kuća platitserium na ziduUnatoč činjenici da je dovoljno lako držati platitserium kod kuće, nisu svi uzgajivači spremni obraditi paprat. Kako bi biljka bila što ugodnija, potrebno je pridržavati se određene rasvjete, navodnjavanja i vlažnosti.

Opis postrojenja

platitserium u divljiniPlatitserium je neobična paprat, dom tropskih šuma Indije, Australije i Afrike.

Zbog svog jedinstvenog izgleda, paprat je dobio ime, što u grčkom znači “ravni rog”. U narodnoj umjetnosti možete naći i imena “jelena rogova” ili “ravna stopala”.

platitserium kod kućeRod obuhvaća oko 18 vrsta. To su prilično velike biljke koje ne rastu na tlu, već na drvenom podlogama (panjeva, grane, debla). Glavna osobitost platitseriuma je prisutnost dvije vrste listova:

  • prvi od njih nosi kontroverze i izvana nalikuju rogovima;
  • druga lišća su apsolutno sterilna, ravna, a njihov glavni zadatak je popraviti biljke na podlozi i stvoriti povoljan okoliš za to.

Sadržaj platitseriuma kod kuće, njegovanje i briga za njim zahtijeva određena znanja i vještine.

Značajke njege kod kuće

Ridley plattseriumBudući da se platitserium odnosi na tropske biljke, uvjeti su što bliže prirodnom.

Rasvjeta. Platitserium se odnosi na biljke koje vole svjetlost, koje trebaju prilično sjajno svjetlo. U sjenovitim područjima, ona prestaje rasti, formiraju spore i na kraju umire. Ali, istodobno, izravne zrake također djeluju na njega katastrofalno, stvarajući brojne opekline. Stoga je najbolje saditi biljku u istočnom ili zapadnom dijelu kuće. Stupanj osvjetljenja ovisi o obliku i veličini lišća: što je uži lišće, to više biljka treba svjetlo.

Temperatura sadržaja platitseriuma. Opremljenog postojanje paprat, temperatura treba varirati između + 18-22 ° C ako se temperatura povisi iznad + 22-23 ° C, potrebno je povećati vlažnost. Ljeti se platitserium može osjećati ugodno na temperaturama do +30 ° C.

Postrojenje ne podnosi suvišak zraka, stoga nije moguće postaviti platitserium pored uređaja za grijanje i grijanje. Također izbjegavajte nacrte.

Regulacija navodnjavanja platitseriuma. Fern zahtijeva stalno umjereno zalijevanje. Važno je zadržati tlo vlažnom, ali ne mokrom. U vrućoj sezoni, jednom tjedno, možete ostaviti posudu s biljkom u bazenu ili kadi s vodom. Ovaj postupak trebao bi trajati oko 3-4 sata.

Related  Briga za unutarnji biljni anthurium u kući

platitserium u konzervatorijuTakođer, potrebna je velika vlažnost zraka. Često se preporučuje raspršivanje biljke i zraka oko nje.

Nemojte brisati lišće i ostaviti kapljicu vode na njih, to jako ošteti vlasi na površini ploče listova.

Reprodukcija i transplantacija

množenje plattserijaTransplantacija platitseriuma provodi se početkom proljeća svake 1-2 godine. Prilikom presađivanja, biljka u podlozi ne može biti duboko ukopana, a također treba pratiti cjelovitost i cjelovitost korijena.

Tlo treba odabrati s slabo kiselom reakcijom, prilično labav. U tu je svrhu prikladna mješavina tla, u kojoj je potrebno dodatno dodati treset, sphagnum i borovu kore. Za platitseriuma obvezno stanje je prisutnost odvodnje.

Dakle, kako raste platitserium? Reprodukcija se može izvesti na dva načina:

  1. Uz pomoć “djece”. Da bi se to učinilo, iz biljke odrasle osobe odvojena je dodatak s 3-4 lišća, koji nužno spaljuju mali rizomi i bubrezi. Zatim se stavi u mali lonac labave zemlje.
  2. Spora. Metoda je prilično teško, a ne vrlo popularna kod cvjećara. Da biste to učinili, odrasle biljke starije od 5 godina idu na raspravu, a zatim posijati ih u prilično vlažnom tlu (mješavina sphagnum treseta i sterilizirano). Visina podloge treba biti mala. Spremnik s sporesom prekriven je staklom i stvara mikroklima.

Ponekad zbog složenosti i složenosti uzgoja platitseriumov, gdje je lakše kupiti novu mladu biljku.

Borba protiv bolesti i štetnika

platitserium na stabluZa normalan rast i razvoj biljaka, važno je zaštititi platitserium. Bolesti i štetnici uzrokuju spor rast, obezbojenje lišća i vrenje biljke.

Među najčešćim bolestima mogu se identificirati platitseriuma:

  • pojava smeđih mrlja na lišću: morate prenijeti biljku na hladnije mjesto i navlažiti zrak;
  • tresu i letargija lišća: morate ukloniti paprat na više zasjenjenom mjestu;
  • spor rast biljke: potrebno je presađivanje u dublji i širi lonac;
  • lišće je steklo smeđu boju: češće zalijevanje i obilje prskanje su potrebne;

Related  Kako rasti kosmeju od sjemena

platitserium u posudamaŠtetnici platitseriuma uključuju lisne uši, škare, paukove grinje i tripe. Najbolje je prikupiti kukce ručno, ili u ekstremnim slučajevima insekticid “Fitoverm” ili “Actellik”.

Nije preporučljivo često i u velikim količinama koristiti kemijske supstance za kontrolu štetočina, inače će dovesti do opeklina i deformacije lišća.

Uzgoj platitseriuma kod kuće zahtijeva niz uvjeta i posebnu pažnju. Ali učinkovitost i neuobičajenost ove paprati plaća se za vrijeme i trud.

Video o skrbi platycarija