Tumbuhan saka - ungu bertandukJika anda melihat bunga dari ungu yang bertanduk dari sisi peduncle, anda dapat melihat dengan jelas tajam menonjol, menyerupai tanduk. Terima kasih kepada ciri ini bahawa tumbuhan itu mendapat namanya, dalam bahasa Latin berbunyi seperti Viola cornuta.

Violet ungu: ciri spesies

Di hutan liar, tanduk ungu bertanduk putih, biru, unguDalam sifat liar tirai elegan bunga ini boleh didapati di Semenanjung Iberia. Sebaik sahaja kebangkitan musim bunga bermula tumbuh-tumbuhan, di pinggir, di gua-gua daun dan di antara tumbuhan semak, tumbuhan kecil ini, hanya 8-25 cm tinggi, mudah dilihat.

Tukang kebun ambil perhatian bahawa Violets bertanduk mekar bermula apabila dalam sudut-sudut rendang tidak mempunyai masa untuk turun salji, menunjukkan bahawa spesies yang dipunyai oleh kumpulan besar perennials hiasan ditanam di taman-taman di Rusia. Puncak bunga berbunga pada separuh pertama musim panas, maka penampilan tunas baru turun agak, tetapi tidak berhenti. Bunga terakhir violet horny wither hanya dengan bermulanya frosts pada pertengahan musim luruh.

Tumbuhan liar spesies ini membuka corolla warna putih, biru, ungu dan ungu. Dengan penanaman yang berpanjangan di satu tempat, ungu itu membentuk sod yang tebal dengan batang yang menjalar.

Anda boleh membezakan ungu yang bertanduk secara anatom mengikut daun hijau tepu bentuk ovoid dengan hujung yang tajam.

Dalam tumbuh-tumbuhan liar dengan bunga mudah kelopak tidak terlalu besar dalam pemukul diameter Mereka tidak melebihi 2-4 cm, tetapi terima kasih kepada kepentingan penternak untuk tahu sekarang di pelupusan banyak besar-penanam jenis dan kacukan dalam pelbagai warna.

Bagaimana cara menanam ungu yang bertanduk?

Violet bertanduk tumbuh di tempat yang terangKilang itu terasa halus di pinggang tengah, dan di satu tempat ia boleh membesar sehingga 5 tahun, mewujudkan tempat hiasan yang terang di taman, menghiasi tapak sepanjang tempoh panas. Oleh itu, untuk menanam tumbuhan ungu bertubuh, berminat dengan tukang kebun ini tidak perlu membuat apa-apa syarat khas.

Related  Tumbuh Aglaonema di rumah

Memilih tempat yang sesuai untuk menanam violet, adalah lebih baik untuk memberi perhatian kepada sudut-sudut yang terang, tetapi tersembunyi dari sinaran langsung matahari. Jika anda menanam ungu bertanduk pada panas terik, pertumbuhan melambatkan, tumbuhan itu sering mengalami kekeringan tanah. Dalam bayang-bayang yang tebal, ungu membentang, bunga-bunga pudar, tetapi dedaunan tumbuh sangat aktif.

Violet bercucuran sempurna menyesuaikan diri dalam teduhan tumbuhan lain, contohnya, di bawah semak hiasan dan mahkota pokok. Dalam kes ini, pada musim bunga, bunga tidak mengganggu perkembangan, dan pada musim panas, violet terlindung dari matahari panas.

Cemerlang rasa bunga lembut di sebelah honeysuckle, barberry. Violet bercangkang berkembang dengan pesat dan berkembang di tanah yang agak kering dengan tahap keasidan pH 6.8-7.2 unit. Oleh kerana tumbuhan itu sangat bersahaja, ia tidak takut banjir kecil pada musim bunga, tetapi pengeringan tanah dan tempoh kemarau yang panjang boleh menjejaskan kesihatan violet.

Penjagaan Violet di rumah dan di taman

Tumbuh violet bertanduk di atas tingkap dan di tamanPenjagaan utama untuk violet semasa tempoh tumbuh-tumbuhan adalah penyiraman biasa, dalam penyingkiran rumpai dan pemakanan tirai yang terbentuk.

Yang lebih panas dan lebih panas pada musim panas, lebih banyak air mesti diterima oleh tumbuh-tumbuhan, dan pada musim gugur kemarau boleh disembur pada waktu pagi dan selepas matahari terbenam. Langkah sedemikian akan membantu menyegarkan penanaman, tetapi tidak akan menyebabkan selaran matahari.

Penjagaan yang betul dari tumbuhan akan memastikan berbunga melimpahSemasa aktif violet berbunga berbunga memerlukan makan mingguan. Pengenalan baja bersalut dengan penyiraman atau cara untuk berpakaian atas bercampur dengan kelembapan pengairan. Violet organik sentiasa diberi makan pada musim bunga, maka pada pertengahan musim panas. Pada separuh kedua bulan Ogos, pengenalan baja yang mengandungi nitrogen adalah terhad.

