anemona u predgrađuKoliko je lijepo promatrati oko sebe tisuće lijepih biljaka cvjetnice koje ispunjavaju zemlju. Među njima ističe se svijetle boje – anemon. To je blagi višegodišnji vrtni cvijet. Ime mu dolazi od grčke riječi “anemos”, što znači vjetar. U narodu, cvijet je zvan anemon zbog svojih nježnih latica, koji reagiraju čak i na slab vjetar vjetra.

Anemone je višegodišnja biljka, cvjetnica koja ima različite oblike i boje. Izgleda divno u društvu drugih vrtnih biljaka i na pozadini ukrasnih kamena. Kako bi se zadovoljili s tim cvjetovima, preporučljivo je upoznati ih bolje.

Jednostavni načini za biljke anemone

cvatu anemone na cvjetnom posteljuU prirodi postoji mnogo vrsta anemona. Neki od njih zahtijevaju pažljivu njegu, a drugi – apsolutno nepretenciozan. Razlika je objašnjena činjenicom da su ove biljke gomoljaste ili rizoma.

U skladu s pažljivim opažanjima ljubitelja cvjetnica, rizoma sadnja anemona i njegovanje nje ne zahtijeva posebnu pažnju. Osim toga, takvi cvjetovi udobno podnose zimu.

Prije nego što posadite elegantnu vrtnu ljepotu, trebate odabrati pravo mjesto. Kako bi zaštitili osjetljive latice iz ljetne vrućine, bolje je pronaći malo zasjenjeno područje. Ovdje anemon će dobiti dovoljno svjetla i topline za puni rast.

Ako je na nezaštićenoj površini od sunca, latice gube boju i pada na zemlju. Na tamnom mjestu, cvjetovi cvjetaju kasnije i mnogo su manji.

Budući da postoji mnogo različitih vrsta vjetrenjača, zahtjevi za rasvjetom, zalijevanjem i sastavu tla znatno se razlikuju. Ali takvi univerzalni uvjeti su prikladni za bilo koju vrstu:

  • blago osjenčani dio vrta;
  • pouzdana kvalitetna odvodnja;
  • labav plodna zemlja.

To su načela koja će pomoći da se razviju nepoznate vrste biljaka za početnike.

Da bi se stvorila prikladna zemlja, može se dodati mala količina pijeska. To će ga osloboditi i pružiti izvrsnu cirkulaciju zraka. Osim toga, takvo tlo ne zadržava vlagu koja doprinosi prosperitetu biljke.

Kada je mjesto za sadnju spremno, trebate odabrati način da rastu anemone na otvorenom terenu i brinu o tome. Najjednostavnije je sijanje sjemena. Ova metoda se koristi vrlo rijetko, jer nije uvijek učinkovita. Prema zapažanjima vrtlara, samo mali dio sjemena posijano raste. A onda, ako su svježe. Ipak, takva metoda postoji.

Related  Fotografija s imenima i opisima gladiola

Posijajte sjeme u malim rupama. To će pomoći natječajima da se rastu iznad tla i otvrdnu. Tlo mora biti porozno i ​​labavo istodobno.

Ako zimi jesen u jesen, sadnice će se pojaviti na početku proljeća. Kada proljeće ili ljeto sadi – izbojci su probušeni nakon mjesec dana. Tijekom tog razdoblja trebali biste ih mudro voditi kako ne biste pretjerali. Od overmoistening, biljka može umrijeti.

Njega i sadnju anemona na otvorenom tlu vegetativno se naširoko koriste iskusni vrtlari. Za to se uzimaju rizomi ili gomolji. Tada su uredno podijeljeni u dijelove. U svakom je potrebno ostaviti 2 ili 3 pupoljka. Nakon toga će postati kruna elegantnog vrtnog cvijeta.

klijanje sjemena anemonaAko postoji pitanje kada treba saditi anemone, u jesen ili proljeće, treba razmotriti metodu uzgoja. Bolje je provesti varijantu rizomične podjele u proljeće. Tijekom tog razdoblja biljka je puna snage i lako reagira na takav radikalni postupak.

Teško je rasti biljke gomoljem. Za to su, prije sadnje, napunjene toplom vodom. Budući da je u tekućini, sadni materijal povećava volumen. To ima blagotvoran učinak na brzinu klijavosti na otvorenom polju.

suhe gomolje anemoneJoš jedna opcija za pripremu gomolja je da se nekoliko sati stavljaju u platno ili polietilen. Zatim možete nastaviti iskrcavati. Također je važno uzeti u obzir pravila o tome kako saditi anemone u jesen.

Gornji dio gomolja je uvijek plosnat, stoga ga stavite u rupu koja bi trebala biti usmjerena prema dolje. Na dnu jame nalazila se mješavina humusa i drvnog pepela, koja služi kao polazna hranjiva tvar. Onda širite sadnja gomolja na razmaku od 10 cm jedni od drugih. Posipajte zemlju malim pritiskom.uzgoj anemona na otvorenom terenu

Izlijte čistu vodu. Sadnja anemona u jesen u tlu je napravljena na dubini od 3 do 7 cm.

