosegne 15-18 cm. Sada je biljka spremna ukrasiti sobu s veličanstvenim cvjetovima.

Video o neobičnosti Wanda orhideja