Untuk mengurangkan bilangan rumpai dan mengurangkan penyejatan kelembapan, bahagian sekitar rumpun dan slaid, di mana kerap kali ditanam violet bertanduk saka, dicurahkan berkembang tanah liat, serpihan kayu atau batu, menyebarkan atau lumut ditanam stonecrops.

Dalam penjagaan Violets di rumah dan di kawasan taman yang diperlukan untuk memasukkan tanaman layu batang, pembersihan daun tua langkah-langkah lain untuk mengekalkan rupa ladang dan rangsangan berbunga subur. Jadi, sebagai contoh, penanam bunga yang berpengalaman dinasihatkan untuk menanam tumbuhan muda setiap tiga tahun ke tumbuh-tumbuhan yang sedia ada. Dalam kes ini, perubahan secara beransur-ansur generasi yang tidak mencolok berlaku, dan tirai sentiasa kekal rata dan banyak mekar.

Selepas berbunga, kotak biji terbentukJangan lupa bahawa di bawah keadaan yang menggalakkan violet horny boleh memberikan benih yang disemai sendiri dari kotak buah. Benih musim bunga pada musim bunga, dan tahun-tahun seterusnya violet muda bersedia untuk berbunga.

Tanaman yang baru ditanam pada musim sejuk pertama boleh ditutup dengan jarum atau jenis lain mulsa, dan violet dewasa di tengah band baik dan tanpa hibernasi hibernate di luar tempat perlindungan.

Pengeluaran semula violets di rumah dan plot rumah

Violet dengan biji bertanduk berlipat gandaUntuk pengeluaran semula violet bertanduk, penanaman benih atau pembahagian semak dewasa yang sudah sedia ada paling sering digunakan.

Related  Bolehkah saya menggunakan nanas untuk ibu penjagaan?

Bibit dibenamkan dalam benih dengan campuran tanah ringan pada musim bunga, pada bulan April, atau pada musim gugur, pada bulan Oktober. Tunggu percambahan dalam 4-5 minggu. Apabila sepasang daun nyata muncul, violet diselam dan diletakkan di dalam pasu berasingan. Untuk menanam ungu bertubuh dari tandas atau balang bunga, tanaman muda ditanam dalam bekas yang disediakan dengan lapisan saliran dan tanah nutrien longgar.

Dibangunkan di rumah violets di taman dipindahkan pada akhir musim panas, supaya sebelum permulaan cuaca sejuk tumbuh-tumbuhan mempunyai masa untuk menyesuaikan diri. Mawar yang kuat mula mekar sudah pada tahun pertama, dan penampilan besar-besaran tunas harus dijangkakan selepas musim sejuk.

Cara pembiakan mudah ialah pembahagian semak belukarSelain pembiakan oleh biji, bahagian belukar sering digunakan, dan perakaran keratan hijau dan bahagian batang juga digunakan untuk menghasilkan tanaman baru. Anda boleh mendapatkan keratan sepanjang tempoh tumbuh-tumbuhan, dan keratan awal dan perakaran menyumbang kepada kemasukan violet semasa musim berbunga. Violet horned yang tidak mengganggu dengan mudah, dalam 2-3 minggu, membentuk akar dan membentuk tumbuhan baru, yang mempercepat pembiakan dan membolehkan anda dengan cepat mendapatkan spesimen berbunga yang sihat.

Untuk mendapatkan glade violet yang tebal setiap meter persegi, bergantung kepada varieti, dari 20 hingga 30 tanaman ditanam.

Violet ungu dalam reka bentuk taman dan balkoni

Violet ungu digunakan untuk reka bentuk slaid dan sekatanBunga-bunga kecil yang cukup kecil dari violet bertanduk kelihatan hanya dengan bunga berbunga. Oleh itu, budaya hiasan kecil digunakan dalam penanaman kumpulan, di mana satu atau lebih jenis violet digunakan. Tumbuhan kelihatan hebat terhadap latar belakang semak mawar, di samping tanaman konifer rendah dan tumbuhan lain di taman.

Violet bercucuran di taman ditanam sebagai sekatan dan pada slaid. Jangan lupa bahawa di rumah, ungu berkembang dengan baik di dalam pasu dan kotak balkoni. Hanya dalam kes ini perlu memberi perhatian yang lebih kepada pemupukan, penyiraman dan penyembuhan tumbuhan, jika tidak, violet akan cepat kehilangan dekorasi dan berhenti berkembang.

Related  Tiga jenis dracaena yang popular pada gambar dengan keterangan

Menanam violet pada plot – video