Kako bi spriječili da gomolji okrenu u rupu, oni moraju biti fiksni. Jedna je opcija malenost.

Nadležna briga o ljepoti vrtova

Tko ne voli vrt, ukrašen šarenim anemonima, koji broje više od 20 vrsta sorti. Iako su u prirodi mnogo veći – oko 170 vrsta, vrtni hibridi zahtijevaju pažljivu njegu.

Related  Suptilnost skrbi kaktusa kod kuće

mladih gomolja anemona prije polaganja za skladištenjeGotovo sve vjetrenjače su trajnice. Ali imaju različitu otpornost na prehlada. S obzirom na tu činjenicu, vrijedno je razmišljati: je li potrebno zalijepiti anemone kako ne bi umrli.

Najčešće je životna sila biljke uskladištena u gustom rhizomima i nježnim gomoljima. Oni su sadni materijal cvijeća u rano proljeće ili jesen.

Ovisno o vremenskim prilikama područja na kojem se rastu vjetrenjače, vrijeme njihova izvlačenja iz zemlje je različito. Obično prikladni mjeseci su rujan ili listopad. Dakle, vrtlar samostalno odlučuje kada kopati i kako pohraniti anemone zimi.

Nakon izdvajanja gomolja iz tla, oni su osušeni u zasjenjenom području vrta. Zatim se gornje podloge odsiječe i prenesu u hladnu sobu. Tamo su suho mjesec dana. Za zimu se skrivaju u podrumu, gdje su predivno sačuvani.

Specifični vremenski okvir za sadnju anemona ovisi o klimi i svojstvima same biljke. U južnoj Rusiji, biljke su posađene na otvorenom terenu, počevši od travnja i početka jeseni. U hladnijim područjima treba uzeti u obzir vremensku i temperaturu zraka kako bi se izbjeglo zamrzavanje biljke.

Za anemone da se korijen nakon slijetanja, potrebno je osigurati njezinu kompetentnu skrb. To uključuje sljedeće važne točke:

  1. Nježna ruka ukleta mladih izbojaka.
  2. Redovito otpuštanje gornjeg sloja tla.
  3. Dodatna zaštita od hladnih vjetrova i mraza.
  4. Umjereno zalijevanje biljke.

Osim toga, mladi cvjetovi moraju biti hranjeni. Bolje je to učiniti tijekom razdoblja cvatnje. Ako je zemlja plodna, jedno vrijeme je dovoljno.

Rhizomatic anemones može biti mulched koristeći treset i humus. Minimalni sloj je 5 cm.

Rudarske varijante i hibridne sorte oplodnje su mineralima i elementima u tragovima. Ovaj pristup povećava razdoblje cvatnje.

prirodna gnojiva za anemonePravilna skrb i sadnja anemona u predgrađu daje izvrsne rezultate. Rizomeske vrste u ovoj regiji izvrsno se šire, stoga ih treba redovito prorijediti. Tako su dobili pristup svjetlu i zraku.

Related  Odabrali smo vrtni rododendron, provodimo sadnju i proučavamo brigu o biljci

Neke vrste gomolja iskopane su zimi. Oni koji ostaju na Zemlji, poželjno je pažljivo izolirati palo lišće.

zaštita biljaka od zamrzavanjaPonekad vrtlari koriste police za pokrivanje: crnogorice lapnika ili netkane materijale. Trajnice se trebaju pomladiti nakon 3 ili 5 godina.

Šarmantni anemoni

Anemone je predstavnik obitelji biljaka biljaka. Biolozi klasificiraju više od 150 vrsta. Imajući u vidu samo neke od njih, možete se odmah zaljubiti u ovu šarmantnu ljepotu vrtova.

anemon tenderAnemone je nježno raste u planinskim područjima Europe i Male Azije. Voli vlažne plodne zemlje. Je li biljka gomolja. Cvjeta u svibnju oko 3 tjedna s plavim ili ljubičastim pupoljcima. Raste do visine od 20 cm. Postoje i bijele, plave i ružičaste vrste nježne ljepote.

anemona lyutichnayaAnemone luthic ima pjegav rizoma. Raste brzo, potpuno pokrivaju zemlju. Visina biljke iznosi do 25 cm, a sredinom svibnja cvjeta u prirodi sa svijetlim žutim cvjetovima. Uzgojene sorte su s ljubičastim lišćem i laticama od terijera.

šuma hrasta lužnjakaGrožđe hrasta lužnjaka raste gotovo u svim šumama Europe. Cvjetovi s bijelim cvatovima do 4 centimetra u promjeru. Ponekad su ružičaste, lila ili vrhnje nijanse latica. U dekorativnom obliku ima više od 30 vrsta.

Zbog njihove atraktivnosti, ova cvijeta koriste se za sadnju skupine. Izgledaju lijepo u podnožju grmlja ili u blizini vrtnih staza.

Bilo koja vrsta ove elegantne ljepote donijet će radost pravim ljubiteljima cvjetova.

Kako rasti anemon – video