Cuka anggurSejarah penemuan cuka membawa kita kepada umat manusia sebelum pra-alkitab. Sebagai antiseptik dan penghilang dahaga, dia dikenali lebih dari 7000 tahun lalu. Pada zaman purba menarik perhatian wain anggur masam di korchag dengan bau yang luar biasa. Penggunaan cuka anggur didapati secara eksperimen. Ia didasarkan pada penggunaan cecair praktikal sebagai tambahan kepada air beberapa titik wain masam untuk pembersihan dan rasa yang menyenangkan. Kemudian, para penyembuh meneliti sifat-sifat perubatan produk yang baru diperolehi.

Jenis vinegar dan kaedah untuk mendapatkannya

Cuka Anggur Berbagai JenisCuka anggur semulajadi diperolehi semasa menapai wain anggur kering. Akibatnya, kategori umum vinegar anggur dibahagikan kepada:

 • cuka anggur putih;
 • cuka anggur merah:
 • cuka balsamic;
 • cuka aromatik dari cuka anggur putih.

Bergantung kepada negara pengeluar, produk ini mempunyai cara nasional mereka sendiri untuk mendapatkan, wain mereka sendiri, yang bermaksud rasa dan rasa yang berbeza. Cuka putih adalah yang paling ringan kategori ini. Fermentasi berlaku dalam bekas tahan karat logam untuk masa yang lama. Cuka mengekalkan aroma aroma yang halus dan dimaksudkan untuk berpakaian salad atau perasa selanjutnya.

Cuka wain putihAnda boleh mendapatkan cuka putih anggur di rumah dari anggur yang ditanam di tapak kediaman musim panas. Proses ini dilakukan apabila wain dipanaskan tanpa mendidih. Apabila separuh kapasiti ditinggalkan di dalam bekas, ini akan menjadi cuka rumah. Sediakan cuka dari pulpa anggur. Dalam kes ini, proses mengambil masa 90 hari.

Cuka anggur merahAromatisasi berlaku dengan memanaskan cuka anggur wain hingga 40 darjah dan meletakkan dalam perasa aromatik kapal. Berumur sehingga enam bulan, komposisi tidak hanya mengambil aroma, tetapi tepu dengan komponen ramuan yang berguna. Di sini, imaginasi pengarang produk dibatasi oleh kecenderungan untuk ini atau rasa itu.

Cuka merah diperolehi dari anggur jenis Cabernet, yang berusia dalam tong kayu oak. Secara semulajadi, cuka anggur yang diperoleh dengan cara ini adalah produk yang mahal, ia digunakan drop oleh penurunan, dikumpulkan. Tetapi tempat yang istimewa diduduki oleh cuka balsamic. Kaedah untuk mendapatkannya melibatkan penapaian dalam setong sehingga 12 tahun.

Balsamic Grape VinegarAkibatnya, 100 liter wain, 15 liter produk warna gelap dan konsistensi yang sangat tebal diperolehi. Rasa produknya manis dan masam. Tambahnya kepada daging siap sedia, hidangan ikan, salad musim. Balsamic, cuka dinamakan, kerana ia pada mulanya digunakan untuk rawatan luka dan penyembuhan awal mereka.

Cuka dianggap semula jadi jika label tidak mengandungi pewarna, gula dan pengawet. Di bahagian bawah botol kaca harus mendakan kecil. Kandungan asid dalam lingkungan 5-9%. Kos produk yang tinggi.

 Manfaat dan kemudaratan cuka anggur

Cuka anggur mempunyai sifat antibakteriaCuka yang dihasilkan dicirikan bukan sahaja oleh sifat antibakteria dan keupayaan untuk menyembuhkan luka. Kandungan pekat bahan-bahan yang berguna, dikumpulkan dari anggur, membuat penyembuhan cuka. Di dalamnya terdapat:

 • polifenol;
 • asid organik;
 • microelements;
 • vitamin.

Dikumpulkan dalam produk yang menyembuhkan, bahan ini menjejaskan tubuh manusia. Jadi, bahan phytoalexin mendapat dalam cara perkembangan tumor, penyakit jantung dan darah. Flavonoid membantu badan mengatasi penyakit dengan menguatkan imuniti. Balsamic vinegar akan melegakan serangan gout, dan menolak penuaan badan.

Banyak bahan berguna dalam cuka balsamic tidak stabil untuk memanaskan rawatan. Oleh itu, cuka digunakan dalam hidangan sejuk, dan diperkenalkan sebelum disajikan.

Balsamic vinegar digunakan dalam memasakSecara tradisinya, di negara-negara Mediterranean, cuka anggur digunakan untuk memasak kebab shish, hidangan daging dan ikan. Minum kalori mengisi minyak dengan cara untuk mereka yang menonton berat badan mereka. Selain memasak, cuka anggur digunakan:

 • untuk tujuan perubatan;
 • dalam kosmetologi.

Ciri-ciri antibakteria produk tidak hanya menyebar ke pembasmian kuman dan pembasmian kuman air. Dengan keracunan dalaman atau bacteriosis badan, air dengan cuka menyekat patogen di dalam badan. Losyen dengan penggunaan cuka wain menghilangkan reticulums varikos pada kaki. Ia digunakan sebagai pembakar lemak semasa mengurangkan berat badan.

Cuka anggur digunakan dalam masakan dan dalam perubatanSalah satu penunjuk kekurangan dalam tubuh kalium adalah menegangkan kulit, terutamanya pada kaki, muncul jagung dan retak. Tepat sekali, kandungan kalium yang tinggi akan membantu mengatasi masalah jika memampatkan dengan cuka anggur diterapkan ke kawasan yang terjejas.

Bukan sahaja faedah, dan kerosakan daripada cuka anggur boleh diperolehi jika digunakan tanpa mengambil kira ciri-ciri organisma. Kontra untuk penggunaan produk termasuk:

 • alergi dari zaman kanak-kanak hingga jenis anggur merah;
 • penyakit sistem pencernaan pada peringkat akut;
 • proses keradangan dalam sistem genitourinary.

Cuka anggur tidak digabungkan dengan produk susu masam, protein sayuran dan kentang.

Resipi untuk memasak cuka anggur dari anggur – video