Dekorativna bjelogorična biljka CaladiumDekorativne listopadne biljke najčešće dolaze iz subtropskih ili tropskih područja svijeta. Kaladij je prilično mali, ali izuzetno jaki rod iz tropskih područja američkog kontinenta, uključujući 15 odvojene vrste.

U domovini višegodišnje biljke žive u sjeni šume, gdje u ugodnoj atmosferi, tvore gustu gustu zavjesu. Obilježje kulture – velika šiljiti-srcoliki listovi, s obzirom na oblik, veličinu i neobične boje koje Caladium, na slici, popularno u usporedbi s slonovo uho ili krila anđela. I takve usporedbe imaju svaki razlog iza njih.

Čak iu divljim sortama, listove ploče duljine mogu doseći 30-45 cm, a razne nijanse na listovima kaladija mogu zavidjeti duga ili paletu umjetnika.

Biljka nema normalnu stabljiku. Listovi se pojavljuju iznad površine zemlje na dugim uspravnim peteljkama i postupno rastu, čine gustu rozetu promjera pola metra.

Tuber KaladiumU srcu Caladium korijena sustava -. Zaobljeni-spljošten promjera gomolja od oko 7-10 cm u gornjem dijelu gomolja dobro vidio klicu budućnosti grma, i na određenoj udaljenosti od njega su raspoređeni osamljeni uspavane pupoljci. Nakon sadnje gomolja formiranje vlaknaste korijenov sustav koji, nakon zatvaranja vegetacije umre kod kuće i postrojenja u mirovinu.

Činjenica da su neiskusni uzgajivači pogrešni za Kaladium cvijet je cvat. Njegov izgled može se očekivati ​​nakon objavljivanja trećeg ili četvrtog lista. Cvatnja izgleda kao dovoljno velika gusta kugla, koja se sastoji od muških i ženskih cvjetova i omotanih u zaobljeni veo.

Cvjetni kaladijDio Caladium vrsta, kao na fotografiji, obojen je u istim tonovima kao i svijetle lišće. Ali postoje sorte s bijelim ili zelenim bracts. Cvatnja traje ne više od nekoliko dana, a mjesec dana nakon oprašivanja na bivšem klipu sazrijevaju zreliji crveni-narančasti plodovi.

Nekoliko vrsta ove tropske biljke korišteno je u kulturi. Jedan od njih je Caladium esculentum, čiji je škrobni gomolji jestivo i koristi se za hranu u nekoliko zemalja Južne Amerike.

Ali cijeli svijet postao je poznat ne jestiv, ali dekorativan, kao u šarenim kaladiumima. Divlje biljne vrste Caladium bicolor, Caladium marmoratum, Caladium picturatum i druge vrste čelika materijala za uzgajivače, naknadno primio danas u upotrebi u vrtu i hortikultura hibrida zatvoreni.Kaladij različitih sorti u pejzažnom dizajnu

Related  Sadnja gomolja anemona u otvorenom terenu i briga za biljke

Briga za kaladiumom kod kuće

Brigu o Kaladiumu utječu preferencije koje prevladavaju u početnim uvjetima rasta, tj. U tropima.

Kaladij raznolik voli sjajna mjestaKao i sve raznovrsne biljke, Kaladiums trebaju puno svjetla. I svjetlije boje na listovima, više je sunca potrebna za kulturu. Ali samo izravne zrake štetne su za osobe koje su navikle na život pod krunom biljaka. Najbolje mjesto:

  • istočni ili zapadni prozori;
  • Otvorene terase ili loggie koje štite lišće od užarenog sunca;
  • stabla, ako se ljeti kultura prenosi na otvoreni zrak.

Ako odaberete južne prozore za posude s kaladijinskim cvijetom, potrebna je sjenčanja. Na sjevernoj strani, bojanje lišća će neizbježno patiti, pa će u ovom slučaju biti potrebno voditi brigu o osvjetljenju.

Tijekom cijele vegetacije, kao i tijekom pohrane gomolja tijekom hibernacije, kaladium će biti udoban pri običnim sobnim temperaturama.

Imajući u vidu tropsko podrijetlo biljke, morate znati da uspjeh kaladiumske skrbi, kao na fotografiji, kod kuće u velikoj mjeri ovisi o vlažnosti zraka. Ljeti, kultura je lijepo razvijena na svježem zraku, na balkonu ili loži. Zajedno s biljnom posudom posadenom u vrtu ili cvjetnim krevetima.Pojava kaladija utječe na vlagu zraka

Ali kad je kuća prekomjerno suha, na primjer, kada su grijalice uključene, briga za kaladij nužno uključuje postupke za promjenu stanja.

Posipati lišće nije potrebno zbog mogućih mrlja na listovima i diskoloracije, ali prskanje vlage preko grma će dati dobre rezultate.

Od proljeća, kada se prvi izbojci pojavljuju iznad tla, i do razdoblja odmora, kaladij, na fotografiji, obilno je zali. Signal za zalijevanje je sušenje površine tla. Ako biljka ne dobije vodu na vrijeme, listovi će nestati i izgubiti atraktivnost. No, viška vode u podlozi nije potrebna. To može uzrokovati truljenje korijena i gomolja. A onda postoji rizik od gubitka zelenog ljubimca.Kaladium treba puno vlage

Related  Liana scindapsus – uređenje interijera

Sadnja se provodi u rastresitoj hranjivoj zemlji koja se može napraviti miješanjem u jednakim dijelovima:

  • humus;
  • vrtno zemljište;
  • treset.

U dobivenom supstratu možete dodati malo pijeska, sjeckani ugljen i šljivu. Prije sadnje gomolja, tlo je sterilizirano, a zatim se rasprostire nad loncima preko snažnog drenažnog sloja.

Kontejneri za Kaladiums, kao na fotografiji, odabiru se prema veličini gomolja. Za najmanji primjerak uzeti su posude promjera 9-12 cm.Prosiju kaladijumski gomolji

Tuberi za odrasle trebaju se postaviti u posude s promjerom od najmanje 20 cm, budući da veliki listovi dobro rastu i zahtijevaju puno tla i mjesto za hranu.

Briga za kaladij tijekom dormancije

Kada se brinete za Kaladijum kod kuće, treba imati na umu da ove biljke imaju obavezno razdoblje odmora, koje u središnjoj zoni padne u jesensko-zimsko vrijeme.

Uspješno uzgoj kaladija na farmiDo rujna, za pripremu gomolja za hibernaciju, postupno smanjiti intenzitet zalijevanje. Nakon toga počinju zijevanje i padanje lišća, što znači da vlaga više nije potrebna.

Suhi kalorijski gomolji u jesen:

  • izvađen iz zemlje;
  • uredno uklanjaju ostatke podloge i osušeni korijeni.
  • pregledati znakove oštećenja, truleži ili znakova bolesti.

Sve oštećeno tkivo se ukloni, a mjesto kriške pomiješa s fungicida i, nakon sušenja, s praškom lijeka usitnjeni aktivni ugljen.

Hibernacije gomolja u suhom mahovcu ili vermikulitu na sobnoj temperaturi dok se u siječnju ili veljači na vrhu nalazi vidljiv rast pupka koji je spreman dati život novoj rozeti lišća.

Neobični i različiti kaladium – video