палмеВашингтон – популарна вишегодишња палма, чија висина у природном окружењу достиже више од 20 метара. Врсте Вашингтона су веома сличне, али имају различите карактеристике. Биљка припада породици Палм (Палмае). Дистрибуција је примљена са југозапада САД, а такође и сјеверозападно од Мексика. Име длана је дата у част првог америчког председника, чувеног Џорџа Вашингтона.

Биолошки опис

васхингтониа у расадникуБиљка расте углавном у подручјима гдје је медитеранска клима доминантна. Постојећа тренутно две врсте палме Вашингтон у природним стаништима могу да издрже кратке мразеви не прелази -12 степени.

У почетку, Вашингтон користи као украсна биљка, али у градовима Калифорније, у неким случајевима на Флориди. Растојање у соби је веома тешко, у овом окружењу, ова врста палме никад не цвета. Код дизајна ентеријера најчешће се користе веома млади примерци. Међутим, на балкону или у дворишту, ако клима допушта, биљка може успјешно расти.

Вреди напоменути да Вашингтон није погодан за уређење индустријских области, јер не трпи загађење ваздуха висока.

Изглед

палме код кућеАко врсте палминог дрвета у Вашингтону расту у природном окружењу, онда су ово прилично високе биљке са великим листовима. Биљка има разгранате цвасти-цоб листове и чији је пречник достиже 1,5 м трунк длан -. Грубо, сива, висина не прелази 30 м Старије лишће не може пасти за дуго времена, при чему се цев прекривена густом “сукњу” ..

Биљка припада броју такозваних дланова, јер су јој листови у облику вентилатора. Добијени плодови су сферни, они су прилично меснати, семе су лигнифициране. Често воле да пљују птице.

Врсте Вашингтона

Њени породици постоје само две врсте дланова:

  1. Вашингтон је прљави (васхингтониа филифера). Име ове врсте преведено је са енглеског као “калифорнијска палмера”. Ово је због чињенице да је биљка у почетку расла само у пустињи ове државе. На овим местима, Вашингтон је филаментан, како га зову, формира шуме и достигне висину од 20 метара. Његови сиво-зелени листови у облику фанова су довољно велики, имају танке нити бијеле боје. То је био разлог за појаву имена ове врсте. Цвијеће биљака сакупља се у паникулативном цвијећу. Зими, биљка преферира прилично ниске температуре – до 15 степени.васхингтониа нит.
  2. Вашингтон је моћан (васхингтониа робуста). Ова врста је рођена у Мексику. У природи таква палма достиже импресивну висину – до 25 метара. Међутим, пречник пртљага остаје релативно танак и не прелази 70 цм. За разлику од претходне врсте, јајтон, како се назива, одликује и шири круну. Његови листови нису толико велики, светло зелени, немају нити, али на оштрицама листова има оштрих трња. Цвеће ове врсте добијају ружичасту боју, социјално цвијеће прилично дуго. Длан је осетљив на ниским температурама, па стога у одмору треба да остане топло.васхингтон робуста

Related  Снажан имунитет код коре мравље

Савети за негу

Да би се биљка развила у нормалном ритму, морају се обезбедити одређени услови. Вашингтону треба јако светло, у лето, температура би требало да буде најмање 20 степени. Што се тиче влаге влажности, 55% ће бити довољно, а максимални праг је 75%. Палма позитивно реагује на свеж ваздух, па је до краја пролећа препоручљиво пренети у врт. У овом случају, требало би да буде заштићено од нацрта, као и падавина, с обзиром да ће такви услови само штетити Вашингтону. Ако га расте у кући, онда је потребно одабрати најтоплије и најлакше собе. Само одрасле дланови могу издржати лоше осветљење.

добро одржаване биљкеУ топлијим сезонама, потребно је обилно заливање. За ову сврху се препоручује кориштење топле воде. Заливање треба вршити повремено, тако да се горњи слој тла може исушити. Зими можете ограничити на ријетко заливање, па због тога краткорочно сушење неће донети никакву штету. Међутим, неопходно је избјећи јако сушење земљишта.

Љети је пожељно одржати висок ниво влаге у просторији у којој Васхингтон расте. Да бисте то урадили, можете прскати биљку. Ако собна температура прелази 20 степени, биљка може добро издржати такве услове, али је за бољи развој боље монтирати на палету мокрим шљунком. Редовно треба обрисати лишће од прашине. Да би се длан подједнако покривао лишћем, могуће је да се развије у односу на извор природног светла.

За нормалан раст длана можете користити готову подлогу. Врхунска облога треба извести у пролећно-летњем периоду, отприлике сваких 15 дана. Због тога је дозвољена употреба готових течних ђубрива која су намењена за ђубрење дланова.

Занимљиво за васхингтонију – видео