Berbagai jenis sansevieria dalam satu periukPenjagaan sansevieria bersahaja di rumah memerlukan minima, dan faedah membawa banyak. Daun bunga cantik yang indah menghilangkan udara, menenuninya dengan oksigen. Tenaga bunga menyerap pencerobohan dan menggerakkan kebolehan mental. Oleh itu, pejabat dan pejabat sering mempunyai pot bunga dengan “lidah ibu”, salah satu daripada banyak nama sansevieri. Daunnya berbentuk pisau lurus, daun tegak boleh mencapai dua meter. Satu lagi jenis tumbuhan memberikan roset daun yang duduk di atas batang pendek.

Penjagaan rumah Sansevieria dengan demonstrasi foto

Loji sansevieriyu lebih baik dalam periuk seramik yang kuatPot untuk sansevierii perlu mengambil seramik tebal berdinding, kerana akar kuat bunga boleh memecahkan dinding, menduduki ruang. Pemindahan tanaman muda berlaku sekali setengah, kemudian dalam masa tiga tahun. Dalam tab dan kotak besar, hanya lapisan atas tanah yang berubah. Selalunya pemindahan Sansevieria pada musim bunga disertai oleh pemisahan semak belukar.

Komposisi tanah tidak rumit, ia dikumpulkan secara bebas dari pecahan isipadu:

  • daun bumi;
  • gambut;
  • pasir;
  • humus.

Ramuan mengambil bahagian yang sama dan tambahkan dua bahagian tanah rumput. Lapisan saliran boleh dibuat daripada bola tanah liat atau potongan buih yang diperluas.

Jika bunga Sansevieria di rumah, sudah tiba masanya untuk memenuhi janji yang telah lama dirancang. Kilang Blooming memberkati perniagaan baru, ia akan berjaya. Sansevieria musim sejuk yang mekar bukanlah buletin nasib.

Penyiraman dalam penjagaan sansevieria dilakukan oleh hujan atau air lembut. Kilang itu tidak memerlukan pelembap yang kerap dan berlimpah. Dikeringkan apabila tanah kering, pada musim sejuk ia jarang berlaku. Umpan Sansevieria dua kali pada musim panas dengan kekayaan baja kalium-fosforus. Nitrogen yang berlebihan boleh menimbulkan musnahnya akar, kehilangan kehalusan.

Pencahayaan dalam penjagaan sanseveria di rumah memberi kesan kepada kontras jalur corak pada daun. Dengan kekurangan cahaya, daun menjadi kusam, dengan kelebihan – kuning. Pencahayaan musim sejuk, untuk mengekalkan keindahan lidah ibu, adalah mandatori.

Related  Manfaat dan kemudaratan cuka sari ape semulajadi

Pada penjagaan pemiliknya, tumbuhan itu akan bertindak balas dengan berbungaBunga itu terasa baik pada suhu di atas 14 darjah. Dia, serta semua penduduk asli tropika, adalah draf yang buruk, perubahan suhu yang mendadak. Sekiranya kandungannya hampir bersifat semulajadi, anda boleh menunggu untuk berbunga, disertai dengan aroma vanila yang halus.

Masalah dalam penjagaan rumah untuk sansevieria timbul daripada pelanggaran syarat penahanan:

  1. Sekiranya daun mempunyai kawasan terang, anda perlu mengurangkan pencahayaan dan suhu udara di sekitarnya.
  2. Muncul bahagian daun membusuk menandakan penebangan tanah tanah. Potong kawasan rosak, merawat luka, memendekkan pengairan.
  3. Daun meregang dan layu – tidak cukup cahaya.
  4. Petua menjadi kuning dan kering – penyiraman yang sejuk, berlebihan, tidak ada cahaya yang mencukupi.
  5. Hama labah-labah yang dihuni sukar untuk dideteksi pada mulanya. Tetapi daun pales, tumbuhan ini tertekan. Lap kain dengan kain lembap berguna, hama tidak bermula.
  6. Lepasan penduduk boleh dikeluarkan dengan racun serangga, mealybug – carbofos.

Pengeluaran semula sansevierium

Apabila memindahkan tumbuhan dewasa boleh dibahagikan kepada beberapa bahagianPengeluaran semula bahasa ibu-in-law berlaku dengan kaedah benih, pembahagian rizom dan keratan bilah daun.

Selepas berbunga, buahnya diikat di mana benih kacang dituang dan masak. Mereka disimpan sehingga dibiji dalam pod tertutup, setiap biji diletakkan di dalam gelas yang berasingan. Percambahan dilakukan dalam kehangatan.

Rimpang tersebut dibongkar semasa pemindahan dan sebahagian daripada belukar atau brood dipisahkan dari akar dengan pisau tajam. Pada masa yang sama, seksyen terbuka mesti dibasmi kuman supaya tidak menyebabkan kerosakan pada masa akan datang. Apabila menanam ia perlu dikira, akar kuat, berkembang, boleh memecahkan atau mengubah bentuk periuk.

Pengeluaran semula oleh bahagian-bahagian plat lembaranSering digunakan untuk pembiakan adalah daun sanseveri. Seorang “lidah” ​​sihat dewasa dipilih, biasanya yang lebih rendah, dan dipotong ke tanah. Pengeluaran semula dengan daun Sansevierium membolehkan mendapatkan beberapa salinan baru.

Related  Gambar dengan penerangan jenis kelopak bunga yang popular untuk tumbuh di taman

Daun yang dipotong menjadi serpihan 5-10 cm dikeringkan selama dua hari. Ia perlu pada mulanya untuk perhatikan bahagian yang akan berakar di tanah. Adalah penting untuk mengambil kira arah pergerakan jus.

Sansevieria, tumbuh secara rohani, boleh dibentuk. Sekiranya lembaran yang semakin meningkat itu disematkan dan diberi kedudukan mendatar untuk tempoh yang panjang, ia akan kekal dalam kedudukan itu.

Apabila mendarabkan daun Sansevieria memperdalam piring-piring di dalam tanah selama 2 cm dari atas mengatur minitepliku, yang sekali sehari berventilasi. Bekas mesti dipanaskan dan terdedah kepada cahaya.

Bahagian daun menjadi lebih kuat dan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan baru bermulaKeratan akan berakar dalam 2-3 minggu. Dalam tempoh dua bulan bayi akan muncul, dan dalam masa 2-3 bulan akan mungkin untuk menguruskan keratan batang, dihiasi sepenuhnya, seperti tumbuhan muda.

Perlu diketahui bahawa variegation ditransmisikan hanya dengan membahagikan belukar, keratan akan memberikan daun hijau.

Sifat-sifat berguna sansevieri adalah pembersihan udara yang berkesan dari kediaman dan ketepuan dengan oksigen. Sebagai pertolongan pertama untuk kesakitan telinga digunakan jus. Dalam bidang perubatan, ekor pike digunakan untuk menyediakan ekstrak. Untuk menyembuhkan luka, kulit daun sunseveria berkesan.

Pengalaman pertumbuhan sansevierii – video