alliumAdakah anda ingin menghiasi laman web anda dengan bunga yang tidak biasa? Kemudian perhatikan allium: penanaman dan penjagaan di tanah terbuka adalah mudah, tetapi hasilnya mengagumkan. Keindahan tunas, kecerahan dan kejembaran warna, saiz besar dari perbungaan – semua ini akan selamanya menakluk hatimu.

Penerangan mengenai bunga allium

allium yang suburAllium (sebaliknya dipanggil bawang hiasan) adalah tumbuhan dwennial (kadang-kadang terdapat juga varieti) tumbuhan yang dipunyai oleh subfamili Bawang, keluarga Amaryllis. Tanah air bawang liar adalah Asia Tengah.

Anda boleh menemui tumbuhan oleh perbungaan umbellate dalam bentuk bola biasa, yang terdiri daripada banyak bunga kecil dan terletak pada batang yang bengkak panjang, kadang-kadang mencapai ketinggian 1 m. Inflorescence adalah padat atau mirip dengan bunga dandelion. Terdapat sekurang-kurangnya 400 jenis bawang liar. Bagi warna tunas, mereka boleh menjadi biru, ungu, merah jambu. Pembungaan berlaku pada akhir Mei – awal bulan Jun. Daun tumbuhan sangat sempit dan panjang, tajam di hujungnya. Juga ada ciri untuk semua bau bawang dan rasa terbakar.

Bawang liar sering digunakan di meja kerja, taman-taman batu, pelbagai pengaturan bunga, penanaman monokultur.

Bagaimana dan bila menanam allium pada musim gugur

Untuk perkembangan yang baik dan pertumbuhan yang baik, anda harus melihat semua nuansa penanaman dan penjagaan bawang liar.

Allium penanaman dan penyelenggaraan dalam bidang terbuka: keperluan asas

Tempat kegemaran adalah kawasan terbuka yang cerah. Dan semakin banyak matahari, semakin terang warna daun. Tempat yang teduh tidak boleh diterima untuk tumbuhan. Tumbuhan ini tidak bertolak ansur dengan banyak kelembapan, oleh itu mustahil untuk menanamnya di dataran rendah.

Bagi tanah, bawang lebih suka cahaya dan subur, dengan tahap pH hampir neutral. Sekiranya tanah terlalu berasid, kapur perlu ditambah.

Pendaratan di padang terbuka adalah lebih baik untuk dilakukan dari pertengahan bulan September hingga akhir Oktober. Tetapi ia perlu dilakukan pada suhu + 10 ° C

Mentah sebelum penanaman diperiksa dengan teliti untuk reput dan acuan. Dalam kes pengesanan mereka, mentol diletakkan di mangan dan disimpan selama setengah jam.

Untuk penanaman, gali lubang dengan kedalaman sama dengan tiga mentol. Di dalam lubang meletakkan mentol, disiram dengan baik, ditutup dengan humus dari atas melakukan mulching, yang melindungi terhadap beku.

Ia dilarang keras untuk menggunakan kotoran dan kotoran ayam.

Allium Bawang: Penanaman dan Penjagaan

kita tumbuh alliumAllium tidak mengenakan keperluan penjagaan khas. Peraturan yang paling penting bukan untuk menanam tumbuhan, kerana ini boleh diterjemahkan kepada kematiannya. Pada masa yang sama, ia adalah sangat tidak diingini untuk membolehkan overdrying, kerana ini akan menyebabkan pertumbuhan berhenti dan dedaunan akan layu.

Dengan adanya musim bunga, kilang perlu diberi makan. Untuk ini, baja nitrogen dan kalium digunakan. Jika tidak, dedaunan akan hilang kecerahan dan menjadi pucat.

Kilang itu memerlukan rumput yang tetap, serta mulsa.

Dedaunan kuning yang terbentuk di hujung bunga tidak boleh dipotong, kerana ia disertai oleh pengumpulan nutrien dalam mentol.

Pada akhir bulan Jun, apabila mentol menyerap semua bahan yang diperlukan, mereka boleh digali dan dihantar ke tempat yang hangat dan kering. Di tanah mereka tidak boleh ditinggalkan, kerana mereka boleh dibanjiri hujan, yang akan mengakibatkan kematian.

Mentol boleh ditinggalkan di tanah hanya jika anda tinggal dalam iklim yang panas. Tetapi anda mesti ingat bahawa mentol akan memberi anak-anak, orang ramai, yang akan membawa kepada pengilangan bunga dan bunga jarang.

Bagaimana untuk menyebarkan dan kapan menanam allium

Bawang liar berganda dalam beberapa cara.

Vegetatif dengan bantuan kanak-kanak

pendaraban alliumTiga tahun selepas menanam benih, mentol memberi anak-anak, yang mesti ditanam dengan sangat hati-hati pada musim gugur, sehingga akar dan batang tidak rosak. Bahan yang digali disimpan pada suhu 18-20 ° C dalam bilik kering dan berventilasi.

Pendarahan allium-borne di tanah digalakkan dilakukan pada musim luruh, dan musim bunga lewat pada musim bunga.

Mentol tumbuhan pada jarak setengah meter dari satu sama lain ke kedalaman tiga mentol, pra-menyiram lubang, dan selepas menanam dengan mengisytiharkan dengan humus atau gambut. Masa seterusnya mereka boleh dipindahkan selepas 4-5 tahun.penanaman mentol allium

Vegetatif dengan mentol

Mentol adalah bawang bawang, yang mesti dipersiapkan dengan stimulan pertumbuhan dan berakar. Kaedah pembiakan sepenuhnya menghantar semua tanda-tanda variasi ibu bapa ke loji masa depan.

Kaedah benih

Benih yang dirawat, sebagai peraturan, disemai pada musim luruh atau musim bunga dengan segera ke tanah. Sesetengah jenis memerlukan stratifikasi permulaan. Kaedah ini sangat panjang, kerana tumbuhan akan membubarkan tunas hanya selepas tiga tahun. Oleh itu, dia tidak menggunakan populariti.

Penyakit dan perosak

allium yang dipelihara dengan baikSemasa penanaman dan penjagaan allium tumbuhan boleh didedahkan kepada perosak seperti:

  1. Tembakau tembakau makan pada jus dan tunas tumbuhan. Ini membawa kepada fakta bahawa tumbuhan menjadi lemah, tidak lagi terlibat dalam fotosintesis. Perosak boleh dihapuskan dengan menyembur dan perakaran dengan racun serangga. Sebagai contoh, mereka boleh: “Spintor”, “Mospilan”, “Vertimec”, “Aktara”. Tetapi untuk mengelakkan berlakunya serangga, anda mesti mencipta kelembapan yang tinggi di tapak pendaratan.
  2. Kerosakan serviks memberi kesan kepada mentol jika ia tidak disimpan dengan betul. Untuk mengelakkan penampilannya, mentol mesti digali dan dikeringkan di bawah matahari, dan selepas pemanasan pada 48 ° C selama 12 jam.
  3. Terbang bawang. Gejala-gejala penyakit awal menguning dedaunan, pereputan mentol dan kematian seterusnya. Melindungi mentol boleh dengan menggunakan penanaman awal di tanah. Sekiranya penyakit itu telah berkembang, anda boleh menggunakan larutan garam atau ubat seperti Ratibor, Medetoks-U, Karate.
  4. Cecair tepung yang lemah. Amalkan penampilannya dengan mendedahkan mentol sebelum menanamnya pada suhu 40-42 ° C selama 12 jam.

Seperti yang anda dapat lihat, penanaman dan penjagaan allium di tanah terbuka benar-benar tidak rumit. Dengan semua peraturan, kilang itu akan menggembirakan anda dengan bunga megah: bola berwarna yang berwarna-warni.

Menanam Allium di Taman – video